Не се наблюдава тенденция за повишаване на броя на онкоболните

Не се наблюдава тенденция за повишаване на броя на онкоболните ...

......... е под средното ниво на заболеваемост в страната. Около 19 000 души се водят на отчет в КОЦ, който обхваща областите Русе, Разград и Силистра. Малко повече от половината пациенти са русенци. Мъжете най-често страдат от рак на белия дроб и на простатата, а жените - от рак на гърдата.


Съединение в червеното цвекло може да помогне в борбата срещу

Съединение в червеното цвекло може да помогне в борбата срещу ...

......... към свързан с мед бета-амилоид, понижава показателите за окисление с 90 процента. Пониженото окисление може да предотврати неправилното сгъване на пептида и да забави формирането на бета-амилоидни плаки, обяснява Даръл Серано от изследователския екип. Резултатите от изследването са представени на 255-ото национално събрание на Американското химическо общество в Ню Орлиънс.


Община Русе ще приема от 1 април тази година документи

Община Русе ще приема от 1 април тази година документи ...

......... 000 лева е заделеният бюджет за подпомагане на семейни двойки с репродуктивни проблеми. Кандидатстването за включване в програмата ще се извърши само с един прием през тази година - от 1 до 30 април. След това в триседмичен срок комисията ще излезе с решение и ще уведоми писмено одобрените двойки.


Механично сърце, създадено от американски учени, получи одобрение от медицинските

Механично сърце, създадено от американски учени, получи одобрение от медицинските ...

......... експертите за достатъчно проста и надеждна. Устройството вече е преминало изпитания с животни, а сега предстоят такива и с хора. Изкуственото сърце заменя двете долни сърдечни камери и е проектирано да движи кръвта по по такъв начин, че да намали натиска върху съдовете и вероятността от инсулт и вътрешно кървене.


Двама пациенти прогледнаха след новаторско лечение на дегенерация на макулата

Двама пациенти прогледнаха след новаторско лечение на дегенерация на макулата ...

......... е 6 мм и широка 4 мм. Операцията за поставянето й в окото продължава два часа. И двамата пациенти страдат от "мократа" форма на болестта. Изпитанията на метода ще продължат с още осем пациента. Едно от притесненията на лекарите е трансплантираните клетки да не станат ракови. Засега няма такива признаци.


Учени от Монреалския университет в Канада установиха, че при увеличаване

Учени от Монреалския университет в Канада установиха, че при увеличаване ...

......... натрупват също имунни клетки - невролипин-1-положителни макрофаги, които допринасят за отстраняване на излишните мазнини и преразпределянето им в организма, за да се предотвратят негативни ефексти. Експерименти с мишки показаха, че пренасянето на макрофаги посредством трансплантация на костен мозък в организма на гризачите допринася за възстановяване на контрола на кръвната захар.Все още има грипни вируси на места, но епидемия не.

Все още има грипни вируси на места, но епидемия не. ...

......... над 3000", предупреди Кантаржиев. "България е страната, която използва най-скъпите антибиотици, а не пеницилинът, който лекува най-добре децата, например от скарлатина", посъветва директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. "За миналата година противогрипните ваксини свършиха още ноември, което значи, че много хора се имунизираха", завърши проф. Тодор Кантарджиев.


Български учени успяха да разгадаят деликатните молекулни механизми в клетката,

Български учени успяха да разгадаят деликатните молекулни механизми в клетката, ...

......... раковите клетки в повечето случаи не могат да спрат, този механизъм също им е повреден и умират, казва още доц. Стойно Стойнев. Но това са цели на следващите им научни хоризонти - как да усилят противораковата активност  на онкомедикаментите.Което със сигурност ще ги направи предпочитан партньор на десетки мултинационални компании.


Здравите деца под 3-годишна възраст, на които са извадени сливиците,

Здравите деца под 3-годишна възраст, на които са извадени сливиците, ...

......... 24 часа след операцията. "Има две главни причини за отстраняване на сливици у децата - заяви д-р Гурприт Ахуджа от Детската болница на окръг Ориндж, Калифорния. "Първата причина е затруднено дишане или сънна апнея. Втората е устойчива инфекция." Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.


Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че майките с

Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че майките с ...

......... първите две са от един и същи пол, са с повече загубени зъби в сравнение с жените, чиито първи две деца са от различен пол. Подобна разлика не е забелязана у мъжете. Изследването не е открило причинно-следствена връзка. Резултатите от него са публикувани в Journal of Epidemiology & Community Health.


Над 100 човека присъстваха на опреснителния курс "Първа помощ", който

Над 100 човека присъстваха на опреснителния курс "Първа помощ", който ...

......... на пострадалия, по-добре е да не го пипате и да изчакате появата на Бърза помощ. И не забравяйте – не сте сами на пътя, скоростта убива, обърна се специалистът към любителите на високите скорости. В курса, по собствена инициатива, се включиха и ученици от училище „Вичо Грънчаров”, гр. Горна Оряховица.Екип от немски учени съобщи, че е обучил изкуствен интелект

Екип от немски учени съобщи, че е обучил изкуствен интелект ...

......... че системата е могла не само правилно да разпознае пациентите, които са имали потвърден рак, но е успяла да открие и нови. На основата на изкуствения интелект учените създадоха виртуален терапевт, който диагностицира рака на мозъка. В бъдеще специалистите се надяват да обучат системата да определя и други видове онкозаболявания.


Международен екип от изследователи от Института по молекулярна биология към

Международен екип от изследователи от Института по молекулярна биология към ...

......... или увреждат ДНК, или потискат функцията на определени белтъци, участващи в поправката й. Систематичното проучване на въздействието на такива лекарства върху цялостната координация на процеса на поправка може да доведе до нови открития за механизмите им на действие, да предложи нови приложения или да загатне възможни странични ефекти, посочват учените.


Австралийски учени откриха, че дезодорантите причиняват мигрена, астма и кожни

Австралийски учени откриха, че дезодорантите причиняват мигрена, астма и кожни ...

......... пъти за 16 години. Според учените, американците, страдащи от проблема, са 55 милиона души. Някои от доброволците признават, че вече не могат да мият ръцете си с ароматизиран сапун. Специалистите предупреждават, че продуктите със силна миризма, които влизат в пряк контакт с кожата ни, може да доведат и до екземи.


Консумацията на зелени листни зеленчуци помага за контролиране на нивата

Консумацията на зелени листни зеленчуци помага за контролиране на нивата ...

......... фибри и полезни вещества като магнезий и витамин А, които имат свойството да понижават кръвната захар. Те освен това са с нисък гликемичен индекс. Според експерти от компания "Хелтспан" дневно количество зелени листни зеленчуци, равняващо се на 1,35 порции, понижава риска от развитие на диабет тип 2 с 14 процента.


Пушачите са с 60 на сто по-голям риск от загуба

Пушачите са с 60 на сто по-голям риск от загуба ...

......... отказали цигарите преди по-малко от 5 години. Рискът от високочестотна и нискочестотна загуба на слуха бил повлиян и от броя на изпушените цигари дневно. "Получените резултати показват, че пушенето е независим рисков фактор за загуба на слуха", заяви д-р Хуанхуан Ху от Японския национален център за глобално здраве и медицина.Сънливостта зад волана е много голям проблем. Това заяви по

Сънливостта зад волана е много голям проблем. Това заяви по ...

......... обяви, че стартират акции по безплатни юридически консултации на пострадали от катастрофи и техните близки. „Една трета от живота си прекарваме в сън“, посочи доц. Милена Миланова – член на УС на Българското дружество по сомнология, като допълни, че заболяванията, свързани със съня, са лечими, ако се предприемат действия навреме.


Десетки пациенти се прегледаха при очните специалисти от ВМА в

Десетки пациенти се прегледаха при очните специалисти от ВМА в ...

......... в селските райони. По време на лекцията професор Войнов, който е и национален консултант по очни болести, представи какви са рисковите фактори, начините за изследване и лечение. Той припомни старата максима „Глаукомата каквото вземе, не връща” и подчерта, че единственият доказан метод за ранно диагностициране на заболяването са профилактичните прегледи.


Коктейл от шарки изпразва забавачките, а всяка седмица се регистрират

Коктейл от шарки изпразва забавачките, а всяка седмица се регистрират ...

......... пък са 1024, което е с почти 300 повече, отколкото през 2017 година. Всяка седмица в Националния център по заразни и паразитни болести пристигат данни за около 100 нови заразени. Само в столичната здравна инспекция са отчетени 94 дихателни инфекции, като в 61 от случаите причината е била варицела.  


Около 40% от болните от Множествена склероза са в постоянното

Около 40% от болните от Множествена склероза са в постоянното ...

......... на хората с МС в България, защото това ще е полезно не само за нас, но и за специалистите, които се грижат за болните", коментира Здравка Цветарска. От Фондацията искат да получат статут на национално представена организация. За това е необходимо да съберат 1800 души с МС или техни близки.


Община Разград започна набирането на заявления за подпомагане на двойки,

Община Разград започна набирането на заявления за подпомагане на двойки, ...

......... са на стойност 24 708 лв. Благодарение на програма "Ин витро" на община Разград през 2017 година се е родило едно бебе, а от създаването на програмата през 2012 година до края на миналата година на бял свят са се появили общо шест деца - две момичета и четири момчета.


От началото на повдигането на обвиненията нищо ново не се

От началото на повдигането на обвиненията нищо ново не се ...

......... бъде собственик“, смята той. Относно ситуацията с държавния глава Румен Радев, патриарх Кирил и последвалите изказвания на вицепремиера Валери Симеонов Москов уточни, че президентът се е провалил пред духовника. „Беше унизено българското национално достойнство. Това са разделителните линии“, посочи Москов, като допълни, че с вицепремиера не се говори за коалиция.


Съпругът на починалата родилка в Кърджали проговори за трагичните събития

Съпругът на починалата родилка в Кърджали проговори за трагичните събития ...

......... цитиран от Rodopi24. По думите на мъжа смъртта е настъпила около 4.00 часа. В документите обаче е посочено 6.20 ч. „Имайте страх от бога. Казвайте истините. Съпругата ми цяла година е правела изследвания. Нямаше никакви признаци за заболявания. Беше здрава млада жена, на която й предстоеше раждане“, коментира Раим Хасан.


Тютюнопушенето нанася вреди на организма само няколко минути след първата

Тютюнопушенето нанася вреди на организма само няколко минути след първата ...

......... Университета на Минесота предполага, чеекспериментът на учените е уникален, тъй като за първи път е изследван метаболизмът на полицикличните ароматни въглеводороди, вдишвани с цигарения дим, без влиянието на други фактори като замърсяване на околната среда или храна. Изследването е финансирано от Националния институт по изследване на раковите болести на САЩ.


Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други видове

Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други видове ...

......... които прекалено големи количества йод също не са полезни. Прекалено многото йод увеличава риска от автоимунни заболявания, но в региони с йоден дефицит. Оптималното количество йод се постига с приемането на храни приготвени с йодирана сол – хляб, мляко, сирене, както и от рибата”, категоричен е доц. Нончев.    


Времето се затопли, но нови вируси ни атакуват. Не са

Времето се затопли, но нови вируси ни атакуват. Не са ...

......... - Габрово и Ямбол. В момента обръщаемостта за медицинска помощ е горе-долу характерната за късната пролет. Не са повече от 5000 до 7000 души болните в момента. Но към момента със сигурност можем да кажем, че грипната епидемия е отминала и засега не очакваме втора грипна вълна, заяви проф. Кантарджиев.


Биолози от Московския държавен университет и Института по теоретична и

Биолози от Московския държавен университет и Института по теоретична и ...

......... Специално внимание е обърнато на сигналната молекула FasL. За да може тя да започне да "убива", й е нужен протеинът кавеолин-1, който присъства в човешките клетъчни мембрани. Учените смятат, че с помощта на въпросните протеини ще е възможно да се унищожават ракови клетки, като здравите тъкани в организма останат незасегнати.


Гроздето изобилства от полезни вещества, които могат да допринесат за

Гроздето изобилства от полезни вещества, които могат да допринесат за ...

......... тях е и гроздето. Плодът е богат на полифеноли, които допринасят за намаляване на хроничното възпаление. "Гроздето е един от най-добрите противовъзпалителни хранителни продукти, като свойствата му не отстъпват на медикаментите, предписвани за същата цел", казва британският диетолог д-р Джош Акс, позовавайки се на резултатите от изследване на бразилски учени.


Днес роднини и близки си казват последно сбогом с починалата

Днес роднини и близки си казват последно сбогом с починалата ...

......... съобщи сайтът Rodopi24.Това е родното село на съпруга й. Жената бе на 23 години и почина през седмицата в акушеро-гинекологично отделение на кърджалийската болница. Семра била настанена в лечебното заведение на 8 март заради преносване на плода. Въпреки спешната операция лекарите не успели да спасят родилката и бебето й.  


3-годишно момиченце се нуждае от средства за лечение. Малката Надежда

3-годишно момиченце се нуждае от средства за лечение. Малката Надежда ...

......... събрани със заеми и дарения 20 000 долара за първите две процедури през януари. Трета процедура е планирана за края на март. Всяка от тях струва между 9000 и 14 000 долара. Всеки, който желае, може да дари надежда на Надежда. BG84UNCR70001523148430 BIC UNCRBGSF Уникредит Булбанк Титуляр: Надежда Валериева Маринова


Във всички областни градове в понеделник започват "Дни на отворени

Във всички областни градове в понеделник започват "Дни на отворени ...

......... 2016 г. Туберкулозата е лечимо заболяване, ако бъде открита навреме и бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката на болестта са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус. На интернет страницата на МЗ е публикуван списък с лечебните заведения, включени в кампанията.


Много от проблемите могат да се лекуват успешно с хомеопатията,

Много от проблемите могат да се лекуват успешно с хомеопатията, ...

......... „Не бих рискувала едно тежко болно дете, което има нужда от антибиотик, аз да не му изпиша и да не му го давам заедно с хомеопатия“, коментира още педиатърът. Цялото интервю със специалист педиатърът-хомеопатът д-р Екатерина Екимска можете да видите по-късно тук. По материала работиха Галя Георгиева и Веселина Спасова


Учени са тествали нова технология, която дава възможност да се

Учени са тествали нова технология, която дава възможност да се ...

......... с достатъчно надеждни данни, за да се прецени дали медицинските грижи да бъдат спрени, или не. В някои страни тези грижи бързо се преустановяват, а в други продължават дълго. Новата технология има предимства пред всички използвани досега тестове. Получените резултати обаче трябва да бъдат потвърдени от широкомащабни изследвания", разясни той.


Учени обявиха, че съдържащите захар продукти значително намаляват продължителността на

Учени обявиха, че съдържащите захар продукти значително намаляват продължителността на ...

......... използват заместители на естествени продукти. Учените обаче предупреждават, че внезапното отказване от захарта може да стресира организма. Било изяснено, че в 58 процента от случаите преминаването към строга диета може да доведе до сериозни стомашни разстройства. При това лактозата в млякото е най-безопасният въглехидрат и може спокойно да се консумира.


След грипната епидемия от грип А, започва един малък пик

След грипната епидемия от грип А, започва един малък пик ...

......... "Трябва да се вземат много добри мерки за справяне с полово предаваните болести и инфекциите по време на бремеността. Трябва да има превенция и ранно диагностициране. В противен случай демографската криза ще продължи. В Националния център до дни започваме безплатни прегледи за установяване на полово предавани болести", разкри проф. Кантарджиев.


Малкият Борислав е на 1 година. Родил се е в

Малкият Борислав е на 1 година. Родил се е в ...

......... За нея е необходимо посещение в турска клиника, която да даде второ мнение. За целта детето се нуждае от средства. Семейството му приветства всеки, който има желание на помогне. Дарителска банкова сметка в лв.: Банка: „Банка ДСК“ ЕАД IBAN: BG79 STSA 9300 0025 0126 40 BIC: STSABGSF Борислав Станиславов Стоянов


Здравословното хранене не противодейства на ефектите от прекомерната употреба на

Здравословното хранене не противодейства на ефектите от прекомерната употреба на ...

......... лъжичка. Специалистите са установили, че средният прием на сол сред всички участници в изследването е 10,7 г. на ден. Разбивката по страни показва, че във Великобритания хората употребяват средно 8,5 г сол дневно, а в САЩ, Китай и Япония - съответно 9,6 г, 13,4 г и 11,7 г на ден.


Най-малко 35 смъртни случая от грип са регистрирани в Хърватия

Най-малко 35 смъртни случая от грип са регистрирани в Хърватия ...

......... достигна 57 хиляди. Лекарите очакват, че до края на сезона официалният брой на заболелите ще достигне 70 000 души. Драженович оценява, че този брой следва да се умножи най-малкото по две, тъй като голяча част от болните не търсят лекарска помощ. Тази година в Хърватия доминира вирус от тип Б.


При изпълнението на програмата за надзора на болестта Инфлуенца по

При изпълнението на програмата за надзора на болестта Инфлуенца по ...

......... наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич, допълниха от БАБХ, цитирани от .


Учени от Швеция и Финландия са разграничили пет типа диабет,

Учени от Швеция и Финландия са разграничили пет типа диабет, ...

......... симптоми на по-късна възраст в сравнение с индивидите от останалите групи и заболяването протича по-леко. Специалистите отбелязват, че изследването е важна крачка напред към по-прецизна диагностика и персонализирано лечение, съобразено със специфичните характеристики на всяка от формите на заболяването и предпазване от усложнения, които варират според причисляването към дадена група.


Близо 700 000 болнични сме взели в разгара на грипната

Близо 700 000 болнични сме взели в разгара на грипната ...

......... Варна, Старая Загора, Велико Търново и София-област също отбелязват ръст на подадените листове. На НАП обясняват увеличението в тези райони с това, че там са съсредоточени повече осигурители, при които работят повече хора. По-големият брой на осигурените за общо заболяване и майчинство също допринася за нарастването на листовете в големите градове.  


Списъкът на редките болести не е актуализиран над две години.

Списъкът на редките болести не е актуализиран над две години. ...

......... центрове, допълни проф. Търнев. Ръководителите на експертните центрове в Александровска болница изразиха тревогата си и от неосведомеността както на обществото, така и на общопрактикуващите лекари, свързана с разпознаването на редките заболявания, което води до късно диагностициране и късно начало на терапията. Световният ден на редките болести ще бъде отбелязан утре.


Принципите на хомеопатията са пълен абсурд. Хомеопатичното лекарство не може

Принципите на хомеопатията са пълен абсурд. Хомеопатичното лекарство не може ...

......... хомеопатията не подлежи на никакво развитие. „Тялото на човека се нуждае от реално присъствие на лечебно вещество“, коментира още ученият, като допълни, че хомеопатичното лекарство умира още в устата на човека. Цялото интервю с академик Иван Юхновски можете да гледате по-късно тук. По материала работиха Галя Георгиева и Веселина Спасова


Дългата и мъчителна кашлица докато боледуваме от грип или най-обикновен

Дългата и мъчителна кашлица докато боледуваме от грип или най-обикновен ...

......... до 10 минути, три пъти на ден, като във водата добавяте 2-3 капки ментол, евкалипт етерично масло, мента и малко мед. Проветрявайте редовно. Приемайте изобилие от топли напитки, до 10 чаши течност на ден: плодови напитки, минерална вода, чай, а течностите трябва да са топли, а не горещи.    


На 28 февруари отбелязваме Международния ден на хората с редки

На 28 февруари отбелязваме Международния ден на хората с редки ...

......... на доброволците е да се привлече вниманието на обществото към проблемите на страдащите от различни редки заболявания и към необходимостта от подобряване на здравната култура на населението, отбелязват от общинския пресцентър. От там уточняват, че инициативата се провежда с подкрепата на община Шумен и на Медицинския филиал в областния град.


Сълзите на даден човек могат да покажат дали за него

Сълзите на даден човек могат да покажат дали за него ...

......... Лю. - Тъй като болестта на Паркинсон се развива години преди да са се появили първите й симптоми, подобен биологичен маркер ще е от полза за диагностицирането й и дори за лечението й по-късно." Резултатите от изследването ще бъдат представени на годишната конференция на Американската академия по неврология през април.


Учени от университета в Уорик, Англия, разработиха бърз тест, който

Учени от университета в Уорик, Англия, разработиха бърз тест, който ...

......... се прибегне до лабораторен анализ. Тестовете на метода с контролна група деца показали, че данните, получени въз основа на образци от кръвна плазма и урина и обработени от изкуствена невронна мрежа по предварително зададени параметри, са надеждни и могат да се използват за по-нататъшно лечение на деца с различни отклонения.


52-годишният Валентин Господинов от Полски Сеновец спешно се нуждае от

52-годишният Валентин Господинов от Полски Сеновец спешно се нуждае от ...

......... да се преборят със заболяването. За целта са необходими 16 000 евро. Операцията на мъжа е насрочена за 9-и март, но до момента са събрани около 4500 лева. Всеки, който има желание да помогне, може да се включи в кампанията. Титуляр: Валентин Стефанов Господинов IBAN:BG26UBBS80021066490540 BIC:UBBSBGSF ОББ АД- гр.Горна Оряховица


Масивен инфаркт е причинил внезапната смърт на бившия национал и

Масивен инфаркт е причинил внезапната смърт на бившия национал и ...

......... нещо не е наред, след като не могли да се свържат с него. Спортният директор на Септември не пропускал тренировка на клуба си, а този път не се явил на две поредни. След като не вдигал и телефона си хора от Септември отишли в дома му, където го намерили мъртъв.


Намалените нива на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани

Намалените нива на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани ...

......... кръвни проби, взети 8 месеца по-късно. Антидепресантите и антипсихотиците не повлияли върху концентрациите. "Макар получените резултати да показват, че депресираните хора са с намалени нива на аргинин в кръвта си, това не означава, че приемането на добавки аргинин ще им осигури защита срещу депресия. Нужни са допълнителни изследвания", отбеляза Али-Систо.


Министерството на здравеопазването смята, че бутилираната вода носи сериозен риск

Министерството на здравеопазването смята, че бутилираната вода носи сериозен риск ...

......... над допустимите норми. На етикетите на тази вода задължително трябва да пише, че тя съдържа над 1,5 мг/л. флуорид и че не е подходяща за всекидневна употреба от кърмачета и деца под 7-годишна възраст. Стриктно се контролират и индивидуалните чаши за всяко дете. Те трябва да преминат химио и термодезинфекция.


Шарката морбили е отнела 35 живота в Европа през 2017

Шарката морбили е отнела 35 живота в Европа през 2017 ...

......... Най-много болни от морбили в Европа през 2017 г. е имало в Румъния (5562 случая). Следват Италия (5006) и Украйна (4767). Други засегнати държави са Гърция (967), Германия (927), Сърбия (702), Таджикистан (649), Франция (520), Русия (408), Белгия (369), Великобритания (282), България (167), Испания (152), Чехия (146) и Швейцария (105).


Грипната епидемия в област Русе, която бе обявена в края

Грипната епидемия в област Русе, която бе обявена в края ...

......... днес се състоя съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Анализът за последната седмица показва спад на болните - от 230 на 10 000 на 211,81 на 10 000. При всички възрастови групи се отчита понижение на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания.


Изследователи от университета в Калгари, Канада откриха, че роднините и

Изследователи от университета в Калгари, Канада откриха, че роднините и ...

......... да предаде информацията на всички в групата. По този начин функционира защитния еволюционен механизъм. Той важи и за хората. След социално взаимодействие ефектът от стреса може да бъде обърнат, но само при женските. При тях негативното влияние, оказано на невроните, намаля почти двойно, след общуване с екземпляри, неподлежащи на стрес.


Научно проучване, осъществено във Франция сред 105 хиляди души, установи

Научно проучване, осъществено във Франция сред 105 хиляди души, установи ...

......... на споменатите храни води до повишен риск от рак в рамките на 6-18 процента. Увеличава се и рискът от рак на гърдата от 2 до 22 процента, допълва БТА. В категорията на промишлено приготвените храни фигурират хлябове, сладкиши, десерти, подсладени напитки, преработено месо, теста, разтворими супи, замразени ястия и др.


Грипът продължава да поваля най-уязвимите. Само за последните десетина дни

Грипът продължава да поваля най-уязвимите. Само за последните десетина дни ...

......... доста трудно за родителите да разберат дали детето им се е разболяло от обикновена настинка или грип. "Трябва ли при всяко кашляне на детето да се ходи при личния лекар? Не, но родителите трябва да наблюдават всяка кашлица и ако продължи прекалено дълго да се обърнат към специалист", обясни той.


Хомеопатията е лъженаука. Това заяви в студиото на „Здравей, България“

Хомеопатията е лъженаука. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ ...

......... важно направление в лечебната дейност. „Има доказано благоприятно действие при автоимунни заболявания“, посочи лечителят. „Кучето си лае, керванът си върви“, поясни той. По думите на Атанас Михайлов няма факти, а има само разни умозрителни умозаключения за вредите от алтернативния тип лечение. „Няма да се забрани обучението у нас“, заяви той.


Заболеваемостта от грип намалява. Тази седмица заболелите от грип са

Заболеваемостта от грип намалява. Тази седмица заболелите от грип са ...

......... Кантарджиев уточни, че на пет болни от грип обикновено един прави усложнения. Около 60% се нуждаят от настаняване в болница. Най-честите усложнения са пневмониите. Тази година няма кой знае колко случаи на усложнения, заяви проф. Кантарджиев. По думите му в момента са разпространени парагрипен вирус и респираторен вирус при децата.


Жена от Орегон бе представена като първия известен случай на

Жена от Орегон бе представена като първия известен случай на ...

......... е имала подобни симптоми. Очни червеи са наблюдавани у редица животни, включително котки и кучета. "Други два вида телазия, свързани с предизвикани от червеи инфекции, са наблюдавани преди у хора, но не и този вид", отбеляза ръководителят на изследването Ричард Брадбъри от Американските центрове за контрол и превенция на болестите.


Храната е изключително важна част за здравето. Тя оказва влияние

Храната е изключително важна част за здравето. Тя оказва влияние ...

......... да се съблюдава златната среда, може да сме слаби и красиви и при здравословно хранене“, заключи д-р Кедикова. Какъв е ефектът от лошите навици при подрастващите девойки и още от съветите на детският гинеколог д-р Сесил Кедикова може да видите по-късно ТУК. По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева


Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ отмени грипната епидемия в Монтана, съобщи

Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ отмени грипната епидемия в Монтана, съобщи ...

......... от 5 февруари. От днес се възстановяват плановите операции, свижданията в болниците, женските консултации и детските имунизации. Възстановяват се и учебните занятия във всички училища в областта. За вирусния щам са изследвани девет проби от болни хора. В пет от тях е открит грип от тип Б или т.н. "Ямагата".


Стана ясна причината за смъртта на пловдивския бизнесмен Свилен Каневски.

Стана ясна причината за смъртта на пловдивския бизнесмен Свилен Каневски. ...

......... колеги от снощи изказват съболезнования на профила му в социалните мрежи. „Един човек, пред който се прекланях! Нека да е светъл пътят ти!”, „Прекрасен, слънчев, лъчезарен, можещ и успяващ! Свилка, поклон! Ще ни лисваш, помним те само с хубавия спомен, който остави!”, са само част от посланията във фейсбук.  


РЗИ-Стара Загора отменя грипната епидемия в област Стара Загора, както

РЗИ-Стара Загора отменя грипната епидемия в област Стара Загора, както ...

......... 11 февруари 2018 г. и регистрираната заболеваемост - 233,45 на 10 000 население. Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа, препоръчват от РЗИ - Стара Загора.


Втори случай на ХИВ позитивен е регистриран в област Бургас.

Втори случай на ХИВ позитивен е регистриран в област Бургас. ...

......... периода 8 януари 2018 г. до 14 януари 2018 г. Всеки, който желае, може да се изследва безплатно в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Споделената с консултанта информация и резултатът от изследването за ХИВ са поверителни. Кабинетът се намира на ул „Александровска“ 120, ет. 1.


Регионалната здравна инспекция в Пазарджик започва от днес информационна кампания

Регионалната здравна инспекция в Пазарджик започва от днес информационна кампания ...

......... в областта информационни материали за повишаване на информираността на младите хора за ХИВ/СПИН. Официално в нашата страна до 2017г. има близо 2600 ХИВ- позитивни лица. Тези данни обхващат само хората, които са се тествали, а предполагаемият брой на носителите на вируса е много по-голям, посочват от здравната инспекция в Пазарджик.


Изследване, проведено от учени от университета "Конкордия" в Канада, показва,

Изследване, проведено от учени от университета "Конкордия" в Канада, показва, ...

......... определени зони на мозъка, в това число и свързаните с речта и паметта. Учените са установили, че сивото вещество е в по-големи количества при владеещите поне два езика участници, отколкото при онези, които говорят само един. Благодарение на него се образуват повече връзки в мозъчните области, свързани с изпълнителните функции.


Засилено увеличение в броя на болните от варицела се отчита

Засилено увеличение в броя на болните от варицела се отчита ...

......... През изминалата седмица се отчита спад в броя на болните от вирусен хепатит – от 21 случая през миналия отчетен период, през тази седмица болните са 9. Лек спад има също при засегнатите от чревни инфекции. Броят на болните от скарлатина остава непроменен през последните две седмици – 18 души.


Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова и председателят на Българското дружество

Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова и председателят на Българското дружество ...

......... яйца, пресни плодове и зеленчуци, защото те съдържат антиоксиданти. Чесънът също е много полезен”, каза проф. Попов. Той поясни, че мазнините от животински произход, с изключение на рибната, „не са добри приятели на имунитета”. „В никакъв случай не трябва да се подлагаме на диета в грипно време”, категоричен е експертът.


Националният център по заразни и паразитни болести е доказал пандемичния

Националният център по заразни и паразитни болести е доказал пандемичния ...

......... Тодор Кантарджиев. Вчера стана ясно, че детето е починало след инфекция с тежки усложнения, като се предполага, че причината за смъртта е енцефалит. Кантарджиев подчерта, че причината за смъртта ще стане ясна след аутопсията на детето. Тогава може да бъде направено заключение дали грипният вирус е довел до фаталния край.


Ревът на излитащ самолет, писъкът на пожарна сирена, острият звук

Ревът на излитащ самолет, писъкът на пожарна сирена, острият звук ...

......... хормони, които, във времето, могат да увредят сърцето и неговата работа. “Преди десет години хората смятаха, че звукът е просто досаден, но ние смятаме, че има достатъчно силни научни доказателства, които сочат, че звукът може да ви раболее и доминиращите здравословни проблеми тук са сърдечно-съдовите”, обяснява Томас Мюнзел от екипа.