Властите в Китай са обявили най-високото аварийно ниво на цензура

...
Властите в Китай са обявили най-високото аварийно ниво на цензура
Коментари Харесай

Китай задейства аварийно ниво на цензура заради риск от нови протести

Властите в Китай са оповестили най-високото " спешно " равнище на цензура в страната, гласят изтекли в интернет наставления, представени от The Guardian.

Това се случва след невижданите митинги, които се организираха в разнообразни градове от Пекин до Шанхай през предишния уикенд против политиката на " нулев CIOVID ", налагани от държавното управление. По време на обществената демонстрация на неодобрение на жителите се - нещо извънредно нетипично за страната, в която всяка неприятна дума против ръководещите води до тежки последици.

Приетите наставления за налагане на цензура " изтекоха " в китайските обществени мрежи, като за пръв път бяха оповестени от акаунт в Twitter, отдаден на шерването на информация за митингите. Най-популярното " оръжие " на недоволните от властта сега са VPN (виртуалните частни мрежи), посредством които могат да посещават приложения, неразрешени в страната, залъгвайки системите, че влизат в интернет пространството от друга точка на планетата.

През тази седмица доста протестиращи от предходните дни се оплакаха, че им точно за съществуването на сходна алтернатива или на други непозволени приложения.

Според изтеклите документи в Китай е оповестено " равнище 1 на извънредност ", което дава зелена светлина за най-строгия вероятен надзор над наличието, което жителите обменят. Посочва се, че цензурата би трябвало да бъде засилена, бързо да се разпознава, отстранява и рапортува информация, обвързвана с " офлайн разстройствата " от последните дни и " скорошните значими събития в другите провинции ".

" Инцидентът от 24 ноември провокира изложение на разнообразни недоволства, " гласи написаното съгласно превода на China Digital Times, като се има поради пожарът, лишил животите на 10 души в град Урумчи. Жителите на страната отдадоха нещастието на строгите COVID- ограничения и това бе пределната точка на търпението им, след която излязоха на улиците.

" В Шанхай се появиха пагубни политически лозунги. Студенти организираха очевидно политически събирания, " споделя се още в известието.

След като хората образуваха всеобщи митинги в събота и неделя, дейностите на полицията предотвратиха събирането на огромни групи по улиците в идващите дни.

Въпреки това в директивите са маркирани няколко идни дати, на които напрежението още веднъж би могло да се надигне. Сред тях са приключването на седмица от пожара, Световният ден на правата на индивида и Международният ден за битка с корупцията.

Смъртта на някогашния китайски водач Дзян Дзъмин, който умря на 96 години в сряда, даде опция на недоволните жители да изразят позицията си против актуалната власт по още един изобретателен метод. Макар да не бе съвършеният държавен глава и да застана отпред на Комунистическата партия по време на митингите и клането в Тянанмън през 1989 година, Дзъмин също по този начин изведе Пекин от интернационалната изолираност, в която се бе озовал. За разлика от Си, предходният водач бе доста по-достъпен и говореше по-свободно с медиите - причина мнозина от младежите в страната да се сещат с положителни усеща за неговото ръководство, сравнявайки го със настоящето властническо и все по-изолирано от света такова на Дзинпин, разяснява английският вестник.

За час повече от половин милион души разясниха под обявата за гибелта на някогашния лидер в профила държавната медия CCTV в Weibo. " Сгрешихме, че те обвинявахме преди, ти си таванът, а не подът, " написа един от потребителите, преди бързо изявлението му да бъде цензурирано.

В интернет се появи и наклонността да се споделя ария, кръстена " За жал не си ти ", с която китайците показват тактично недоволството си от сегашния водач. Профилите, които вършат това обаче, бързо биват блокирани от цензурата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР