САЩ подготвят нов пакет за отбранителна помощ за Украйна, който

...
САЩ подготвят нов пакет за отбранителна помощ за Украйна, който
Коментари Харесай

До дни САЩ обявяват нова военна помощ за Киев

Съединени американски щати приготвят нов пакет за отбранителна помощ за Украйна , който ще бъде разгласен през идващите дни. Това съобщи в понеделник Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Белия дом, по време на брифинг. 

" Ще имаме още един пакет, който назоваваме PDA - Presidential Drawdown Authority пакет - тъкмо през идващите дни, тъй като се опитваме в действителност да ускорим темпото на доставките ", сподели Съливан.

Той означи, че няколкомесечното закъснение на помощта за Украйна заради продължителните полемики в Конгреса сътвори " дупка " в доставките на оръжие, тъй че в този момент администрацията се пробва да помогне на Украйна да се измъкне от нея допустимо най-скоро.
 Съединени американски щати отделят нов пакет военна помощ от 400 милиона $ за Украйна
Съединени американски щати отделят нов пакет военна помощ от 400 милиона $ за Украйна

Той ще включва нови ракети Patriot, противовъздушни ракети Stinger, бойни транспортни средства Bradley, MRAPs

На въпрос дали това значи, че пакетите за Украйна в този момент ще се изпращат на седмична база, Съливан сподели, че процесът най-малко ще бъде натоварен. Той сподели още, че администрацията на Съединени американски щати е в стеснен контакт с украинската страна.

Според Съливан последният сходен диалог се е състоял по-рано в понеделник, като са взели участие министърът на защитата Лойд Остин, ръководителят на Съвета на началник-щабовете военачалник Чарлз Браун от американска страна и началникът на кабинета на президента Андрий Йермак, министърът на защитата Рустем Умеров и командващият главнокомандващият Александър Сирски за страната на Украйна.

" Разговаряхме 90 минути. Беше обстоен диалог за обстановката на фронта за качествата, от които те имат най-голяма потребност ", сподели Съливан.

В понеделник Държавният департамент на Съединени американски щати изрази очакване, че Русия ще се опита да продължи настъпателни старания в източната част на Украйна, без да може да направи съществени пробиви.

Припомняме, че на 10 май стана ясно, че президентът на Съединени американски щати Джо  на Украйна на стойност 400 млн. $. 

Източници на " Политико " оповестиха, че новият пакет ще включва ракети за зенитно-ракетни комплекси Patriot, бойни машини на пехотата Bradley, бронирани коли Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) и противотанкови ракетни комплекси Javelin.

В края на април Байдън подписа законопроект , с който на Украйна се дава нов пакет военна помощ на обща стойност 60,64 милиарда $. повече от една трета от общата сума - 23,2 милиарда $ - ще бъде употребена за попълване на запасите на Съединени американски щати.

Документът не можа да бъде координиран от септември 2023 година
 Съединени американски щати изпращат на Украйна още 6 милиарда $ военна помощ
Съединени американски щати изпращат на Украйна още 6 милиарда $ военна помощ

Само два дни откакто беше разгласен обособен транш от 1 милиард $

Агенция Франс Прес напомни, че това е третият пакет военна помощ от Съединени американски щати за Украйна за последните три седмици . По този метод Белият дом се пробва да компенсира месеците на закъснение на военните доставки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР