Втора жена е починала, след като не е успяла да

...
Втора жена е починала, след като не е успяла да
Коментари Харесай

Втора жена не дочака операция на сърце

Втора жена е умряла, откакто не е съумяла да събере пари за животоспасяващо здравно произведение. Това разкриват близки на умрялата, написа "Телеграф ".

87-годишната Мария Теохарова е страдала от аортна стеноза. Приета е за лекуване в УСБАЛССЗ "Св. Екатерина ". Там станало ясно, че пациентката се нуждае от транскатетърно протезиране с аортна клапа ", споделя щерка й Радост. З

аради новите оптимални цени, които НЗОК заплаща за медицинските произведения от 1 април, Теохарова и роднините й трябвало да доплатят 10 000 лева за слагането на нужния имплант. Сумата обаче е непостижима за тях.

„ Тя влезе в листата на чакащите, само че не получихме никакъв отговор от здравната каса за проблема. Това продължи 4 месеца. Накрая за 30 април, три дни преди рождения си ден, майка ми умря “, изяснява Радост.

Това е втори случай на гибел поради неспособност за доплащане на здравно произведение от 1 април насам. Във връзка с съдбовния случай групата пациентски организации „ Заедно с теб “ желаеха за повторно избор на съмнение за зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева. Според претекстовете им за основаното напрежение измежду пациентите и бягството й от отговорност за доплащането.

От НЗОК показват, че изборът да изчака е на дъщерята на умрялата, защото ев момента касата изплаща по лист с медицински произведения. Оттам допълват, че случаи на умряли пациенти поради липса на финансови средства няма.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР