28-годишна жена е починала 196 дни след като родила в

28-годишна жена е починала 196 дни след като родила в ...

......... г., но по време на раждането получила много рядко усложнение - увреждане на мозъчната кора и по-обилно кървене при раждането. Изпаднала в кома и въпреки дългото интубиране лекарите не успели да я върнат в съзнание. В продължение на месеци животът й е поддържан на апаратно дишане, а в сряда починала.


Учени от Нюйорксия университет установиха, че консумацията на алкохол рязко

Учени от Нюйорксия университет установиха, че консумацията на алкохол рязко ...

......... и водят до развиването на злокачествен рак. Actinomyces са причинители за актиномикоза и ендокардит, а Neisseria съдържат в себе си възбудителите на гонореята и менингита. Употребата на алкохол снижава количеството на необходимите за организма лактобацили, което води до развиване на рак на устната кухина и на органите от храносмилателния тракт.


Намалява броят на ваксинираните в Сливенска област. Това съобщи пред

Намалява броят на ваксинираните в Сливенска област. Това съобщи пред ...

......... да се доверяват на компетентни медицински източници. Ваксинациите са задължителни във всички страни, а за отказ се налагат санкции. В България това е глоба от 50 лв. за първи отказ и удвояване при последващ. Децата без ваксини нямат право да посещават детски заведения, а родителите се лишават от социални дотации.


Учени откриха връзка между сътресението на мозъка и неизлечимата болест

Учени откриха връзка между сътресението на мозъка и неизлечимата болест ...

......... до тежка мозъчна травма, свързана с над 30-минутна загуба на съзнанието или над 24-часова амнезия, рискът от слабоумие е 56-процентен. За получилите мозъчно сътресение и боледували от туберкулоза рискът е 83-процентен. Медиците предполагат, че травмата на главния мозък намалява устойчивостта му към стареене. Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.


Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото

Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото ...

......... ваксиниран. Ако нямате личен лекар, посетете имунизационния кабинет на РЗИ Габрово, ул. „Райчо Каролев“ №2, ет. 2, стая 205, където липсващите ваксини на Вас и детето Ви могат да бъдат поставени! Здравните работници са най-достоверният източник на информация относно ваксините. Повишаването на информираността ни за ваксините може да спаси живот!


С 4 структури може да се оправи здравеопазването. Това заяви

С 4 структури може да се оправи здравеопазването. Това заяви ...

......... лекарите, без да ги контролира никой. Трябва да се мисли, кое е най-доброто за пациентите. Отношението е важно за качеството на здравеопазването, каза проф. Чирков. Той даде пример, че е безразсъдно да се поставят много стендове. Доказано е, че хора които са агресивни, желаят отмъщение, живеят много по-кратно, каза кардиологът.Специалисти от Канада препоръчват децата, страдащи от късогледство, да прекарват

Специалисти от Канада препоръчват децата, страдащи от късогледство, да прекарват ...

......... на Ватерло са установили, че 30 процента от канадските деца страдат от миопия (късогледство). Въз основа на получените резултати специалистите препоръчват с цел избягване на риска от развитие на проблема подрастващите да отделят повече време на занимания на чист въздух и по-малко на телевизия, компютри, смартфони и други електронни устройства.


България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма

България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма ...

......... 800 души. От началото на тази година имаме 11 хиляди, тоест това, което става тази година не е нищо необичайно", категоричен е доц. Мангъров. Той обясни още, че при голяма част от случаите на заразени от варицела, инфекцията протича без усложнения, но тя може да засегне белия дроб и мозъка.


Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България.

Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България. ...

......... консумираме, с колко калории е, и какво е съдържанието на сол и мазнини. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато никак добре от индустрията, но сега са много по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни трябва да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта", завърши Ангел Кунчев.


Учени от Стоматологичния институт към университета Кейс Уестърн ризърв в

Учени от Стоматологичния институт към университета Кейс Уестърн ризърв в ...

......... нестероидните лекарства в комбинация с парацетамол или без него. За възрастните най-подходящата комбинация е 400 милиграма ибупрофен с 1000 милиграма парацетамол. Употребата на опиоиди предизвиква странични ефекти, като сънливост, респираторни проблеми, гадене, повръщане и запек както у децата, така и у възрастните. Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.


Уникална операция на бедрен тумор бе извършена тази седмица в

Уникална операция на бедрен тумор бе извършена тази седмица в ...

......... част на бедрото до коляното, претърпял е множество оперативни намеси. Чрез извършената операция е компенсирано образувание с размер по-голям от 10 см., като са използвани два вида системи за колянно ревизионно протезиране. Операцията бе излъчвана на живо и наблюдавана от специализантите към Клиниката по ортопедия и травматология в реално време.11 деца на между 4- и 5-годишна възраст от Детска

11 деца на между 4- и 5-годишна възраст от Детска ...

......... детската градина за чревно носителство, както и извършване на повторна крайна дезинфекция на всички помещения от детската градина. С цел прекъсване на разпространението на инфекцията, 23 април се обявява за неучебен ден за детската градина. От 24 април ще се приемат деца само с отрицателни резултати за бактериално носителство.  


Открити са две огнища на птичи грип в Пловдивско. Едното

Открити са две огнища на птичи грип в Пловдивско. Едното ...

......... в сила и за населените места край второто огнище в Ловното стопанство – Раковски, Момино село, Ясно поле, Динк, Труд, Желязно, Войводиново, Скутаре, Рогош, Маноле и Манолско конаре, Калековец, Трилистник и Стряма. Забранени са и пазарите на животни в цялата област. Следи се стриктно за спазване на въведените забрани.  


Учени от университета на Мериленд в Балтимор установиха, че закоравелите

Учени от университета на Мериленд в Балтимор установиха, че закоравелите ...

......... сто по-голям, отколкото за участниците, които никога не са имали този вреден навик. Закоравелите пушачи, които ежедневно изпушват две и повече кутии цигари, са с 5 пъти по-голям риск от инсулт. Рискът от инсулт е с 88 на сто по-голям за пушачите, отколкото за онези, които никога не са пушили.


Около 16 процента от трудоспособното население у нас над 16-годишна

Около 16 процента от трудоспособното население у нас над 16-годишна ...

......... средно по 60 хиляди годишно, показват данните на НЦОЗА. Пикът на регистрирани хора с различна степен на увреждане у нас е бил през 2004 г. - над 133 хиляди или 20 души на 1000 българи, както и през 2005 г. - над 115 хиляди - по 17 на 1000 българи.


На 23.04.2018 г. във ВМА стартира кампания „Заедно срещу метаболитния

На 23.04.2018 г. във ВМА стартира кампания „Заедно срещу метаболитния ...

......... солта, ограничаване консумацията на алкохол. Пийте достатъчно количество вода. Минимумът не трябва да бъде под 1.5 л на ден, а при физическо натоварване - поне 3 л течности. Пийте често, в умерени количества. Не оставяйте храна и лакомства на трапезата - това изкушава. Не забравяйте физическата активност, съветват още специалистите.Близо 44 на сто от пациентите с карцином на белия

Близо 44 на сто от пациентите с карцином на белия ...

......... белодробни инфекции, затруднено преглъщане. Ако заболяването се е разпространило извън белия дроб, симптомите са необяснима загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата. Рискова възраст за поява на болестта е 55-74 години.


Редовната консумация на ядки може да намали опасността от поява на

Редовната консумация на ядки може да намали опасността от поява на ...

......... и били по-активни. Затова е възможно ядките да не са единственият фактор, определящ по-доброто им сърдечно здраве. Ядките са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за сърцето. Предишни изследвания също показаха, че редовната им консумация намалява риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и предизвиканата от тях смърт.


Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО)

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) ...

......... 1975 г. През 2016 г. в света е имало над 1.9 млрд. възрастни с наднормено тегло. От тях 650 млн. са били със затлъстяване. Над 340 млн. деца и тинейджъри между 5 и 19 години са с надмормено тегло или са затлъстели. Здравните експерти са категорични, че затлъстяването е предотвратимо.


За пръв път лечение, което стимулира имунната система на човешкия

За пръв път лечение, което стимулира имунната система на човешкия ...

......... одобрено миналата година, но лекарите се колебаеха да го използват, тъй като то беше тествано в рамките на ограничено изследване, което не доказваше дали то удължава живота. Новите изпитания на д-р Лина Ганди от Нюйоркския университет са установили точно това при 616 пациенти при успоредно лечение с химиотерапия и Keytruda.


Нашето тяло е най-уникалната “машина” в цялата вселена. Всеки дисбаланс

Нашето тяло е най-уникалната “машина” в цялата вселена. Всеки дисбаланс ...

......... директно върху кожата или леки дрехи. Тези движения изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно предпочитано, балансирано и отпуснато ниво. Техниката се препоръчва за всички възрасти, от новородени до стари хора. Тя е много ефективна срещу мускулно-скелетни проблеми, главоболие и мигрена, проблеми с бъбреците, дори бебешки колики.


Осемгодишно момиче с тежко гръбначно изкривяване може да бъде спасено

Осемгодишно момиче с тежко гръбначно изкривяване може да бъде спасено ...

......... операция в българско лечебно заведение. Въпреки състоянието си, Лори и сега е много жизнено дете. Живее в село Новоселци, ходи на училище във Видин и единственото, което иска, е да продължи да тича. Ако имате желание да помогнете, можете да го направите на следната банкова сметка: BG08UBBS80021058130240 Лорета Иванова Цветанова


Медицински специалисти от Клиниката по дерматология към ВМА ще извършват

Медицински специалисти от Клиниката по дерматология към ВМА ще извършват ...

......... г., от 10.00-13.00 часа, в кабинет № 227, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 181; 02/ 92 25 002; 02/ 92 25 023 – от 08.00-14.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар.


Когато говорим за сезонност, голяма част от детските шарки са

Когато говорим за сезонност, голяма част от детските шарки са ...

......... това няма как да стане по-рано от 2020 г. По отношение на задължителността лично моето мнение, че е по-добре да дадем възможност тази ваксина да е реимбурсирана, да е безплатна за тези, които искат да я направят, но да не е задължителна, каза още пред Novini.bg главният държавен здравен инспектор.


Направихме една много сериозна крачка по отношение на консенсуса по

Направихме една много сериозна крачка по отношение на консенсуса по ...

......... поглед към хората с увреждания, подчерта той. Резултатът е добър, диалогът е възстановен, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. Наредбата е много добра, а с корекциите, с които ще отговорим на исканията на хората с увреждания, ще стане още по-добра, посочи той. Според него наредбата ще прекрати възможностите за злоупотреби с ТЕЛК.


Признаци за зараза със Зика се откриват в семенната течност

Признаци за зараза със Зика се откриват в семенната течност ...

......... и случаи на зараза по полов път - в повечето случаи предавана от мъжа. Повечето хора, заразени със Зика, не се разболяват, докато други проявяват леки симптоми на болестта. Заразяването по време на бременност обаче крие риск от сериозни вродени дефекти за плода, в това число и микроцефалия, припомня агенцията.


Хора с увреждания на преговори със здравния министър. Срещата е

Хора с увреждания на преговори със здравния министър. Срещата е ...

......... промени в наредбата за медицинската експертиза и трудоспособността. В резултат на недоволството правителството замрази концепцията за оценка на работоспособността. Основното опасение на пациентите е, че ще бъдат намалени инвалидните им пенсии. Управляващите увериха, че ощетени няма да има, но държавата ще се бори с корупцията в ТЕЛК, отбелязва Нова телевизия.


Община Велико Търново ще подпомага 23 двойки за инвитро процедури,

Община Велико Търново ще подпомага 23 двойки за инвитро процедури, ...

......... чиито родители са били част от програмата от началото й до днес. В края на миналата седмица Даниел Панов бе удостоен с наградата "Ангел на благодарността", с която фондацията "Искам бебе" отличава усилията на институции, организации, хора и дарители в подкрепа на асистираната репродукция. Статуетката прие зам.-кметът проф. Георги Камарашев.


Учени са открили в червата на човека специфични бактерии, разграждащи

Учени са открили в червата на човека специфични бактерии, разграждащи ...

......... болестите на сърцето. Микробите от семейство Clostridiaceae се оказали ключово звено в споменатия процес. Благодарение на техните ферменти червата започват по-активно да извличат мазнините от мазните храни. За да докажат своята теория, изследователите вкарали допълнителни "възбудители на затлъстяването" при опитни мишки и те бързо започнали да наддават на телесна маса.


Настоящият период е преходен – свършиха типичните зимни респираторни вируси,

Настоящият период е преходен – свършиха типичните зимни респираторни вируси, ...

......... леки движения го махме от кожата, без да го мачкаме и късаме, това е достатъчно, но все пак е препоръчително това да става под наблюдение на лекар, защото той може да прецени какъв е рискът и дали да се изписва антибиотична профилактика, каза още пред Novini.bg главният държавен здравен инспектор.


Учени от Кембриджкия университет в Англия описаха два вида заразен

Учени от Кембриджкия университет в Англия описаха два вида заразен ...

......... рани. Установено бе, че препарати, които по биохимичен път блокират регенерацията на тъкани, потискат растежа на лицевите тумори. Учените смятат, че за разпространението на туморите може да са допринесли също и хората, в резултат на което популацията на тасманийските дяволи рязко намаляла. Резултатите от изследването са качени на сайта ЮрикАлърт.


Мащабно изследване потвърждава установена по-рано зависимост между мозъчните травми и

Мащабно изследване потвърждава установена по-рано зависимост между мозъчните травми и ...

......... се мозъчни травми съответно са свързвани с допълнително повишение на риска. Изследователите отбелязват, че настоящото проучване не установява причинно-следствена връзка, а само зависимост между мозъчните травми и повишения риск от деменция на по-късен етап. По-рано през годината подобни резултати бяха получени в шведско изследване, обхванало 3,3 милиона души, припомня агенцията.


Бебетата, които редовно ядат кисело мляко преди да навършат една

Бебетата, които редовно ядат кисело мляко преди да навършат една ...

......... в сп. "Клинична и експериментална алергология" не става ясно дали положителният ефект продължава и в по-късна възраст. Връзката е асоциативна, т.е. бебетата, които ядат кисело мляко страдат по-рядко от екзема и кожни алергии. Изследването не доказва, че киселото мляко предпазва от алергии, защото може да се намесват и други фактори.


Ден преди предвидения за 11 април Национален протест хората с

Ден преди предвидения за 11 април Национален протест хората с ...

......... По данни на Евростат броят на хората с увреждания варира между 15-18% за различните европейски държави. В България са 7-8 на сто от населението. Хората в неравностойно положение настояват за разработване на нов социален модел, който да ограничи корупционните практики, да увеличи контролът и справедливо да разпредели публичния финансов ресурс.


Майка на три деца, която живее със семейството си в

Майка на три деца, която живее със семейството си в ...

......... които има тук. Даниел посещава кинезитерапия, физиотерапия, хидротерапия, механотерапия и специален педагог. С момчето работят рехабилитаторите Валентина Цанева и Донка Барусова. Центърът приема деца от цялата страна, като тези от по-отдалечените градове се настаняват с придружител за целия период на терапевтичния курс. Всички услуги в Центъра са напълно безплатни.  


Нов коронавирус, пренасян от прилепи и виновен за смъртта на

Нов коронавирус, пренасян от прилепи и виновен за смъртта на ...

......... хората, отбелязаха от Американския национален институт по алергиите и инфекциозните болести, който е финансирал изследването. Идентифицирането на нови вируси у животни и бързото определяне на потенциала им да заразяват хора са ключът към ограничаване на заплахите за здравето по света, поясниха учените. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".


Датски учени установиха, че децата, които успеят да сведат теглото

Датски учени установиха, че децата, които успеят да сведат теглото ...

......... през цялата си детско-юношеска възраст, но пък бяха по-застрашени от мъжете, които никога не са били с наднормено тегло. Причината е, че в юношеството организмът става инсулиново резистентен, обясниха експертите. След това мускулите и органите не използват инсулина толкова добре, така че отнема повече време той да извърши функциите си.


Майката на 18-годишната Николета Корондилева от Хасково, която след 3-годишна

Майката на 18-годишната Николета Корондилева от Хасково, която след 3-годишна ...

......... безгрижни слънчеви детски дни", е казала Ленкова. Тя е декларирала също така, че прави дарение и на центъра за деца и младежи с увреждания "Марина". То ще бъде изразходвано за изграждането на сензорна стая. Размерът на дарението е щял да стане известен след като от центъра представят проектосметка за стаята.


Ако жената избягва да консумира червено месо, за нея рискът

Ако жената избягва да консумира червено месо, за нея рискът ...

......... били по-млади, имали по-малък индекс на телесна маса и били по-активни физически в сравнение с консумиралите червено месо. За вегетарианките намаляването на риска било най-голямо в сравнение с консуматорките на червено месо. Учените отбелязават, че добавянето на мляко и пълнозърнести храни в диетата може да допринесе за намаляване на риска.


Мъж от Кърджали е починал в дома си, след като

Мъж от Кърджали е починал в дома си, след като ...

......... в беда, подробностите са излишни”, разказа съседът, който е юрист. Той е възмутен от реакцията на операторите на тел. 112, които изпратили полицейския патрул заради "агресивни роднини". Децата на починалия мъж от години са в Германия, а в паниката си съпругата му потърсила помощ при съседа - за съжаление безуспешно.


Здравите зъби означават много повече от хубава усмивка. В какво

Здравите зъби означават много повече от хубава усмивка. В какво ...

......... с 25 на сто по-голям. Рискът е увеличен, независимо от други рискови фактори за сърдечносъдови болести, като високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и диабет. "Сред причините за увеличения риск може да са възпаления, промени в хранителния режим и променена микрофлора в устата или стомашночревния тракт", отбеляза Лу Ци.


Баща осъди Фонда за лечение на деца. Причината - на

Баща осъди Фонда за лечение на деца. Причината - на ...

......... причината са пропуски в документите. Петър ще има нужда от около 14 хиляди лева, за да му се махнат поставените импланти. Всеки, който иска да помогне, може да го направи: DMS PETAR – SMS на номер 17 777 Дарителска сметка: Титуляр: Петър Емилов Маврудиев Банка: ПИБ IBAN: BG86FINV91501316898223 BIC: FINVBGSF


Затвориха цеха, произвел продукта, който изгори устната кухина на млад

Затвориха цеха, произвел продукта, който изгори устната кухина на млад ...

......... седмица. Потърпевшият бе приет по спешност в „Пирогов”. Мъжът купил сока от бензиностанция. От фирмата- производител категорично заявиха, че няма как изгарянето да е от техен продукт. От веригата бензиностанции спряха продажбата на натуралния сок. Самата напитка се изследва в лаборатория на МВР. Резултатът ще е ясен до два дни.


Лекарите са част от елита на обществото. Аз съм лекар

Лекарите са част от елита на обществото. Аз съм лекар ...

......... на лекарския труд. Никъде не съществува цената на това, че аз съм оперирал един пациент. Ние нямаме стойност на нашия труд и това не ни мотивира. Първия ми приоритет е да върна доверието между лекар и пациент. Трябва да спрат да ни карат да мислим за пари, администрация и бумащина“.


По повод 2 Април - Световният ден за информираност за

По повод 2 Април - Световният ден за информираност за ...

......... в предоставена от Столична община сграда в София, а през ноември 2017 отвори врати втория Център за работа с деца "Витоша", включващ първата в България Терапевтично-поведенческа занималня за деца със специални потребности. Събитията, посветени на 2 Април се реализират с подкрепата на НДК, Евробет, Рефан, Angel Steps и Медия Крос.


Екипът на д-р Иван Сираков от Болница „Тракия“ извърши успешно

Екипът на д-р Иван Сираков от Болница „Тракия“ извърши успешно ...

......... лечебните му свойства била опровергана. В зависимост от състава на ядрото се различават следните видове безоари: - трихобезоари — с ядро от косми - фитобезоари — с ядро от растителни частици - себобезоари — с ядро от животинска лой - хематобезоари — с ядро от кръвни съсиреци - смесени безоари


Бум на шарка има във Варна, стана ясно от информация,

Бум на шарка има във Варна, стана ясно от информация, ...

......... остри респираторни заболявания са с тенденция за намаляване - 309 болни срещу 335 за предходната седмица. Най-голям брой са регистрираните случаи на заболели между 5 години и 14 години. С диагноза грип в Инфекциозната клиника на МБАЛ „Света Марина” са постъпили за лечение 7 души при 4-ма за предходната седмица.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ангажимент да създаде работна група

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ангажимент да създаде работна група ...

......... припомни, че има Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., в която фигурират и злокачествените заболявания. От тази година НЗОК ще заплаща стойността на 6 иновативни молекули за лечение на малигнени хемопатии и на 5 нови прицелни молекули за лечение на солидни тумори, добави още той.  


Конфликтите между родителите оказват особено негативно влияние на децата, затова

Конфликтите между родителите оказват особено негативно влияние на децата, затова ...

......... Онези, които живеят в спокойна семейна среда, оцениха точно снимките. Но децата с конфликтни родители можеха да определят адекватно щастливата и негативната ситуация, но не и неутралната. В частност, онези, които често стават свидетели на спорове между майките и бащите си, могат да интерпретират неутралните и безопасни ситуации като конфликтни.


Австралийски лекар предупреди, че седмичните посещения при маникюрист може да

Австралийски лекар предупреди, че седмичните посещения при маникюрист може да ...

......... лак. Има ги във всеки салон за маникюр. Поради различните видове подобни лампи и голямото разнообразие от сайтове и магазини, в които се предлагат, често клиентът не може да определи доколко качествени са те. Експертите препоръчват преди да си правим гел или шилак, да си слагаме слънцезащитен крем на ръцете.


Ново изследване с животни дава надежди за терапия, която цели

Ново изследване с животни дава надежди за терапия, която цели ...

......... плаки в мозъците на мишките след терапията, учените констатирали, че образуването им значително е намаляло. "Не е ясно дали отстраняването на амилоидните плаки предотвратява болестта на Алцхаймер", поясни Холцман. Той освен това предупреди, че преминаването от експерименти с животни към тестове с хора е голям скок, който крие много неизвестни.


Пролетната алергия или сенната хрема се причинява от полени. Обикновено

Пролетната алергия или сенната хрема се причинява от полени. Обикновено ...

......... тежки реакции не закъсняват. Според специалиста се нарушава работоспособността на хората. Може да се стигне и до нарушена концентрация на вниманието. „Поне ако не се лекуват, да не престояват много дълго време на открити пространства“, посъветва лекарят. Цялото интервю с клиничния алерголог д-р Йордан Мирчев можете да гледате по-късно тук.


Американски лекари идентифицираха нов орган в човешкото тяло - интерстициум, като

Американски лекари идентифицираха нов орган в човешкото тяло - интерстициум, като ...

......... съдове, по които се движи лимфата. Тя участва в имунните реакции. Освен че обгражда органите и ги предпазва от увреждане, интерстициумът осигурява движението на флуиди из тялото. Затова по него раковите клетки могат да достигат до лимфната система. Това откритие може да доведе до разработване на нови тестове за рак.


Тодор Мангъров, председател на асоциация „Пулмонална хипертония“, коментира в сутрешния

Тодор Мангъров, председател на асоциация „Пулмонална хипертония“, коментира в сутрешния ...

......... се лекуват в чужбина, когато се налага. В него са много малко държави от ЕС”, коментира Мангъров. По думите на Мангъров единствената болница, която е правила трансплантации на българите в чужбина е била университетската болница във Виена. „Те просто там ни лекуваха по милост“, обясни той.   Кадър Нова телевизия


Учени потвърдиха съмненията на много родители - патетата за вана са

Учени потвърдиха съмненията на много родители - патетата за вана са ...

......... ушни и чревни инфекции.  Появата на бактерии и гъбички по играчките може да бъде предотвратена с използване на по-висококачествени полимери, изтъкват учените. Резултатите от изследването на учените от швейцарския Федерален институт по водни науки, Федералния технологичeн институт в Цюрих и университета на Илинойс са публикувани в сп. "Биофилми и макробиоми".


Всяка година по това време се наблюдава сезонът на шарките.

Всяка година по това време се наблюдава сезонът на шарките. ...

......... - пневмония и енцефалити, подчерта той. Граничният контрол не е най-ефикасната мярка в случая. Ако трябва да говорим наистина за противодействие на заразата от морбили, това е ваксинацията. Морбили е най-заразното заразно заболяване. Дори един минимален контакт при морбили е достатъчен, за да получим вируса, категоричен е д-р Ангел Кунчев.


Остава тежко състоянието на жената, която беше залята с киселина

Остава тежко състоянието на жената, която беше залята с киселина ...

......... "Стамболийски" близо до „Константин Величков" в столицата, информира БНТ. Тя е в Пирогов с над 20% изгаряния по лицето и тялото. Извършителят се издирва. Полицаите проверяват видеокамерите в близост до мястото на инцидента. Разпитани бяха и свидетели, предаде БНТ. Версиите за покушението са две - лични отношения или бизнес интереси.


Нисък е рискът от развитие на епидемия от морбили у

Нисък е рискът от развитие на епидемия от морбили у ...

......... контакти, изследвахме ги", каза д-р Кунчев. Според него системата за надзор на заразните болести действа добре и активно. И при бъдещи случаи на внос, каквито по думите му неминуемо ще има, ако се реагира бързо и вирусът не може да намери неимунни лица, то няма да се стигне до епидемия.


Община Велико Търново ще подпомага 23 двойки за инвитро процедури,

Община Велико Търново ще подпомага 23 двойки за инвитро процедури, ...

......... чиито родители са били част от програмата от началото й до днес. В края на миналата седмица Даниел Панов бе удостоен с наградата "Ангел на благодарността", с която фондацията "Искам бебе" отличава усилията на институции, организации, хора и дарители в подкрепа на асистираната репродукция. Статуетката прие зам.-кметът проф. Георги Камарашев.


Хепатит В е световен бич, който засяга около 300 милиона

Хепатит В е световен бич, който засяга около 300 милиона ...

......... е много важна", отбелязва авторът на изследването Хоуми Разави от Научноизследователския център по вирусология в град Луисвил в щата Колорадо. Най-голям брой инфектирани деца /80 процента/ на възраст над 5 години се наблюдават в 16 държави. И само една страна - Китай, осигурява ваксинна защита на 90 процента от новородените.


Болни сънародници се отказват от България, за да оживеят. Нашенците

Болни сънародници се отказват от България, за да оживеят. Нашенците ...

......... трансплантация на бял дроб. Проблемите му са открити, когато е на 5 години. Такива операции обаче не се правят у нас. Затова сега Адриан е готов да стане поданик на Австрия. „Ще избягам от държавата, за да мога да живея, да дишам и да съм пълноценен гражданин“, категоричен е той.


Животът в самота и ограничените човешки контакти увеличават риска от

Животът в самота и ограничените човешки контакти увеличават риска от ...

......... От изследването проличало, че живеещите в самота хора водят по принцип по-нездравословен живот от останалите, което се отразява на съдовата им система. Тук съществени фактори са тютюнопушенето, нездравословното хранене, обездвижването и др. Като се изключат останалите рискове, самотният живот увеличава смъртността с 32 процента след прекаран инфаркт или мозъчен инсулт.


Бебе с остра лимфобластна левкемия се нуждае спешно от помощ.

Бебе с остра лимфобластна левкемия се нуждае спешно от помощ. ...

......... затова малката Мартина има нужда от помощ. Ако имате желание и възможност да помогнете, можете да го направите, като дарите средства. Повече за дарителската кампания можете да разберете на Facebook страницата "Да помогнем на бебе МАРТИ", както и на helpkarma.com. Дарителска сметка: IBAN: BG68FINV91501317133190 Tитуляр: Мартина Ангелова Петрова BIC: FINVBGSF


Обичайните препоръки страдащите от болки в гърба да лежат и

Обичайните препоръки страдащите от болки в гърба да лежат и ...

......... болки в гърба. Избягвайте болкоуспокояващите в дългосрочен план, защото те само маскират проблема, без да го решават, посъветваха специалистите. Относно хирургичната намеса, операциите на гърба са рисковани и към тях трябва да се прибягва само след като всички други методи са изпробвани. Освен това, 30 % от тях са неуспешни.


Владимир Стоянов - Владо Плацентата, който преби д-р Албена Гагова

Владимир Стоянов - Владо Плацентата, който преби д-р Албена Гагова ...

......... Плацентата бе арестуван и престоя близо два месеца в ареста. Най-странното, според криминалистите, е че той не е казал и дума за болестите си. Не е използвал нито една от тях, за да го пуснат по-рано. Единственото, на което държеше и повтаряше е, че не е виновен за боя.  


Повече случаи на инфаркти и инсулти, отчетоха лекарите от Столичната

Повече случаи на инфаркти и инсулти, отчетоха лекарите от Столичната ...

......... хора под 65. Възрастовата граница на инфарктите в последните години рязко спадна и вече не е изненада, когато имам пациент на 30 години с остър инфаркт на миокарда”, каза лекарят. Той подчерта, че за превенция на инфаркти трябва да се откажем от пушенето, да контролираме артериалното налягане, както и холестерола.


Общо болните с туберкулоза у нас са 1 462 души,

Общо болните с туберкулоза у нас са 1 462 души, ...

......... които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус“, подчерта зам.-министър Йорданова. Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. Важно условие е пациентите да се придържат стриктно към лечението, което е продължително - от 6 месеца до 1 година.


Австралийски учени установиха, че здравословното хранене помага на хората с

Австралийски учени установиха, че здравословното хранене помага на хората с ...

......... които не променили начина си на хранене, подобрение имало само сред 8 %, и то в много по-малка степен. Процесите, причинени от травми или съществуващи заплахи, може да бъдат отключени и при злоупотребата с вредна храна. Питателните продукти предоставят на мозъка достатъчно полезни вещества, необходими за борбата с всекидневния стрес.


Бум на инфаркти и инсулти заради рязката температурна промяна през

Бум на инфаркти и инсулти заради рязката температурна промяна през ...

......... се предпазим от инфаркти и инсулти при рязка промяна на времето, лекарите съветват хронично болните редовно да взимат лекарствата си, да информират лекуващите си лекари за всякаква промяна. Освен това - повече спорт, по-малко напрежение, разнообразна храна и време за почивка. Особено през уикенда, когато местим стрелките с час напред.


Американски учени от университета "Емъри" в град Атланта предупреждават, че

Американски учени от университета "Емъри" в град Атланта предупреждават, че ...

......... при смърт на доброволците се установявали причините. Оказало се, че изпиването на около 1 литър сладки напитки на ден водело до два пъти по-чести случаи на исхемична болест на сърцето в сравнение с хората, изпиващи под 30 милилитра на ден. Другите сладкосъдържащи продукти не са увеличавали риска от преждевременна смърт.