1. Фестивалът Astroworld5 ноември 2021 г. - Хюстън, ТексасСмъртни случаи:88

...
1. Фестивалът Astroworld5 ноември 2021 г. - Хюстън, ТексасСмъртни случаи:88
Коментари Харесай

Концерт: Когато забавата се превърне в трагедия

1. Фестивалът Astroworld

5 ноември 2021 година - Хюстън, Тексас

Смъртни случаи: 8

8 младежи биват стъпкани до гибел по време на музикалния фестивал на Травис Скот. Над 20 души са откарани в болница, а най-малко 300 души са потърсили здравна помощ. Суматохата стартира, откакто тълпата се втурва към предната част на сцената и по този начин стотици биват притиснати до толкоз, че не могат да дишат. Видео материали, оповестени в обществените мрежи, ясно демонстрират по какъв начин почитателите на Скот крещят за помощ, само че той продължава да пее. Срещу Травис Скот към този момент има заведено дело от един от потърпевшите фенове.

2. Концерт на Ариана Гранде

22 май 2017 година - Манчестър, Англия

Смъртни случаи: 23

Двайсет и двама души умират, а десетки са ранени при гърмеж по време на концерта на американската певица Ариана Гранде в английския град Манчестър. Сред жертвите има и деца. Отговорност за нападението, несъмнено от управляващите като терористичен акт, пое джихадистката формация " Ислямска страна ".

3. Музикалният фестивал Route 91 Harvest

1 октомври 2017 година - Лас Вегас, Невада

Смъртни случаи: 61

Вечерта на 1 октомври 2017 година Стивън Падок, 64-годишен мъж от Мескит, Невада, открива огън по тълпата, присъстваща на музикалния фестивал Route 91 Harvest в Лас Вегас Стрип. 61 души умират, а 867 са ранени.

4. Пожарът в Ghost Ship

2 декември 2016 година - Оукланд, Калифорния

Смъртни случаи: 36

На ъндърграунд празненство за електронна музика в Оукланд избухва пожар, убивайки 36 души. Инцидентът се разиграва в някогашен склад, трансформирал се в групово място за актьори, наименуван Ghost Ship. Сградата не е имала детектори за пушек или пръскачки, и е имало доста количество запалими субстанции. Това е най-смъртоносното събитие в Оукланд след земетресението в Лома Приета през 1989 г, при което умират 67 души.

5. Срив на сцена

13 август 2011 година - Индианаполис, Индиана

Смъртни случаи: 56

Силните ветрове прекатурват металното скеле и театралното съоръжение на щатския панаир в Индиана през 2011 година Докато посетителите на концерта чакат следващото осъществяване, сцената се срутва върху тях, което води до 56 трагични случаи.

6. Парад на любовта

25 юли 2010 година — Дуисбург, Германия

Смъртни случаи: 21

Берлин отхвърля да бъде хазаин на парада на любовта през 2010 година точно поради опасения за сигурността от размера на тълпата. Събитието също е анулирано година по-рано в Бохум заради невъзможността да одобри толкоз доста фенове. Но през 2010 година се организира в Дуисбург.

Подлезът, който води до концертната площадка, се задръства с хора, които влизат в тунела, макар, че никой не е публично позволен във фестивала по това време. Паниката в тунела лишава живота на 19 души. Двама, оживели там, по-късно умират в болничното заведение вследствие на пострадванията.

7. Пожарът в нощния клуб Santika

1 януари 2009 година - Банкок, Тайланд

Смъртни случаи: 66

Не е ясно какво е провокирало пожара в нощния клуб Santika, до момента в който стотици са звънели да честитят новата година на свои близки. Някои подозират, че повода е по този начин известният за новогодишната вечер бенгалски огън, а други настояват, че е проблем с електричеството. Възможно е и фойерверки отвън клуба да са провокирали пожара.

Други известни обстоятелства са, че клубът в никакъв случай не е бил глобен и в никакъв случай не е провеждана пожарна инспекция. В постройката е имало единствено един пожарогасител, а публични документи са били подправени, с цел да може клубът да работи. Изходите са били запечатани, което значи, че “маркираните изходи” на процедура не са съществували. Жертвите в резултат на пожара са 66.

8. Фестивалът Mawazine

23 май 2009 година — Рабат, Мароко

Смъртни случаи: 11

Този деветдневен фестивал има за цел да разпространява репутацията на Мароко като съвременна нация. Много интернационалните звезди са част от събитието, в това число Стиви Уондър, Кайли Миноуг и Енио Мориконе. В последната вечер след осъществяване на мароканския артист Абделазиз Стати, 11 души са смазани до гибел.

Присъстващите упрекват за нещастието полицията, която затворила няколко изхода, прекарвайки тълпите през други, „ които не са били предопределени за задачата “. Официалната версия е, че почитателите са били прекомерно нетърпеливи да изоставен - стартират да се катерят по оградата и един от тях пада, причинявайки 11-те смъртни случая.

9. Пожарът в рок клуба Cromañón
30 декември 2004 година - Буенос Айрес, Аржентина

Смъртни случаи: 194

В нощта на пожара има близо 3000 души, които отиват да видят бандата Callejeros, което е три пъти повече от публиката, за която е предопределена клубът. Сградата има няколко порти, които са непрекъснато заключени, а спешните изходи са заградени, с цел да не се промъкват хора. Пожарната ревизия е осъществена месец по-късно от предстоящото и няма конфигурирани пръскачки към датата на случая. Повечето от жертвите умират поради вдишването на пушек и токсичните изпарения, само че и има и такива, които биват смачкани или изгорели живи.

10. Пожарът в клуб Station

20 февруари 2003 година - Уест Уоруик, Роуд Айлънд

Смъртни случаи: 100

Насъбралата се навалица надвишава потенциала в нощта на пожара в нощния клуб Station, при който умират 100 души, отишли да чуят групата Great White. Реално няколко пиротехническите произведения с увеселителна цел възпламеняват изолацията и лишава известно време, до момента в който публиката осъзнава, че пламъците не са част от шоуто.

11. Фестивалът в Роскилде

30 юни 2000 година - Роскилде, Дания

Смъртни случаи: 9

През 2000 година 9 мъже умират на концерт на Pearl Jam, когато навалица се втурва към сцената и събаря хората пред себе си. На групата е било казано да спре да свири и едвам откакто осъзнават какво се случва, те молят почитателите си да се оттеглен, само че за жалост, e прекомерно късно. Pearl Jam по-късно загатва случая в песента си „ Love Boat Captain “ с думите „ Lost nine friends we’ll never know “.

12. Концерт на The Who

3 декември 1979 година - Синсинати, Охайо

Смъртни случаи: 11

Над 18 000 билета са продадени за концерта на The Who на стадион Синсинати Ривърфронт и има единствено 25 служители на реда за надзор на тълпата. Представлението би трябвало да стартира в 20:00, само че вратите към момента затворени в 19:45, когато разтревожена навалица, чува затоплянето на групата като си мисли, че концертът е почнал и се втурва към вратите. Общият достъп съставлява 80 % от продадените билети, Което се явява решаващият фактор, защото почитателите втурнат напред,за да имат по-добра панорама към сцената. В резултат на нещастието са въведени нови разпореждания за поддържане на реда по време на огромни концерти, които се практикуват и до през днешния ден.

13. Пожар в клуба Beverly Hills Supper
28 май 1977 година - Саутгейт, Кентъки

Смъртни случаи: 165

В нощта на пожара в The Beverly Hills Supper Club се организират няколко събития едновременно, в това число банкети, приеми и концерт на Джон Дейвидсън.

Точната причина за пожара по този начин и не е открита, само че това, което се знае е, че огънят е бил в разгара си, когато две сервитьорки го виждат. Един от чиновниците, Уолтър Бейли, стопира шоуто, с цел да заяви за пожара. Няколко души се насочват към изходите, а други не одобряват съществено опасността. Когато огънят стига до помeщението, тълпата изпада в суматоха и близо 200 души биват стъпкани до гибел.

Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР