Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото

...
Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото
Коментари Харесай

РЗИ напомня на родителите колко е важно да се ваксинират децата

Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото на родителите да избират дали да ги имунизират или не, безапелационни са от РЗИ-Габрово.

По самодейност на Световната здравна организация последната седмица от месец април е оповестена за Европейска имунизационна седмица. Основната цел е повишение на имунизационния обсег посредством разширение на информираността измежду родители, здравни служащи и медии за значимостта на имунизациите.

Как работят имунизациите?

Ваксините съдържат променени форми на вируси или бактерии, които не предизвикват заболяване, само че „ провокират " имунната система да сътвори антитела за битка с съответния извършител. След имунизация тялото запомня съответните „ дразнители " и при възможна среща с действителните причинители, антителата бързо ги унищожават преди да могат да ни разболеят. При някои болести е належащо използването на повече от една доза ваксина през живота, с цел да се обезпечи цялостна и продължителна отбрана.

Какво е групов имунитет?

Когато хората от избрана общественост са с построен имунитет към обещано заболяване, то не може да се популяризира елементарно. Така са защитени и тези, които не могат да бъдат ваксинирани – бебета, възрастни хора със здравословни проблеми и отслабена имунна система.

Националният Имунизационен календар на Р. България защищава хората от 11 инфекциозни болести: Хепатит Б, Туберкулоза, Дифтерия, Тетанус, Коклюш, Полиомиелит, Хемофилус инфлуенце вид Б, Пневмококови инфекции, Морбили, Паротит, Рубеола. Всички тези болести могат да доведат до тежки затруднения и даже до летален излаз.

Ваксините в действителност работят!

Ако вземем за образец Морбили, една от най-заразните заболявания при хората. Преди откриването на имунизациите не е имало опция да се прекрати разпространяването на болестта. Почти всеки е заболявал, като един на всеки пет болни е страдал от съществени затруднения като пневмония, глухота, енцефалит (възпаление на мозъка). Нерядко се е достигало и до смъртни случаи. По време на епидемията в България през 2009 - 2010 година над 24 000 души, най-вече деца, заболяват от морбили, като 24 от тях умират. Затова колкото повече хора са ваксинирани, толкоз по-трудно вирусът на заболяването намира кого да разболее. Ваксината против морбили е безвредна и ефикасна. В българия се ползва в композиция с имунизациите против рубеола и паротит (заушка).

След въвеждане на всеобща имунизация против рубеола през 1988 година заболяемостта внезапно спада. Имунизацията против рубеола обезпечава съвсем 100 % отбрана и води до забележителен спад в броя на заболелите.

Ето какви са данните по повод заболяемост и смъртност след въвеждане на имунизациите при други болести:
Дифтерия (Тежко инфектиране на гърлото, изтощение, неврит, сърдечна не- достатъчност. Смърт при 10 на 100 заболели). В резултат от въведената имунизация смъртните случаи спадат 122 пъти. След 1994 година в страната няма смъртни случаи от дифтерия.

Хепатит Б (Възпаление на черния дроб. Тежките затруднения водят до цироза на черния дроб, рак и летален изход). Ваксинацията е въведена в страната през 1992 година Заболяемостта е сведена до единични случаи годишно. Броят на заболелите е намалял с над 87%

Полиомиелит (Парализа при 1 на 200 болни. При тежките случаи е вероятен летален изход). Последната зараза в страната е през 2001 година От 2008 година децата се имунизират с инактивирана (убита) ваксина. Повече от 15 години в страната ни няма болни от полиомиелит.

Тетанус – Преди въвеждане на имунизациите: болни – 288, умряли – 36. След въвеждане на имунизациите: болни – 35, умряли – 15. През 2017 година – няма болни!

Коклюш (Магарешка кашлица) – Преди въвеждане на имунизациите: болни – 6 062, умряли – 207. След въвеждане на имунизациите: болни – 1 907, умряли – 6. През 2017 година – болни – 116, няма смъртни случаи.

От данните излиза наяве че имунизациите защищават хората от всички възрасти от рискови заболявания!

Всеки човек заслужава да бъде защитен от ваксинопредотвратимо заболяване и има основна роля в предпазването на другите, избирайки да се имунизира.

Проверете имунизационните паспорти на Вас и членовете на Вашето семейство и си консултирате с персоналния си доктор, с цел да се уверите, че сте изцяло имунизиран.

Ако нямате персонален доктор, посетете имунизационния кабинет на РЗИ Габрово, ул. „ Райчо Каролев “ №2, ет. 2, стая 205, където изчезналите ваксини на Вас и детето Ви могат да бъдат сложени!

Здравните служащи са най-достоверният източник на информация по отношение на имунизациите. Повишаването на информираността ни за имунизациите може да избави живот!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР