Болести


Над 60% от страдащите от депресия лекари не търсят професионална

Над 60% от страдащите от депресия лекари не търсят професионална ...

... отговорности, взимаш много решения за кратко време. Като добавим несигурността на здравната системата, въвеждането на нови технологии, това е допълнителен стрес", обясни проф. Миланова. Днес около 15 до 30% е по-голяма заболеваемостта от депресия сред младите лекари, отколкото сред останалите медици, стана ясно още от думите на проф. Вихра Миланова.


Сезонът за бране на гъби започна. Затова Novini.bg попита подп.

Сезонът за бране на гъби започна. Затова Novini.bg попита подп. ...

... гъба да се съхранява във фризер, тя пак не губи отровата си. Подп. д-р Митко Митев от Клиниката „Спешна токсикология” във ВМА Още от съветите на подп. д-р Митко Митев от Клиниката „Спешна токсикология” във ВМА може да видите във видеото ТУК. По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева


Хората, които ядат по едно яйце на ден са по-малко

Хората, които ядат по едно яйце на ден са по-малко ...

... по-малка опасност да умрат от мозъчен удар, а при 18% рискът от смърт, причинена от сърдечносъдово заболяване е по-ниска. Хората, които изяждат средно по пет яйца седмично пък са с 12% по-малко заплашени от исхемична болест на сърцето, от тези, които ядат по две яйца на седмица, показва още проучването.Най-малко петима души са умрели в Южна Индия вследствие на

Най-малко петима души са умрели в Южна Индия вследствие на ...

... сто от случаите е смъртоносен. За пръв път е идентифициран през 1998 г. в Малайзия, в район, на който е кръстен. Случаи на предаване на вируса между хора са регистрирани в миналото от Световната здравна организация. Той може да предизвика смъртоносен енцефалит и кома. Не съществува ваксина срещу вируса Нипа.


Сепсис е спрял сърцето на оперната прима Христина Ангелакова. 73-годишната

Сепсис е спрял сърцето на оперната прима Христина Ангелакова. 73-годишната ...

... почитателите на оперната прима ще могат да се сбогуват с нея утре. Поклонението ще бъде от 10:00 часа във фоайето на Софийската опера и балет. Опелото е от 12.30 часа в църквата "Света София", а погребението - от 15:00 часа на Централните софийски гробища, в Алеята на творците.    


Единственият случай в страната на болестта туларемия е регистриран в

Единственият случай в страната на болестта туларемия е регистриран в ...

... Единственият случай в страната на болестта туларемия е регистриран в Хасково. Инфекциозното заболяване се причинява от гризачи, най-често от мишки. Болестта поразява далака, черния дроб и лимфите възли, но болният не е източник на инфекция за хората, отбелязва БНР.С рядко срещаното в региона заболяване ку-треска се е заразила

С рядко срещаното в региона заболяване ку-треска се е заразила ...

... става дума именно за ку-треска. Направени били лабораторни изследвания, които били изпратени в Центъра за заразни и паразитни болести в София, от където преди дни потвърдили диагнозата. "Призоваваме хората да се хранят по-отговорно, като ползват само храна с проверен произход", напомнят за пореден път от Регионалната здравна инспекция във Враца.


За пушачите рискът от развитие на карцином на пикочния мехур

За пушачите рискът от развитие на карцином на пикочния мехур ...

... 50-60-годишни. Най-често болестта засяга хората в Северна Европа - руси, светлокожи, с червеникави коси, по-предразположени към слънчево изгаряне. Основният рисков фактор е излагането на ултравиолетови лъчи, като по-често засегнати са мъжете, допълни той. Двамата специалисти посочиха, че имунните чекпойнт инхибитори се приемат за едни от най-съвременните терапии на двата карцинома.


Световноизвестната българска цигуларка Катя Попов издъхна дни преди концерта си

Световноизвестната българска цигуларка Катя Попов издъхна дни преди концерта си ...

... холивудски филми. Тя е от най-изтъкнатите цигулари в Калифорния. Член е на Камерния оркестър на Лос Анджелис и на концертния оркестър „Лонг Бийч симфони“, преподава в консерваторията „Боб Коул“, която е част от Калифорнийския университет. Катя Попов се е борила с тежката болест от три години. Тя няма деца.  


Безплатно консултиране и изследване за ХИВ ще се извършва в

Безплатно консултиране и изследване за ХИВ ще се извършва в ...

... ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ. Това съобщиха от пресцентъра на инспекцията. В този период можете да направите проверка на Вашия ХИВ статус и да получите безплатно консултиране и изследване в Лабораторията за вирусологични изследвания на РЗИ от 09.00 часа до 12.00 часа и от 13.00 до 15.00 часа.


Нарастват случаите на ухапани от кърлежи хора и животни в

Нарастват случаите на ухапани от кърлежи хора и животни в ...

... Най-много са на територията на община Генерал Тошево. Една от причините за увеличения брой, според директора на Инспекцията в Добрич д-р Светла Ангелова, са външните условия. Завишения на ухапаните има и заради сроковете за обработка на тревните площи, тъй като в някои от общините в областта дезакаризацията е започнала по-късно.Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния

Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния ...

... сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба. Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27 на сто по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.


Британски учени предупреждават, че в близко бъдеще може да възникне

Британски учени предупреждават, че в близко бъдеще може да възникне ...

... дългото и редовно използване на препарати за лечение на гъбичния стоматит - заболяване с гъбични поражения върху кожата на хората. Според данните гъбичните инфекции взимат повече жертви сред хората, в сравнение с рака на гърдата и маларията, а смъртността от гъбичните заболявания е сравнима с тази от туберкулозата и СПИН-а.


Австралийски учени от университета Ла Троуб са установили, че пептид,

Австралийски учени от университета Ла Троуб са установили, че пептид, ...

... клетки, причинители на опасни болести сред хората с отслабен имунитет. Това са инфекциите, причиняващи златистия стафилокок, енцефалита и даже ХИВ. От тях умира всеки осми човек на планетата. Оказа се, че протеинът може да унищожава гъбичните клетки дори когато те са мутирали и са станали устойчиви на антибиотици, пише БТА.


Жените, които раждат деца с тегло над 3,5 кг, страдат

Жените, които раждат деца с тегло над 3,5 кг, страдат ...

... вече е напреднало, получават се усложнения, включително диабетно стъпало, често пъти налагащо ампутация. По правило в такива случаи зрението бавно, но категорично също се уврежда. Затова, ендокринолозите препоръчват хората над 40-те да си правят кръвни изследвания всяка година. Това е най-сигурният начин да са наясно с нивата на кръвната захар.


Известно е, че физическите упражнения намаляват риска от деменция, но

Известно е, че физическите упражнения намаляват риска от деменция, но ...

... на когнитивните способности у засегнатите от болестта на Алцхаймер, но настоящото широкомащабно изследване дава категоричен отговор за ролята на спортуването, в случай че лека до умерена форма на заболяването е била диагностицирана", заяви психотерапевтът Брендън Стъбс от Кралския колеж в Лондон. Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл".Храната с много фибри засилва имунната система и така предпазва

Храната с много фибри засилва имунната система и така предпазва ...

... от грип. Фибрите освен това намаляват подуването на белите дробове и активират белите кръвни телца, които засилват имунитета. Фибрите са полезни също за сърдечносъдовата система и намаляват риска от диабет и рак. Най-добрите източници на фибри са пълнозърнестите храни, бобовите култури, патладжаните, брюкселското зеле, лененото семе, малините, сушените смокини, бадемите.


Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет с подкрепата

Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет с подкрепата ...

... са предприети незабавни мерки за лечението им. Почти половината потенциални диабетици не знаят, че са застрашени, и отиват на лекар едва когато болестта се влоши, каза още д-р Радкова. Тя призова хората да се изследват и увери, че в България лекарите разполагат със всички модерни способи за лечение на диабета.


Здравна кампания "Нормално кръвно налягане-нормален сърдечен ритъм-превенция от инсулт", която

Здравна кампания "Нормално кръвно налягане-нормален сърдечен ритъм-превенция от инсулт", която ...

... Кърджали, от 11.00 до 18.00 ч. На различни места ще бъдат разположени пунктове, в които специалисти ще консултират гражданите. На желаещите ще бъдат измерени стойностите на кръвното налягане. Лекарите ще обясняват за съвременните методи за профилактика, диагностика и лечение на хипертонията, както и за усложненията й при възрастни и деца.


Професионалните шофьори трябва да преминават през прегледи и за сънна

Професионалните шофьори трябва да преминават през прегледи и за сънна ...

... провеждат, но няма и реална представа колко българи имат такъв здравословен проблем", отбеляза Милков. Проектът за изследване на близо 250 варненски шофьори се реализира съвместно с община Варна. Милков уточни, че има договорка такива прегледи да бъдат направени и на професионални водачи в Сливен и Шумен, където университетът има филиали.


Шестотин хиляди европейци умират за година заради вторично излагане на

Шестотин хиляди европейци умират за година заради вторично излагане на ...

... алергичен ринит, са огромно бреме за европейските здравни системи, каза Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма. Годишните разходи за тях са 300 млрд. евро, посичи тя. По данни на Световната здравна организация всички европейци са изложени на вредни нива на замърсяване на въздуха, каза още Хаджиангелова.Масажът на ухото може да въздейства на почти всяка точка

Масажът на ухото може да въздейства на почти всяка точка ...

... кръгови движения (сутрин - по посока на часовниковата стрелка, а вечер - в обратната посока). Продължителното натоварване на очите се редуцира с периодично масажиране на централните точки от месестия участък на ухото. Ако краката ви отичат, масажирайте горната извивка на ушите, като по този начин ще активизирате кръвообращението в крайниците.


Световната здравна организация /СЗО/ представи план за премахване на трансмазнините от световния

Световната здравна организация /СЗО/ представи план за премахване на трансмазнините от световния ...

... 5 години, тъй като процесът вече е в ход, убедени са от Световната здравна организация. Дания е елиминирала тези мазнини преди 15 години. САЩ и други 40 държави взимат сериозни мерки за премахването им. СЗО настоява средно развитите и по-слабо развитите икономики да се включат в битката, добави още Бранка.


Последните новости при съвременното проследяване на рискова бременност и профилактика

Последните новости при съвременното проследяване на рискова бременност и профилактика ...

... когато може да се предприемат мерки, ако се открие тежък проблем при плода, и в 20-ата седмица да се направи фетална морфология, или така познатия при майките 3D скрининг. Вече има по-нови тестове, които дават до 90% сигурност за аномалии при плода и чрез които може да се избегне амниоцентезата.


Ранената на футболен мач полицайка все още има проблем с

Ранената на футболен мач полицайка все още има проблем с ...

... в продължение на дни и впоследствие се предаде сам. "Няма как МВР да помогне в проблема с футболните хулигани, след като обществото и всички институции не са превъзпитали футболните фенове", каза Радев. Близо 2000 служители на МВР са пострадали за седем години, сочат данни, предоставени от Фондация "Общество и сигурност".


Втора жена е починала, след като не е успяла да

Втора жена е починала, след като не е успяла да ...

... им за създаденото напрежение сред пациентите и бягството й от отговорност за доплащането. От НЗОК посочват, че изборът да изчака е на дъщерята на починалата, тъй като ев момента касата изплаща по списък с медицински изделия. Оттам допълват, че случаи на починали пациенти заради липса на финансови средства няма.  Ниското тегло може да се окаже опасно за здравето, тъй

Ниското тегло може да се окаже опасно за здравето, тъй ...

... на сърцето и статистическите данни, чрез които били идентифицирани новите рискови фактори, водещи до слабоумие. Станало видно, че при недостатъчно тегло при 50- 60 годишните,слабоумието възниква по-често отколкото при хората с нормално тегло. Сред другите фактори, водещи до слабоумие, специалистите посочват липсата на сън и загубата на съпруг или съпруга.


Телевизионната водеща Нана Гладуиш ще се подложи на операция за

Телевизионната водеща Нана Гладуиш ще се подложи на операция за ...

... анонимността на форумите и да се създаде легално място, в което една жена с такъв проблем да се успокои и да получи всичко необходимо като извънболнична помощ. Името е вдъхновено от световната статистика, според която една от осем жени над 25-годишна възраст заболява от рак до края на живота си.


Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО)

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) ...

... нужно направление от здравната каса. Прегледите ще се извършват в 130 хирургичен кабинет в болницата. За да се възползвате от тях, е нужно единствено предварително записване на регистратурата на болницата на телефон 02/ 8076299. Също така, ако имате направени изследвания – колоноскопия, ехография или скенер, ги носете със себе си.


Колкото по-малко престоява кърлежът в кожата, толкова повече вероятността да

Колкото по-малко престоява кърлежът в кожата, толкова повече вероятността да ...

... дори до смърт. Той съобщи, че в Бургаска област е регистриран още един случай на заразен с Марсилска треска. Според проф. Кантарджиев тази година ще има повече кърлежи от миналата година. Причината е, че много често вали, добави той. Експертът посъветва да избягваме ходене близо до треви с боси крака.


Онкоболната Теодора Маджарова, която се подложи на алтернативно лечение в

Онкоболната Теодора Маджарова, която се подложи на алтернативно лечение в ...

... „Манастирски ливади”. От Министерството на туризма коментираха, че както Тошкина, така и фирмата й не са регистрирани в поддържаните от тях регистри и нямат право да извършват организирани пътувания. Въпреки това, тя е планирала посещения на групи в Бразилия до края на 2019 година. От здравното министерство започват проверка.  


Учени установиха, че хората, загубили любим човек, са с повишен

Учени установиха, че хората, загубили любим човек, са с повишен ...

... сърдечна недостатъчност. Рискът от смърт средно се увеличавал с 41 процента, при това основен фактор били сърдечносъдовите заболявания. Цикотините са онези белтъци, участващи в предаването на сигналите между клетките. Те се образуват в имунните клетки, главно в лимфоцитите и изпълняват няколко функции. Сред тях е активирането или потискането на възпаленията.


Жена на 65 г. от Камено е издъхнала в болницата,

Жена на 65 г. от Камено е издъхнала в болницата, ...

... треска след ухапване от кърлеж. Това е първата жертва на кръвосмучещите в Бургас за тази година. Жената починала въпреки лечението, които лекарите предприели, съобщават от РЗИ. Два случая на марсилска треска са регистрирани в Бургаска област от началото на годината досега, трима са развили лаймска болест след ухапване от кърлежи.


Легендарният футболен мениджър Сър Алекс Фъргюсън е в тежко състояние

Легендарният футболен мениджър Сър Алекс Фъргюсън е в тежко състояние ...

... на Англия и две купи в Шампионската лига. Фъргюсън видимо се радваше на добро здраве и миналата седмица беше на стадиона, за да връчи символичен трофей на големия си противник Арсен Венгер, който напусна поста си в Арсенал. Шотландецът работи за последно през 2013-та, когато напусна Юнайтед на 71-годишна възраст.


Стойността на акта за нарушение по повод дейността на лечителката

Стойността на акта за нарушение по повод дейността на лечителката ...

... ни кара да концентрираме усилия в тази посока“. „Според мен щом ще има наказателно постановление, би трябвало сайтът й също да бъде закрит. 10 000 лева е наказанието, което позволява законът. То е общо наказание. Може би в промените на закона трябва да се прецизират видовете наказания за различните престъпления“.


В Перник 185 ухапани от кърлежи са преминали през спешния

В Перник 185 ухапани от кърлежи са преминали през спешния ...

... търси нов изпълнител. Община Перник има предписание от Регионалната здравна инспекция / РЗИ/ през май три пъти да обработи тревните площи, уточниха от нейния пресцентър. РЗИ е връчила предписания на кметовете на общини за своевременно унищожаване на кърлежите. През миналата година в региона са констатирани 17 случая на лаймска болест.


Дете се нуждае от средства, за да пребори тумора. 14-годишният

Дете се нуждае от средства, за да пребори тумора. 14-годишният ...

... още последващи терапии. Като за начало са му нужни 22 хиляди долара. Божидар вече няма търпение да започне животът си отначало. „Искам да оздравея. Да стана ветеринар”, разказа детето. ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА: Общинска банка Гр. Петрич BIG: SOMBBGSF IBAN: BG24 SOMB 9130 1064 0422 01 Титуляр: Божидар Митков Илиев Paypal: [email protected]


Безплатни прегледи на 9-и май организира МБАЛ „Света София“, съобщиха

Безплатни прегледи на 9-и май организира МБАЛ „Света София“, съобщиха ...

... -Физиотерапия и рехабилитация Необходимо е само предварително записване на телефоните на болничната регистратура 02/8184600 и 02/8184608. Желателно е пациентите да носят със себе си медицински документи, които удостоверяват здравословното им състояние. Ако по време на прегледа се наложи назначаването на изследвания, те ще бъдат извършени по ценоразписа на лечебното заведение.


В САЩ в периода 2004-2016 година се наблюдава трикратно нарастване

В САЩ в периода 2004-2016 година се наблюдава трикратно нарастване ...

... Тя се предава при ухапване от кърлеж и води до сериозни последствия, които могат да докарат пациента до инвалидност. Лаймската болест е трудна за диагностициране. Най-разпространените от комари болести на територията на САЩ са тези, предавана чрез западнонилския вирус, чрез денгето и зиката. А най-разпространеното от бълхи заболяване е чумата.


Седем милиона души умират всяка година от болести, свързани с

Седем милиона души умират всяка година от болести, свързани с ...

... които жени и деца, дишат замърсен въздух заради липсата на екологични технологии за приготвяне на храна у дома. Ако не предприемем спешни действия за разрешаване на проблема със замърсяването на въздуха, няма да се доближим до постигането на целите за устойчиво развитие", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.


Аз не съм водач на групата. 8 души пътуваха за

Аз не съм водач на групата. 8 души пътуваха за ...

... на Жуал, Теодра ми раказа, че за първи път я е заболяло главата, след изпиването на жълти енергийни хапчета", допълнитой. "За първи път чувам за жълти хапчета, не знам на какво се дължеше главоболието й. Дават билката пасифлора, под формата на хапчета, но тя не е жълта", заяви Кармен Лазарова.


Американски учени препоръчват да ядем повече бобови храни, за да

Американски учени препоръчват да ядем повече бобови храни, за да ...

... и значително е подобрила състоянието на сърдечносъдовата им система. В изследването с хора участваха доброволци с диабет тип 2. Оказа се, че бобовите храни защитават организма от вредното действие на свободните радикали и намаляват увреждането на тъканите, свързано с преокисляване на мазнините. Това се отразява положително на състоянието на сърцето.


Състоянието й е стабилно, клинично е стабилно според лекарите, но

Състоянието й е стабилно, клинично е стабилно според лекарите, но ...

... ги е страх да подпишат за това, че тя е годна за път, тъй като не знаят колко и остава. Лекарите не могат да поемат този риск", допълни той . "Лекарите ми казаха, че й остават часове, дни или най-много седмици. Чувстваме се най-малко неориентирани", сподели съпругът на болната Теодора.


Учени от Израел са разработили нов метод за ранна и

Учени от Израел са разработили нов метод за ранна и ...

... скрининга на злокачественото заболяване. Стандартната мамография прогнозира рака с точност от 75 процента, която спада до 30 процента в плътни тъкани. Оцеляването при рака на гърдата зависи до голяма степен от ранната диагностика, поради което новаторските методи за откриване на малки тумори в ранен стадий са изключително важни, отбелязват специалистите.


Детското отделение на болницата във Враца спря да приема пациенти,

Детското отделение на болницата във Враца спря да приема пациенти, ...

... работят трима лекари и пенсионер е заел половин щатна бройка. Сестрите една по една напускат. Не е ясно кога и дали изобщо отделението ще заработи отново. Линейки ще превозват спешните случаи в други клиники, а по-леките ще трябва да разчитат на собствен транспорт и евентуални свободни легла в болниците наблизо.


28-годишна жена е починала 196 дни след като родила в

28-годишна жена е починала 196 дни след като родила в ...

... г., но по време на раждането получила много рядко усложнение - увреждане на мозъчната кора и по-обилно кървене при раждането. Изпаднала в кома и въпреки дългото интубиране лекарите не успели да я върнат в съзнание. В продължение на месеци животът й е поддържан на апаратно дишане, а в сряда починала.


Учени от Нюйорксия университет установиха, че консумацията на алкохол рязко

Учени от Нюйорксия университет установиха, че консумацията на алкохол рязко ...

... и водят до развиването на злокачествен рак. Actinomyces са причинители за актиномикоза и ендокардит, а Neisseria съдържат в себе си възбудителите на гонореята и менингита. Употребата на алкохол снижава количеството на необходимите за организма лактобацили, което води до развиване на рак на устната кухина и на органите от храносмилателния тракт.


Намалява броят на ваксинираните в Сливенска област. Това съобщи пред

Намалява броят на ваксинираните в Сливенска област. Това съобщи пред ...

... да се доверяват на компетентни медицински източници. Ваксинациите са задължителни във всички страни, а за отказ се налагат санкции. В България това е глоба от 50 лв. за първи отказ и удвояване при последващ. Децата без ваксини нямат право да посещават детски заведения, а родителите се лишават от социални дотации.


Учени откриха връзка между сътресението на мозъка и неизлечимата болест

Учени откриха връзка между сътресението на мозъка и неизлечимата болест ...

... до тежка мозъчна травма, свързана с над 30-минутна загуба на съзнанието или над 24-часова амнезия, рискът от слабоумие е 56-процентен. За получилите мозъчно сътресение и боледували от туберкулоза рискът е 83-процентен. Медиците предполагат, че травмата на главния мозък намалява устойчивостта му към стареене. Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.


Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото

Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото ...

... ваксиниран. Ако нямате личен лекар, посетете имунизационния кабинет на РЗИ Габрово, ул. „Райчо Каролев“ №2, ет. 2, стая 205, където липсващите ваксини на Вас и детето Ви могат да бъдат поставени! Здравните работници са най-достоверният източник на информация относно ваксините. Повишаването на информираността ни за ваксините може да спаси живот!


С 4 структури може да се оправи здравеопазването. Това заяви

С 4 структури може да се оправи здравеопазването. Това заяви ...

... лекарите, без да ги контролира никой. Трябва да се мисли, кое е най-доброто за пациентите. Отношението е важно за качеството на здравеопазването, каза проф. Чирков. Той даде пример, че е безразсъдно да се поставят много стендове. Доказано е, че хора които са агресивни, желаят отмъщение, живеят много по-кратно, каза кардиологът.


Специалисти от Канада препоръчват децата, страдащи от късогледство, да прекарват

Специалисти от Канада препоръчват децата, страдащи от късогледство, да прекарват ...

... на Ватерло са установили, че 30 процента от канадските деца страдат от миопия (късогледство). Въз основа на получените резултати специалистите препоръчват с цел избягване на риска от развитие на проблема подрастващите да отделят повече време на занимания на чист въздух и по-малко на телевизия, компютри, смартфони и други електронни устройства.


България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма

България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма ...

... 800 души. От началото на тази година имаме 11 хиляди, тоест това, което става тази година не е нищо необичайно", категоричен е доц. Мангъров. Той обясни още, че при голяма част от случаите на заразени от варицела, инфекцията протича без усложнения, но тя може да засегне белия дроб и мозъка.


Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България.

Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България. ...

... консумираме, с колко калории е, и какво е съдържанието на сол и мазнини. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато никак добре от индустрията, но сега са много по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни трябва да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта", завърши Ангел Кунчев.


Учени от Стоматологичния институт към университета Кейс Уестърн ризърв в

Учени от Стоматологичния институт към университета Кейс Уестърн ризърв в ...

... нестероидните лекарства в комбинация с парацетамол или без него. За възрастните най-подходящата комбинация е 400 милиграма ибупрофен с 1000 милиграма парацетамол. Употребата на опиоиди предизвиква странични ефекти, като сънливост, респираторни проблеми, гадене, повръщане и запек както у децата, така и у възрастните. Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.


Уникална операция на бедрен тумор бе извършена тази седмица в

Уникална операция на бедрен тумор бе извършена тази седмица в ...

... част на бедрото до коляното, претърпял е множество оперативни намеси. Чрез извършената операция е компенсирано образувание с размер по-голям от 10 см., като са използвани два вида системи за колянно ревизионно протезиране. Операцията бе излъчвана на живо и наблюдавана от специализантите към Клиниката по ортопедия и травматология в реално време.


11 деца на между 4- и 5-годишна възраст от Детска

11 деца на между 4- и 5-годишна възраст от Детска ...

... детската градина за чревно носителство, както и извършване на повторна крайна дезинфекция на всички помещения от детската градина. С цел прекъсване на разпространението на инфекцията, 23 април се обявява за неучебен ден за детската градина. От 24 април ще се приемат деца само с отрицателни резултати за бактериално носителство.  


Открити са две огнища на птичи грип в Пловдивско. Едното

Открити са две огнища на птичи грип в Пловдивско. Едното ...

... в сила и за населените места край второто огнище в Ловното стопанство – Раковски, Момино село, Ясно поле, Динк, Труд, Желязно, Войводиново, Скутаре, Рогош, Маноле и Манолско конаре, Калековец, Трилистник и Стряма. Забранени са и пазарите на животни в цялата област. Следи се стриктно за спазване на въведените забрани.  


Учени от университета на Мериленд в Балтимор установиха, че закоравелите

Учени от университета на Мериленд в Балтимор установиха, че закоравелите ...

... сто по-голям, отколкото за участниците, които никога не са имали този вреден навик. Закоравелите пушачи, които ежедневно изпушват две и повече кутии цигари, са с 5 пъти по-голям риск от инсулт. Рискът от инсулт е с 88 на сто по-голям за пушачите, отколкото за онези, които никога не са пушили.


Около 16 процента от трудоспособното население у нас над 16-годишна

Около 16 процента от трудоспособното население у нас над 16-годишна ...

... средно по 60 хиляди годишно, показват данните на НЦОЗА. Пикът на регистрирани хора с различна степен на увреждане у нас е бил през 2004 г. - над 133 хиляди или 20 души на 1000 българи, както и през 2005 г. - над 115 хиляди - по 17 на 1000 българи.


На 23.04.2018 г. във ВМА стартира кампания „Заедно срещу метаболитния

На 23.04.2018 г. във ВМА стартира кампания „Заедно срещу метаболитния ...

... солта, ограничаване консумацията на алкохол. Пийте достатъчно количество вода. Минимумът не трябва да бъде под 1.5 л на ден, а при физическо натоварване - поне 3 л течности. Пийте често, в умерени количества. Не оставяйте храна и лакомства на трапезата - това изкушава. Не забравяйте физическата активност, съветват още специалистите.


Близо 44 на сто от пациентите с карцином на белия

Близо 44 на сто от пациентите с карцином на белия ...

... белодробни инфекции, затруднено преглъщане. Ако заболяването се е разпространило извън белия дроб, симптомите са необяснима загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата. Рискова възраст за поява на болестта е 55-74 години.


Редовната консумация на ядки може да намали опасността от поява на

Редовната консумация на ядки може да намали опасността от поява на ...

... и били по-активни. Затова е възможно ядките да не са единственият фактор, определящ по-доброто им сърдечно здраве. Ядките са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за сърцето. Предишни изследвания също показаха, че редовната им консумация намалява риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и предизвиканата от тях смърт.


Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО)

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) ...

... 1975 г. През 2016 г. в света е имало над 1.9 млрд. възрастни с наднормено тегло. От тях 650 млн. са били със затлъстяване. Над 340 млн. деца и тинейджъри между 5 и 19 години са с надмормено тегло или са затлъстели. Здравните експерти са категорични, че затлъстяването е предотвратимо.


За пръв път лечение, което стимулира имунната система на човешкия

За пръв път лечение, което стимулира имунната система на човешкия ...

... одобрено миналата година, но лекарите се колебаеха да го използват, тъй като то беше тествано в рамките на ограничено изследване, което не доказваше дали то удължава живота. Новите изпитания на д-р Лина Ганди от Нюйоркския университет са установили точно това при 616 пациенти при успоредно лечение с химиотерапия и Keytruda.


Нашето тяло е най-уникалната “машина” в цялата вселена. Всеки дисбаланс

Нашето тяло е най-уникалната “машина” в цялата вселена. Всеки дисбаланс ...

... директно върху кожата или леки дрехи. Тези движения изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно предпочитано, балансирано и отпуснато ниво. Техниката се препоръчва за всички възрасти, от новородени до стари хора. Тя е много ефективна срещу мускулно-скелетни проблеми, главоболие и мигрена, проблеми с бъбреците, дори бебешки колики.


Осемгодишно момиче с тежко гръбначно изкривяване може да бъде спасено

Осемгодишно момиче с тежко гръбначно изкривяване може да бъде спасено ...

... операция в българско лечебно заведение. Въпреки състоянието си, Лори и сега е много жизнено дете. Живее в село Новоселци, ходи на училище във Видин и единственото, което иска, е да продължи да тича. Ако имате желание да помогнете, можете да го направите на следната банкова сметка: BG08UBBS80021058130240 Лорета Иванова Цветанова


Медицински специалисти от Клиниката по дерматология към ВМА ще извършват

Медицински специалисти от Клиниката по дерматология към ВМА ще извършват ...

... г., от 10.00-13.00 часа, в кабинет № 227, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 181; 02/ 92 25 002; 02/ 92 25 023 – от 08.00-14.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар.


Когато говорим за сезонност, голяма част от детските шарки са

Когато говорим за сезонност, голяма част от детските шарки са ...

... това няма как да стане по-рано от 2020 г. По отношение на задължителността лично моето мнение, че е по-добре да дадем възможност тази ваксина да е реимбурсирана, да е безплатна за тези, които искат да я направят, но да не е задължителна, каза още пред Novini.bg главният държавен здравен инспектор.


Направихме една много сериозна крачка по отношение на консенсуса по

Направихме една много сериозна крачка по отношение на консенсуса по ...

... поглед към хората с увреждания, подчерта той. Резултатът е добър, диалогът е възстановен, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. Наредбата е много добра, а с корекциите, с които ще отговорим на исканията на хората с увреждания, ще стане още по-добра, посочи той. Според него наредбата ще прекрати възможностите за злоупотреби с ТЕЛК.