Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет с подкрепата

...
Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет с подкрепата
Коментари Харесай

Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет в Пазарджик

Близо 300 пациенти са изследвани гратис за диабет с поддръжката на двата Лайънс клуба в Пазарджик, оповестява Георги Стоянов - президент на мъжкия клуб в града.

Организациите са платили проучването за гликиран хемоглобин, което не се поема от Здравната каса. Стойността му е 12 лв., само че малко хора знаят, че то е доста значимо, тъй като разрешава да се ревизират стойностите на кръвната захар три месеца обратно, изясни Стоянов пред Българска телеграфна агенция.

Той добави, че пациентите са определени на инцидентен принцип и са били посочени от персоналните лекари в града.

Президентът на дамския "Лайънс клуб-Тракия " в Пазарджик Богдана Гечева от своя страна посочи, че задачата на благотворителната самодейност е да се помогне на тези, които към момента не знаят, че са застрашени, или не могат да си разрешат да платят.

Резултатите от проучванията заключи доктор Димитрийка Радкова, водещ ендокринолог в една от пазарджишките многопрофилни лечебни заведения. По думите й близо 25 % от пациентите са посочили отклонения от естествените стойности на кръвната захар и са подхванати незабавни ограничения за лекуването им. Почти половината евентуални диабетици не знаят, че са застрашени, и отиват на доктор едвам когато заболяването се утежни, сподели още доктор Радкова.

Тя прикани хората да се изследват и увери, че в България лекарите разполагат със всички съвременни начини за лекуване на диабета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР