Заради подготвяния от здравната каса мораториум за плащане на нови

...
Заради подготвяния от здравната каса мораториум за плащане на нови
Коментари Харесай

Мораториумът ще остави пациенти без животоспасяващи лекарства, твърдят от фарма индустрията

Заради подготвяния от здравната каса мораториум за заплащане на нови медикаменти през идната година, българските пациенти ще останат без достъп до доста нови лечения, които пациентите в множеството европейски страни получават. За това предизвестиха в петък от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

“Оказва се, че заради тази възбрана необятно прокламираното нарастване на средствата за здраве с 400 милиона лева няма да докара до възстановяване на лекарственото лекуване на българските пациенти. Някои от новите лечения са животоспасяващи, дават повече благоприятни условия за лекуване, а в някои случаи може даже да са по-изгодни за касата “, настояват от фармацевтичния отрасъл.

Сред новите лечения, които мораториума ще засегне, има такива, които към този момент са предложени за възнаграждение въз основата на оценка на здравните технологии и за които са подписани контракти за отстъпки с преференциални за НЗОК условия.

Оценката на здравните технологии на медикаментите е преценка за потребността от заплащането им от НЗОК на основата на лечебната изгода от тях, удължение на продължителността на живота и възстановяване качеството на живот, понижаване на затрудненията от главното заболяване, изгоди показани посредством извоювани години живот, съществуване или липса на опция за лекуване на болестта, разноски за терапия с лекарствения артикул и съпоставяне на разноските за терапия с наличните други възможности, съответствие разход - резултат, икономическа оценка на спомагателните изгоди, както и доста други критерии.

Сред новите лечения, предложени за възнаграждение въз основата на оценка на здравните технологии и наранени от мораториума, са:

Obinutuzumab и Venetoclax за лекуване на хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ), раково заболяване на кръвта и костния мозък, които са нови благоприятни условия лекуване на пациентите с ХЛЛ със съпътстващи болести, за които лечебните благоприятни условия на лекуване са лимитирани или които не се повлияват от досегашните лечения. Новите лечения водят до понижение на риска от градация или гибел, усъвършенстване на преживяемостта без градация и увеличение на времето до ново антилевкемично лекуване.

Nintedanib със подписан контракт за отстъпка с НЗОК и Pirfenidone за лекуване на идиопатичнатабелодробна фиброза, рядко, съдбовно, прогресиращо белодробно заболяване, което води до прогресивно влошаващ се зной и необратимо утежняване на белодробната функционалност. Новите лечения забавят напредването на заболяването, понижават годишната загуба на белодробна функционалност, усъвършенстват контрола върху признаците на заболяването и удължават времето без градация, както и общата преживяемост при пациентите с това заболяване, за което все още НЗОК не обезпечава лекуване.

Blinatumomab за лекуване на остра лимфобластна левкемия, която е рядко и съдбовно злокачествено заболяване. Напълно новата имунотерапия провокира бързо и трайно повлияване при популация от пациенти, които по-рано са лекувани интензивно с химиотерапия, като дава опция на личната имунна система на пациента да се прицели и унищожи злокачествените кафези за реализиране на трайна ремисия или качествена трансплантация, което усилва дълготрайната преживяемост на възрастни пациенти с остра лимфобластна левкемия.

Tofacitinib за лекуване на възрастни пациенти с умерено тежък до тежък деен ревматоиден артрит, които са имали непълен отговор или нетърпимост към предишно лекуване с едно или повече болестопроменящи антиревматични медикаменти. Новото лекуване е под формата на филмирани таблетки, което е доста преимущество по отношение на медикаментите, за които се постанова инжектиране или вливане, и води до бързо, значимо и клинично използвано усъвършенстване в признаците на болестта и физическата функционалност.

Palbociclib е първият, получил утвърждение от Европейската здравна организация, нов клас медикамент за лекуване на хормонално позитивен/ ХЕР-2 отрицателен метастатичен рак на млечната жлеза, който в композиция с летрозол или фулвестрант води до статистическо и клинично значимо усъвършенстване в закъснение разпространяването на болестта, съпоставен с лекуване със единствено един от съставените елементи, при добър профил на сигурност с евентуално търпими и контролируеми странични реакции.

Carfilzomib със подписан контракт за отстъпка с НЗОК в композиция с дексаметазон за лекуване на пациенти с рецидивиращ или рефрактерен мултиплен миелом. Мултипленият миелом е необичаен, комплициран и неизцерим рак, за който се смята, че е засегнал 240 новодиагностицирани мъже и дами в България през 2012 година Въпреки че в Европейски Съюз са утвърдени няколко лекарствени средства, в България огромна част от тях към момента не се възстановяват, заради което съществува висока непосрещната нужда от нова терапия, която е по-добра във връзка с резултатност и търпимост от сегашния стандарт за лекуване. Лечението с carfilzomib в композиция с дексаметазон, удвоява постигнатата с актуалното лекуване преживяемост без градация, както и делът на пациентите с цялостен клиничен отговор при съпоставим профил на сигурност.

От мораториума са наранени и медикаменти, които към момента са в процен на оценка на здравните технологии.

" На фона на най-ниските цени на производител в Европейския съюз, през 2017 година фармацевтичните компании ще дават на НЗОК отплата на разноски за медикаменти под формата на отстъпки на стойност 130 милиона лева (при 47 милиона за 2015 година и 87 милиона за 2016 г.) или общо 264 милиона за интервал от 3 години. За 2018 година НЗОК възнамерява да получи отплата в размер на 160 милиона лв.. “Тази забележителна по мярка отплата на разноските на НЗОК за медикаменти се обезсмисля, в случай че не може да помогне българските пациенти да получат своевременен достъп до нови лекарствени лечения “, показват фармакомпаниите.

“Плащанията на НЗОК за медикаменти нарастват заради справедливи аргументи – застаряващо население, нараснала заболеваемост, само че и удължена преживяемост вследствие на достиженията на медицината и навлизането на нови технологии. Бюджетните съображения не следва да са причина пациентите да не получават достъп до нови лечения, които могат доста да подобрят лекуването им. Зад сухите числа стоят излекувани пациенти и избавени животи, на които институциите би трябвало по-често да обръщат внимание “, допълват от ARPharM.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР