За пушачите рискът от развитие на карцином на пикочния мехур

...
За пушачите рискът от развитие на карцином на пикочния мехур
Коментари Харесай

Рискът от развитие на карцином на пикочния мехур е три пъти по-висок за пушачите

За пушачите рискът от развиване на карцином на пикочния мехур е три пъти по-висок, сподели доктор Марчела Колева, завеждащ Клиника по здравна онкология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ ", съобщи Българска телеграфна агенция.

В Европейски Съюз болестта е четвърто по периодичност измежду мъжете и на 8-мо място измежду дамите, уточни тя и означи, че смъртността от него не е толкоз огромна спрямо останалите карциноми.

По данни от Националния раков указател в България през 2015 година са били откирти 1745 нови случая.

По думите на доктор Колева други рискови фактори са излагането на канцерогени, хронично раздразнение, инфекции и други Един от първите признаци за заболяването е появяването на кръв в урината, добави доктор Колева и разясни, че нормално пациентът няма болежка. Лечението в ранен етап дава доста удобна прогноза, добави още лекарят.

Меланомът е най-опасната и нападателна форма на рак на кожата, сподели доцент Красимир Киров, завеждащ Клиника по онкодерматология в Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология. По думите му болестта визира всички възрасти, като в България пациентите са главно 50-60-годишни. Най-често заболяването визира хората в Северна Европа - руси, светлокожи, с червеникави коси, по-предразположени към слънчево изгаряне. Основният рисков фактор е излагането на ултравиолетови лъчи, като по-често наранени са мъжете, добави той.

Двамата експерти показаха, че имунните чекпойнт инхибитори се одобряват за едни от най-съвременните лечения на двата карцинома.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР