Сезонът за бране на гъби започна. Затова Novini.bg попита подп.

...
Сезонът за бране на гъби започна. Затова Novini.bg попита подп.
Коментари Харесай

Внимавайте, когато берете и ядете диворастящи гъби

Сезонът за бране на гъби стартира. Затова Novini.bg попита подп. доктор Митко Митев от Клиниката „ Спешна токсикология” във ВМА защо би трябвало да внимаваме при използването на диворастящите гъби, какви са признаците и какво се случва при едно натравяне.

Отровните гъби се разделят от токсикологична позиция на такива с къс инертен интервал и такива с нескончаем инертен интервал.
Тези с къс инертен интервал водят до по-благоприятни отравяния. Има някакъв дискомфорт, патологични прояви, които са релативно лесни за преодоляване, с къс болничен престой и без последствия за индивида.
Гъбите, които предизвикват нескончаем инертен интервал са в действителност рискови и водят до тежко увреждане най-много на черния дроб и са смъртоносни.
"Затова, когато човек употребява храна, в която се съдържа диворастящи гъби и откакто е минал задоволително дълъг интервал - от няколко часа, и има признаци, това постоянно ни кара да си мислим за най – тежкото гъбно отравяне ", изясни доктор Митев. Такива пациенти постоянно влизат в болница и се наблюдават, както клинично, по този начин и лабораторно.

Основният съвет е да не се употребяват диворастящи гъби. „ Разпознаването на отровните гъби не е лъжица за всяка уста. Гъбари с дълъг стаж неведнъж влизат в болница заради неточности “, заяви подп. доктор Митко Митев и съобщи, че даже една отровна гъба да се съхранява във фризер, тя отново не губи отровата си.



Подп. доктор Митко Митев от Клиниката „ Спешна токсикология” във ВМА

Още от препоръките на подп. доктор Митко Митев от Клиниката „ Спешна токсикология” във ВМА може да видите във видеото ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР