Володимир Зеленски предложи размяна на украински депутат и бизнесмен с

...
Володимир Зеленски предложи размяна на украински депутат и бизнесмен с
Коментари Харесай

Киев арестува приближения до Путин Медведчук, Зеленски предлага размяна с пленени украинци

Володимир Зеленски предложи замяна на украински народен представител и предприемач с пленени от Москва украинци. Виктор Медведчук, който беше арестуван от управляващите в Киев, избяга от домакински арест малко след началото на съветската инвазия в Украйна и се укриваше.

Украинският президент Володимир Зеленски популяризира фотоси на задържания украински народен представител - окован с белезници и облечен с украинска униформа. И настоя военните и силите за сигурност да прегледат опцията за замяна на Виктор Медведчук - доближен на Владимир Путин и негов най-влиятелен съдружник в Украйна.

" Намирам за изключително цинично, че той е във военна униформа. Опитва се да се маскира. Какъв " боец ". Какъв " родолюбец ". Ако Медведчук е избрал военна униформа за себе си, за него важат разпоредбите във военно време. Предлагам на Руската федерация да заменяем този човек за наши момчета и девойки, които сега са в плен в Русия ", сподели Зеленски.

В " Телеграм " представител на самопровъзгласилата се за самостоятелна република Луганск изрази подозрение, че Медведчук е бил арестуван по-рано, само че е изчакван подобаващ миг да бъде направено известието. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че достоверността на фотосите би трябвало да бъде тествана на фона на огромното количество погрешна информация.

67-годишният правист, народен представител и предприемач стои зад три неразрешени медии и проруска партия, чиято активност е замразена. Има подозрения, че е координирал дейностите на някогашния украински президент Янукович с тези на Кремъл през 2014 година, когато Русия анексира Крим. По-късно Медведчук взе участие в договарянията със сепаратистите в Донбас и е считан за един от създателите на Минските съглашения. Освен с политика, се занимава и с бизнес в областта на енергетиката и металургията. След присъединяване в съвещание на съветската Дума през 2020 година, е упрекнат в държавна измяна и обир на национални запаси в Крим. Виктор Медведчук дефинира обвиняванията като политическа принуда.

През 2014 година Съединени американски щати му постановат санции, а тази година упрекнаха двама членове на партията му, че оказват помощ на Русия да подкопава суверенитета и властта в Украйна. Медведчук е персонален другар на Владимир Путин, съветският президент даже е кръстник на щерка му.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР