1. Осоляване на риба със суха сол Рибата се измива

...
1. Осоляване на риба със суха сол Рибата се измива
Коментари Харесай

Няколко варианта за осоляване на риба

1. Осоляване на риба със суха сол

Рибата се измива от слузта, почиства се от люспите и вътрешностите и се отцежда. Натрива се със сол, като се пресмята по 150 г сол на 1 кг риба - по-добре е да се използва морска сол. Нареждат се в дървен или стъклен съд, като сред редовете се слагат зърна черен пипер, бахар и дафинови листа. Оставя се в хладно помещение. След 20 дни се изважда, измива се със студена вода и се окачва на проветриво място да съхне. За да се резервира за по-дълго, е хубаво да се опуши.

2. Осоляване на риба в саламура

Рибата, откакто се почисти от вътрешностите и люспите, се подрежда в съд. Сварява се саламура от 1 л вода, 250 гр сол, зърна черен пипер, бахар и дафинов лист, охлажда се и се излива върху рибата. След 20 дни рибата се изважда, измива се със студена вода и се окачва на студено проветриво място да съхне. За да се резервира за по-дълго, също е хубаво да се опуши

3. Осоляване на риба по бърз метод

 Пушена риба

Рибата се почиства и всяка по-отделно се потопява за една минута във вряща подсолена вода - на 1 л вода сложете 40 г сол. След това се слага за 2 минути в чист оцет, а след това се кисне 30 минути в кондензиран охладен разтвор от сол. Наситеният разтвор се подготвя с толкоз сол, че част от нея да остане неразтворена във водата, възварява се и се оставя да изстине. След изваждането ѝ от соления разтвор рибата се окачва на проветриво място. Тя засъхва и по повърхността ѝ се образува тънка корица.

Така приготвената риба се резервира няколко месеца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР