Представят копието на Панагюрското златно съкровище в Бургас, съобщиха от

...
Представят копието на Панагюрското златно съкровище в Бургас, съобщиха от
Коментари Харесай

Копие на Панагюрското златно съкровище, направено от 23-каратово злато, ще бъде изложено в Бургас

Представят копието на Панагюрското златно богатство в Бургас, оповестиха от Общината.

То ще бъде експонирано в зала „ Трезор “ на Археологическия музей на бул. „ Алеко Богориди “ 21 от 18 май до 30 август. Това е единственото музейно копие, което е цялостен аналог на оригинала.

Изработено е от чисто 23-каратово злато. Предметите са благосъстоятелност на Националния исторически музей-София, откъдето общително предоставиха опцията бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско богатство.

Панагюрското богатство е намерено през 1949 година на 2 км от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с тегло малко над 6 кг - ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.

Предполага се, че това богатство е от края на IV - началото на III в. прочие Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е взело участие в религиозни церемонии.

Съдовете са с разнообразни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои - Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл, Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки.

Фиалата от съкровището е с декорация от африкански глави. Панагюрското богатство е най-известното тракийско богатство. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, Съединени американски щати, Япония, Швеция и доста други.

Изложбата е част от програмата на Регионален исторически музей в Бургас за Нощта на музеите на 18 май и се провежда взаимно от музея и Община Бургас.

 

Източник Dariknews

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР