Всички вече знаем, че най-честите отличителни симптома на COVID-19 са

...
Всички вече знаем, че най-честите отличителни симптома на COVID-19 са
Коментари Харесай

7 признака, че сте прекарали коронавирус без да разберете

Всички към този момент знаем, че най-честите отличителни признака на COVID-19 са суха кашлица, тресчица и затруднено дишане. Но има и други признаци, които не се демонстрират толкоз постоянно при пациентите, инфектирани с рисковия вирус и заради тази причина се считат за атипични признаци, които от време на време се подценяват. Така че, допустимо ли е да сте преболедували COVID-19 и даже да не сте разбрали? Възможно е.

Вече не е загадка, че разпространяването на новия ковид по света е почнало месеци преди хората да схванат за него - факт, който учени от Оксфорд потвърдиха въз основата на обширни изследвания и основания от тях математически модел, показващ, че броят на инфектираните във Англия може да е доста по-голям от публично открития. Именно по тази причина доста хора са изкарали COVID-19, само че не са знаели, безапелационни са те.

В процеса на проучванията си те са разпознали пет признака, които са безспорен знак, че сте прекарали коронавирусна зараза. Нека да забележим кои са те:

1. Загубата на аромат и усет

Внезапната липса на подушване учени от здравното учебно заведение в Харвард изясняват с това, че редица кафези в носа съдържат протеини, които стават първите жертви на ковид. Едва по-късно инфекцията навлиза в тялото. Хората, при които се е появил единствено този признак, се оказват един от главните преносители на ковид. Без да осъзнават, че са инфектирани, заразяват с него другите към тях.

2. Болка в корема

Болката в корема алармира за развиването на пневмония в долните лобове на белите дробове, само че може да бъде и самостоятелен признак. Оказва се, че болките в корема могат да се окажат по-често срещан признак на Ковид-19, в сравнение с се смяташе до момента. Около един на 10 пациенти с ковид демонстрира някакъв тип стомашно-чревни признаци като диария, гадене и повръщане.

3. Лек фоликуларен конюнктивит

Симптомът се характеризира с парене, зачервяване и сърбеж в очите. Коронавирусът може да попадне в организма през лигавицата на устата и носа, само че и през очите. Въпреки че минимум се разяснява заразяването през очите, вероятността вирусът, попаднал в тях, да доближи до дихателните пътища и белия дроб, не е по-малка. Специфичното на конюнктивита от ковид е, че при него няма срастване на очите заран, секретът е изобилен, само че блудкав.

4. Умора

Ако в даден миг сте се почувствали мощно изтощени без ясна причина, то тогава това неразположение би могло да се дължи значително на ковид. Умората е измежду най-често съобщаваните атипични признаци, постоянно дружно с други по-често съобщавани признаци като кашлица или тресчица.

5. Чувство на дискомфорт и замаяност

Установено е, че 1/3 от диагностицираните с ковид пациенти в старешки дом във Вашингтон са имали необикновени признаци като общо неразположение, възприятие на дискомфорт, дезориентация, тревога или замаяност.

6. Хрема, запушен нос и болки в гърлото

Д-р Аткинсън твърди, че това класическо „ зимно трио” може да значи лек случай на COVID-19. Тъй като звучи, а и евентуално се усеща като елементарна простуда или пролетна алергия, доста хора даже не обръщат внимание.

7. Диaрия

Тя ce нaблюдaвa при мнoгo пaциeнти в Ухaн, къдeтo зaпoчвa пaндeмиятa. Cимптoмът e oткрит при пoчти пoлoвинaтa oт cлучaитe.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР