За силата на културата и образованието във време на кризи

...
За силата на културата и образованието във време на кризи
Коментари Харесай

Илияна Йотова разговаря с помощник генералния директор на ЮНЕСКО за силата на културата

За силата на културата и образованието във време на рецесии разговаряха на „ Дондуков “ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и асистент генералният секретар на ЮНЕСКО Ернесто Отоне.

На срещата беше подчертана възходящата роля на организацията на Обединените народи за обучение, просвета и просвета във все по-разделения и рисков свят. Вицепрезидентът Йотова показа своята увереност в силата на културната дипломация. Обща беше позицията за превантивната роля за спорове, която имат образованието и културата.

„ Кризите се възпроизвеждат, когато културата и образованието отсъстват “, акцентира Илияна Йотова.

Ернесто Отоне посочи дейното съдействие сред ЮНЕСКО и България, като дефинира нашата страна като стратегически участник в организацията. Той акцентира огромния принос на България за запазване на материалното и нематериалното културно завещание.

Помощник генералният шеф на ЮНЕСКО е в България по покана на министъра на културата Найден Тодоров. В рамките на визитата си той ще посети град Созопол и остров „ Св. св. Кирик и Юлита “, където ще се запознае с плана за създаване на Център за изкуствата. Вицепрезидентът Йотова е част от Инициативния комитет за построяването на центъра.

„ Това ще бъде многофункционален център, ще развива туризма, културата, образованието. „ Св. св. Кирик и Юлита “ има доста антична история, богатите му находки ще притеглят изследователският интерес. Проектът ще има огромно значение освен за България, само че и за цяла Европа “, уточни вицепрезидентът и означи партньорството с френската страна и подписаната сред българското и френското държавно управление Декларация за желание за плана за основаване на центъра.

Проектът среща необятна институционална и социална поддръжка.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР