Венецуелски художник превръща пластмасовите боклуци в изкуство. Последният му проект

...
Венецуелски художник превръща пластмасовите боклуци в изкуство. Последният му проект
Коментари Харесай

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

В енецуелски художник трансформира пластмасовите отпадъци в изкуство. Последният му план е 200-метров шедьовър, ситуиран в дребен град в Панама.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Вероника Вилафане в своя репортаж от Чирики, Панама. 

В началото на тази година Оскар Оливарес приключва едно от своите цветни творения... това в Панама.  Произведението на изкуството е направено напълно от капачки от бутилки, събрани благодарение на стотици доброволци. 

" Много хора за първи път осъзнават, че пластмасата е извънредно нездравословна. Това просветление е с помощта на моя план ”, разказва  Оливарес.  

Това е вторият по величина екологичен стенна живопис на Оливарес в Латинска Америка. Най-големият е изработен в родната му Венецуела, с повече от 400 хиляди капачки от бутилки. 

Последното му 200-метрово платно се намира на дългата външна стена на Gran Hotel Nacional в град Давид, Чирики, южно от границата сред Панама и Коста Рика. Капачка по капачка, Оливарес основава изкуство и по едно и също време с това насочва вниманието към значим екологичен проблем.   

През февруари тази година жителите на Чирики станали част от самодейността на Оливарес. Доброволците споделят, че концепцията на създателя е основала у тях възприятие за съпричастност и благодарност към трансформиращата мощ на изкуството и преработването.  

Капачките от бутилки са част от 200-те хиляди тона пластмасови боклуци, които Панама генерира всяка година - от които единствено към 5% се рециклират.  

Природозащитниците правят оценка работата на Оскар, само че споделят, че тя може единствено да увеличи осведомеността за казуса, само че не и да го реши.  

" Всъщност ние не решаваме казуса. В момента производството на пластмаса нараства експоненциално и до 2050 година ще бъдем три пъти по-зле, в сравнение с сме в този момент ", споделя природозащитникът Алида Спадафора.  

Много природозащитници споделят, че най-хубавото решение е да се спре производството на пластмаса. Това надали ще се случи скоро, тъй че до тогава Оскар ще продължи да употребява наново и да рециклира материалите си с вярата да провокира смяна. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР