Засега по-надеждното решение е да сме бдителни и да прилагаме

...
Засега по-надеждното решение е да сме бдителни и да прилагаме
Коментари Харесай

Защитите на цифровия воден знак лесно се заобикалят

Засега по-надеждното решение е да сме бдителни и да прилагаме доза здрав разсъдък

Изследователи потвърдиха какъв брой елементарно е да се заличи дигитален воден знак в изображение (снимка: CC0 Public Domain)

Може би най-смразяващият аспект на AI е способността му да генерира майсторски имитации. Сега се оказа и, че цифровите водни знаци не са надеждна отбрана – те могат елементарно да се преодолеят.

Съвсем неотдавна артистът Том Ханкс се обърна към обществените медии, с цел да осъди реклама, употребяваща негово сходство, генерирано от AI, за поощряване на проект за дентално здраве. Известен създател на видео пък беше лъжливо показан да предлага iPhone 15 Pro за по два $.

На прицел са и елементарните жители. Лицата на от ден на ден хора се появяват в изображения в обществените медии без тяхното единодушие. Най-смущаващо е увеличението на случаите на „ порно за възмездие “, при което изоставени любовници разгласяват изфабрикувани изображения на свои някогашни сътрудници в компрометиращи или неприлични подиуми.

Един основен метод за битка с майсторските имитации е потреблението на воден знак върху наличие, генерирано от AI. Ала публикация, оповестена на 29 септември на сървъра за предпечат arXiv, известява за тревожни вести за способността да се лимитират цифровите злоупотреби.

Професори от университета в Мериленд са провели проби, демонстриращи елементарно циркулиране на защитните водни знаци. „ В момента нямаме благонадежден воден знак “, споделя Сохейл Фейзи, един от създателите на отчета „ Устойчивост на детекторите на изкуствени изображения: фундаментални ограничавания и на практика офанзиви “. Фейзи показва, че екипът му е съумял да „ счупи всички “.

Екипът употребявал развой, наименуван дифузионно филтриране, който ползва звук на Гаус към водния знак и по-късно го отстранява. Изображението е напълно леко променено, тъй че картината минава логаритмите за разкриване. Останалата част от изображението е единствено минимално изменена.

Все отново Фейзи споделя прочут оптимизъм. „ Въз основа на нашите резултати, проектирането на постоянен воден знак е предизвикателна, само че не безусловно невъзможна задача “, сподели той.

Засега хората би трябвало да правят надлежна инспекция, когато преглеждат изображения, съдържащи наличие, което може да е значимо за тях. Необходими са зоркост, двойна инспекция на източниците и добра доза здрав разсъдък.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР