За втора поредна година серията от събития ще постави акцент

...
За втора поредна година серията от събития ще постави акцент
Коментари Харесай

Стрийт арт легендата Mr. June ще води майсторски клас за млади български художници -

За втора поредна година серията от събития ще сложи акцент върху настоящия взор за развиването на стрийт арт и графити културата в Европа и света. Проектът стартира през 2021 година с галерия на 20 от най-разпознаваемите български и холандски художници от уличното изкуство. Тази година сред 08 и 11 септември, с поддръжката на Посолството на Кралство Нидерландия в България, ще разшири разговора за ролята, смисъла, градското и художествено въздействие на стрийт арта с поредност от разнообразни събития.

Специално за двудневния майсторски клас с млади български художници, актьори и студенти на възраст до 35 години, в България ще гостува световноизвестният графити и стрийт арт актьор (Нидерландия). Лектори и посетители ще бъдат още Алекс Поуп от музея за улично изкуство и графити в Амстердам –, а онлайн ще се включи – художник, откривател и създател на Urbanario (първото учебно заведение за напреднало образование по графити и улично изкуство).

Майсторският клас ще бъде отдаден както на професионалното развиване на стрийт арт художниците, на персоналния креативен опит на лекторите, по този начин и на трендовете, които трансформират уличното изкуство във високохудожествен род. И още: какъв е преходът от ъндърграунд към музейни и галерийни пространства, какъв е резултатът от него върху стрийт арт и графити културата и по какъв начин наподобява пазарът на това изкуство.

за кандидатстване към този момент е отворена, а крайният период е 20 август. Участието в майсторския клас е гратис. След кандидатстване ще бъдат селектирани 20 участници, които ще се включат в него.

Лектори в майсторския клас ще бъдат:

Дейвид Луф , по-известен като Mr. June, стартира да основава графити през 1985 година Силно повлиян от хип-хопа и брейка от остарялата школа, скоро той се влюбва в концепцията за графичен дизайн. Не след дълго неговият гений е видян и още преди да е приключил художественото учебно заведение му оферират позиция на арт шеф. Така стартира да работи в областта на търговията и рекламата, само че осъзнава, че това лимитира стила му и трансформира курса. Създава своето студиото за графичен дизайн " Outoforder " в Ротердам и предлага мултидисциплинарен метод към изкуството посредством видео, илюстрация и интерактивни продукции.

През последните години Mr. June ловко комбинира любовта си към типографското оформление, цветовете и прибавянето на в допълнение измерение и пътува по целия свят, с цел да прави фрески в огромен мащаб. За тях Mr. June избира да не основава предварителни скици, а да реагира на стената и заобикалящата го среда. Така той се любува оптимално на креативния развой, а крайният резултат основава неповторима кохезия сред среда, картината и „ фена “. По време на гостуването си в София, стрийт арт легендата ще изрисува и една стена в централната част на града.

Алекс Поуп , който също идва особено за майсторския клас, ще опише повече за музея STRAAT, който се обитава на повърхност от 8000 кв. м в някогашния склад на коробостроителницата в Амстердам. Една от най-забележителните характерности на непрекъснатата му сбирка е, че творбите в нея са особено основани за музея и посетителите могат да ги видят там, където са сътворени.

Третият преподавател ще бъде Хавиер Абарка – испански художник, откривател и учител в региона на графитите и уличното изкуство. Водеща фигура от първото потомство на испанските графити и авторитетен експерт на интернационалната сцена, той е чест посетител на разнообразни европейски конференции и фестивали.

В рамките на второто издание на плана „ От вандализъм до изкуство “, на 08 септември в ще се състои българската премиера на документалния филм “Kroonjuwelen – сложни, положителни, по-добри времена ”, който споделя за главните фигури на графити сцената на Амстердам сред края на 70-те и средата на 90-те години на предишния век. Филмът е продукция на STUNNEDFILM, арт колектив от графични дизайнери, режисьори и интернет експерти.

Повече детайлности и настоящи вести към идното издание на „ От вандализъм до изкуство “ може да следите в профилите на Sofia Graffiti Tour във и.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР