❌ Обвинението е прекратено поради изтекла давност.❌ Дело, замръзнало на

...
❌ Обвинението е прекратено поради изтекла давност.❌ Дело, замръзнало на
Коментари Харесай

Магнитски на трупчета: Какво стана с делата срещу Овчаров, Горанов, Божков и Пеевски

❌ Обвинението е прекъснато заради изтекла отминалост.

❌ Дело, замръзнало на първа инстанция в недодялан съд, в който всички съдии си вършат отказ.

❌ Прокурорски инспекции, смачкани без доста звук. Разпити в кабинета на проверявания, вместо в кабинета на обвинителя.

❌ Разследвания за корупция в големи мащаби без обвинен, които отлежават без развиване в продължение на години.

Ето по този начин наподобява самостоятелната българска правосъдна власт, когато се постанова да даде пояснения за какво най-големият ѝ " триумф " против корупцията по високите етажи на властта стига до равнище " областен кмет ".

Така наподобява наследството на КПКОНПИ във всичките ѝ разновидности от Тройната коалиция насам.

Така наподобява напредъкът на няколко знакови каузи от изключително огромен публичен интерес против някогашни министри като Румен Овчаров и Владислав Горанов, някогашен народен представител и закратко началник на ДАНС Делян Пеевски, двама екс-директори на АЕЦ " Козлодуй ", на Държавната организация за българите в чужбина, на Бюрото за надзор на СРС, и, несъмнено, обвинявания по 19 състава на Наказателен кодекс милионер Васил Божков.

Прокуратурата реши да реагира на последния лист със наказания от Съединени американски щати поради корупция, като опита да разхвърля виновността за неналичието на присъди във всички направления - от Министерство на вътрешните работи до Обединените арабски емирства, които отказвали да спомагат с разпита на Божков.

От справката на екипа на Иван Гешев за свършената работа по съответните каузи против глобените политици обаче се вижда какво имат поради: " Ако има хора, които единствено приказват, а след това не работят, те не са изключително ефикасни сътрудници ".



" Какво стана и с помощта от Р. Овч.! Досега съм му помагал!!! "

Всички помним прословутото " изпуснато " писмо на Валентин Димитров - Вальо Топлото, който беше задържан през 2006 година поради следствията за злоупотреби в поверената му " Топлофикация " - София, в което той се жалваше, че е зарязан от хипотетичния си настойник.

По това време Овчаров беше министър на стопанската система и енергетиката в кабинета на Сергей Станишев. " Топлофикация " беше една от аргументите да бъде уволнен през 2007 - само че не тъй като прокуратурата потвърди негова виновност за корист с власт, а тъй като делото стана инструмент за оказване на политически напън върху него през тогавашния шеф на Националната следствена работа Ангел Александров (вече покойник).

Овчаров освен не беше упрекнат, а му беше позволено да привика прокурора Божидар Джамбазов в личния си министерски кабинет, с цел да даде показания по случая. 17 години по-късно делото " Топлофикация " е стигнало единствено до първа инстанция, където Димитров е наказан за пране на пари. Решението не е дефинитивно и няма влезнала в действие присъда. Останалите две обвинявания против Вальо Топлото се провалиха.

Делото " Белене " - изтекла отминалост или липса на закононарушение?

Между 2013 и 2017 година (в три следващи държавни управления на БСП/ДПС и ГЕРБ) Румен Овчаров е представител на българската страна в рафинерията на съветския " Лукойл " в Бургас.

Докато той не пуска този пост, прокуратурата ненадейно се подсеща да го упрекна за закононарушения, осъществени още през 2006 година в мандата му на министър.

Едно от тях е за нелегално съглашение сред НЕК и съветската " Атомстройекспорт " за реакторите за АЕЦ " Белене ". Обвинението против него е повдигнато през ноември 2016 година, само че до внасянето му в съда минават 5 години. След като обвинителният акт е върнат на прокуратурата за пренаписване - Румен Овчаров е освободен от наказателна отговорност.

Поради изтекла отминалост. Адвокатите му упорстват прокуратурата да промени решението си - и да го разгласи за прекъснато заради липса на доказателства за осъществено закононарушение.

" Мини Бобов дол " - изтекла отминалост и груби нарушавания в присъдите

Паралелно с делото " Белене " прокуратурата подхваща Овчаров и за още едно обвиняване за занемареност - в Мини Бобов дол, където контракт за наем е облагодетелствал ползи на Христо Ковачки. Разследването още веднъж е по " брадато " закононарушение - с към 10-годишно закъснение от момента на подписването.

Прокуратурата още веднъж е върната на корекция на обвинителния акт и го пренаписва цяла година сред 2018 и 2019 година Овчаров е приет за отговорен на първа и втора инстанция (през юни 2021), само че Върховен касационен съд връща делото поради груби нарушавания при постановяване на присъдата от тогавашния Специализиран съд.

Давността на обвиняванията също изтече, а Овчаров и останалите подсъдими упорстват прокуратурата да го отдръпна поради липса на виновност, а не по официални аргументи.



" Козлодуй " и КПКОНПИ

Александър Николов и Иван Генов бяха уличени в корупция от Съединени американски щати поради неизгодни покупко-продажби в АЕЦ " Козлодуй " - става известно, че подобен сигнал е импортиран в българската Комисия за противопоставяне на корупцията (КПКОНПИ) още през февруари 2022 година против Николов. Проверката за " спор на ползи " там обаче е прекъсната през декември 2022, два месеца преди името му да се появи в листата " Магнитски ".

Още тогава в описанието на сигнала до КПКОНПИ се вижда, че обвиняванията против Николов са доста по-сериозни - включително противозаконни публични поръчки и оказване на напън против подчинени по време на ръководството му (комисията е сезирана и против различен управител, Наско Михов).

Сега от прокуратурата настояват, че Николов и Генов са " предмет на следствие по към този момент формирано досъдебно произвеждане ". Не е ясно по кое време то е формирано, какви данни са събрани по него и дали двамата някогашни шефове са с повдигнати обвинявания.

Сигнал за противозаконни дейности на Иван Генов и Александър Николов (които записват обща компания, до момента в който са и държавни служители) беше подаден още през 2009 година от нуклеарния физик Георги Котев, който твърдеше, че сдружението е " пералня за пари " от схеми за доставки на съветско нуклеарно гориво. Две години по-късно Александър Николов - по това време изп. шеф на " Козлодуй " - беше пребит пред дома си. Делото против него завърши без разкриване на виновниците през 2012.



Владислав Горанов - от жилището на кръстника до пачките на Божков

През 2018 година някогашният финансов министър Горанов беше проверяван още до момента в който заемаше поста си в третия кабинет на ГЕРБ по видимо безобидно (макар и показателно) обвиняване - че от 2012 година живее в първокласен апартамент в комплекса на Братя Домусчиеви в София, възложен гратис от негов доближен предприемач.

Горанов се оправдаваше, че е пренесъл фамилията си от 10-етажен блок в центъра към " Есте " поради страха на невръстните му деца след земетресението в Перник. Прокуратурата очевидно се смили над него, а инспекцията се оказа прекъсната - факт, който беше прикриван до юли 2021.

Горанов прекара едно денонощие в ареста през март 2022 година, когато беше арестуван от Министерство на вътрешните работи " в условия на необходимост " поради обвиняванията в рекет, отправяни в продължение на 2 години от Васил Божков.

Прокуратурата освен не повдигна обвиняване, а и отхвърли да поддържа дейностите на Министерство на вътрешните работи в съда и карцерът беше разгласен за противозаконен. Горанов е разпитван няколко пъти по проблема " Божков ", само че нито той, нито различен от управителните фрагменти в ГЕРБ не е притеглен в друго качество с изключение на очевидец.

Манолев, Харалампиев, Томов - безконечната първа инстанция

На по-ниско равнище - трима някогашни управителни фрагменти от държавното управление и подчинените му организации са част от листата с корумпирани лица, на които е неразрешено да стъпват в Съединени американски щати.

Александър Манолев беше упрекнат за укриване на налози и пране на пари поради прословутата " къща за посетители " с европейски средства. Само второто следствие е стигнало до правосъдна фаза - и престоява там трета поредна година на I инстанция. Междувременно 10 съдии от Окръжен съд Благоевград отхвърлиха да заседават по него, тъй като работят дружно със сестрата на подсъдимия.

Манолев беше дефинитивно оневинен от Върховен административен съд по акта на КПКОНПИ за спор на ползи.

Петър Харалампиев и Красимир Томов (ДАБЧ) бяха задържани и упрекнати през 2018 година за продажба на български паспорти и изнудване на македонски жители. Делото против тях е в съда от 2020 година и още продължава на I инстанция.



Николай Малинов - гордият " Магнитски "

Ръководителят на " Русофили " Николай Малинов печели приз за най-арогантно държание след налагането на глобите от страна на Съединени американски щати, до момента в който против него тече и дело за шпионаж в интерес на Русия.

Изглежда, че носителят на медал " Дружба " от Путин има аргументи да се усеща недостижим - обвиняването против него се бави в продължение на 2 години, импортирано е в съда през юни 2021, само че и до през днешния ден си стои на първа инстанция без присъда.



" Най-проверяваният " - чистото досие на Делян Пеевски

Опасната непосредственост на Пеевски със правосъдната власт връща лентата обратно до абсурда " Топлофикация " / " Булгартабак ", който взе главата и на Румен Овчаров и Корнелия Нинова.

Нито тогава, нито при банкрута на КТБ, нито при делото против някогашния началник на КОНПИ Филип Златанов и изчезналите му тефтерчета, уличаващите Пеевски в корист с власт, прокуратурата не откри мотив да повдигне обвиняване против депутата от Движение за права и свободи.

Пеевски е проверяван два пъти - и два пъти е " изчистен " заради липса на доказателства за осъществено закононарушение, един път през 2015 година поради необяснимото му замогване и през 2021-2022 година като реакция на включването му в листата " Магнитски " поради тежки корупционни закононарушения.

Покрай него беше оправдан и Илко Желязков.



Васил Божков - по какъв начин прокуратурата се вкара в личния си капан след 19 обвинявания

Цели две години екипът на Иван Гешев отхвърляше най-малко да направи опит да разпита публично Васил Божков за изказванията му, които уличаваха ГЕРБ в огромна корупция на най-високо равнище.

Едва през 2022 година след следващата вълна на политически и публичен напън беше изпратена молба до ОАЕ, където той се укрива, за правна помощ.

От прокуратурата излиза наяве, че са изпратени общо 4 нови молби, нито една от тях не е почетена.

" На обвинения В. Божков са посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното произвеждане в Република България. Изпълнението на МПП от органите на ОАЕ е учредено само и единствено на правилото на „ реципрочност “, защото България няма контракт за правна помощ с ОАЕ. Принципът на реципрочност значи, че ОАЕ следва да преценяват дали на база на този принцип ще одобряват за осъществяване молбата за правна помощ ", се споделя в обяснението на прокуратурата.

Разследването против Божков, с което Гешев се гордее най-вече от встъпването си в служба като основен прокурор, по този начин и не е стигнало до правосъдна фаза към този момент трета година.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР