Всяка година в България се изхвърлят 700 000 тона храна.

...
Всяка година в България се изхвърлят 700 000 тона храна.
Коментари Харесай

Българите изхвърлят 700 000 тона храна всяка година

Всяка година в България се изхвърлят 700 000 тона храна. В международен мащаб разхищенията доближават 1 милиарда тона – на фона на доста гладуващи, които биха се възползвали от дарена храна.

Най-голям % от изхвърлената храна идва от семействата (44%), следвани от заведенията за хранене (33%), питателните магазини (11%), институциите, производството и други Най-съществена част от „ брака” са плодове и зеленчуци, съвсем толкоз са и морските артикули. Макар да се споделя, че е грехота да се изхвърля самун, огромен % от наличието на кофите са точно тестените произведения. Често на боклука се оказват също млечни и месни артикули, оповестява bTV.

Грешки при извършването на покупки водят до изхвърляне на храна. Например – не си вършим лист, слагаме безредно артикули в количката, купуваме артикули на промоция (най-често са с по-къс период на годност) складираме огромни количества, пазарим гладни и не следим хладилника. Понякога „ залежават” и пакетирани артикули по шкафовете, като в един миг срокът им на валидност завършва.

90 кг или 500 лева на година – на толкоз пресмята разхищенията на храни изпълнителният шеф на Българската хранителна банка Цанка Миланова. Тя призна, че макар напъните на организацията, към момента се избавя едвам към половин % от 670-те хиляди тона бракувана храна.

От към половин година работят законови промени, които улесняват даряването на храна : „ Нека да знаят производители, преработватели и търговци, че има сходен механизъм и спомагателните изгоди ще ни дадат опция да споделяме повече храна”.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР