Всеки ще си спомня къде е бил в Нощта на

...
Всеки ще си спомня къде е бил в Нощта на
Коментари Харесай

Кой кой е в МВР и защо Калин Стоянов е бил на кино, докато София гори

Всеки ще си спомня къде е бил в " Нощта на знаците ", както я назова Делян Пеевски.

Парламентът да вземем за пример висеше в разкрач сред два несполучливи опита да се събере кворум за избор на съмнение, тъй като " евроатлантиците " ГЕРБ и Движение за права и свободи взеха решение да са съпротива на себе си.

Президентът Румен Радев за следващ път неодобрява премиера Денков поради ДАНС, до момента в който се смесваше с " интелигенцията " във Военния клуб във връзка 110-годишнината на казионния Съюз на българските писатели.

Премиерът и множеството министри заседаваха, с цел да гласоподават бюджета, до момента в който Бюджетната комисия отпред с Йордан Цонев отхвърли всички данъчни промени на Асен Василев.

Ротацията на ГЕРБ Мария Габриел - която така и така " не е отсам и е за малко " - отново беше на командировка в чужбина.

А министърът на вътрешните работи Калин Стоянов реши да иде на кино.

През това време в София се стреляше с камъни, счупени бутилки и водни оръдия, горяха полицейски бусове и кофи за отпадък, " робокопи " без идентификационни номера безсистемно влачеха и биеха хора по тъмните улички към бул. " Васил Левски " и в бара до Министерството на младежта и спорта.

Ако някой има подозрения в това, че митингът на почитателите беше злоупотребен за задачите на груба политическа провокация - и то от кръга към същите тези " евроатлантици ", глобени от Съединени американски щати по закона " Магнитски " - време е да се раздели с наивността си.

Същото би било целесъобразно и за тези, които още се надяват, че с ГЕРБ и Движение за права и свободи ще вършат конституционна промяна.

Дори Николай Денков към този момент не употребява условно наклонение, когато приказва за скорошния разпад на ръководството - " Като падне държавното управление ", споделя министър председателят, " ще опиша кой министър от кое място пристигна ". Нямаше потребност да се чака.
Вместо ГЕРБ да изиска оставката на министъра на вътрешните работи поради изпускането на митинга от надзор и демонстративната липса на " централния мозък " на силите за сигурност, Борисов насочи целия си яд върху най-слабо засегнатото звено по веригата - Димитър Илиев.Същият Борисов през 2020 година беше изгонил шефа на АПИ да обикаля по софийските села " като тръбач ", единствено тъй като си беше разрешил да вземе решение през главата му като министър председател.Сами си отговорете на въпроса по какъв начин щеше да реагира, в случай че вътрешният му министър беше сметнал за в НДК (б.р. " " ), до момента в който по прилежащите улици тече разгром.Делян Пеевски също ненадейно отбрани Стоянов, без въобще да разяснява бездействието му в " нощта на знаците " - под претекст, че против него бил упражняван напън от ПП-ДБ.


Единственият уволнен шеф в Министерство на вътрешните работи след снощните погроми е Стоян Темелакиев, приключил начална педагогика през 90-те, преди да стане служител на реда. Магистратурата му по право се появява през 2013 година и е от юридическия факултет на ЮЗУ - прословутата " Алма Матер " на Делян Пеевски.

В същата година, в която Пеевски стана началник на ДАНС за един ден, Темелакиев се прехвъря от Министерство на вътрешните работи в контраразузнаването и е назначен за зам.-директор на дирекция. Тогава Групово дело " Борба с проведената престъпност " беше извадена от Министерство на вътрешните работи и пратена в ДАНС.

С връщането ѝ в системата на полицията, Темелакиев резервира началничеството си в ГДБОП и при ГЕРБ.

През юни 2020 година (малко преди митингите против Борисов и Гешев), дългогодишният началник на службата Ивайло Спиридонов беше заставен да подаде оставка поради вътрешен скандал.

Името на Темелакиев се завърта като евентуален негов правоприемник, само че в последна сметка се озовава на по-интересен пост - зам.-главен секретар на Министерство на вътрешните работи. Това се случва два дни преди тогавашният министър на вътрешните работи Младен Маринов да бъде уволнен от Борисов, сякаш с цел да се " разсеели подозренията ", че Маринов е човек на Делян Пеевски.

Всъщност - задачата беше да се изпусне пара от напрежението след следващата подигравка на служители на реда с протестиращи, багра зад колоните на Министерски съвет. Бившият министър се върна тихомълком в политиката, към този момент като народен представител от ГЕРБ.

Тук обаче кариерата на Стоян Темелакиев поема в нова посока. Човекът, който непроменяемо е взел участие в управлението на Министерство на вътрешните работи в мандатите на ГЕРБ, се оказва незаместим и при Бойко Рашков.

Веднага след промяната на властта той е назначен за и.д. основен секретар на Министерство на вътрешните работи, а след няколко месеца, когато Политическа партия получи мандат да ръководи в коалиция с Демократична България, Българска социалистическа партия и " ИТН ", Рашков го направи собствен заместник-министър.

 Вътрешният министър Калин Стоянов и основен прокурор Борислав Сарафов По много подобен път с Темелакиев, Калин Стоянов стартира да пораства в йерархията в края на кабинета " Борисов 3 ", само че вместо " метла " получава покачване при Бойко Рашков.

От недодялан полицейски шеф в Бургаска област той е нараснал до началник-отдел в ГДБОП през 2018, а в май 2021 е назначен за шеф на ГДБОП. Дори влиза в тежък спор с прокуратурата за това кой да управлява топ-разследването за Автомагистрала " Хемус ".

Днес Бойко Рашков е народен представител от ПП-ДБ, само че стана по-тих от водата, по-нисък от тревата, във връзка с ръководството в Министерство на вътрешните работи.

Според Николай Денков - Стоянов персонално упорствал да работи с Темелакиев като собствен заместител, когато беше назначен за министър на вътрешните работи.

Денков загатна и че не може да рискува с уволнението на Стоянов, с цел да не изпадне в патовата обстановка, в която беше Кирил Петков по отношение на уволнения - само че останал до последно - министър на районното развиване Гроздан Караджов (ИТН) през 2022. Тогава обединението към този момент се беше разпаднала, само че Политическа партия нямаше болшинство даже да освободи Караджов в последния месец от съществуването на кабинета.

От всичко казано от премиера недвусмислено излиза наяве, че повече няма доверие нито на министъра на вътрешните работи, нито на ДАНС.

На следващото му позвъняване до Стоянов, с цел да му потърси отговорност за безредиците, министърът споделил, че " нищо изключително не се е случило ".

И двете " ръце ", които би трябвало да ръководят бранш Сигурност, са парализирани.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР