Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при Министерството на околната среда

...
Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при Министерството на околната среда
Коментари Харесай

Екологичният съвет одобри източното трасе на "Струма"

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при Министерството на околната среда утвърди през днешния ден източния вид на трасето на автомагистрала " Струма " в региона на Кресненското дефиле, заяви ведомството. Това значи, че в посока към Гърция колите ще се движат през дефилето по съществуващия път Е-79, а в противоположна посока - по нов път източно от него по билото на планината.

Вариантът се поддържа и от държавното управление, а беше оценен най-високо и в отчет на компания " Данго план консулт ", която проучва общо пет вероятни разновидността на трасето в най-трудния и безценен за осъществяване сектор от автомагистралата.

Същият вид беше подсилен и от локалните поданици при публичните разисквания на екооценката в района. Според някои еколози обаче потреблението на в този момент съществуващия път Е-79 не е ефикасен вид и те считат, че придвижването би трябвало напълно да се изнесе в източната част. Причината е интензивният трафик в регион с богато биоразнообразие, който попада в мрежата НАТУРА 2000.

Според известието на министерството членовете на съвета са се съобразили със забележителния брой мнения, позиции, отзиви и възражения по другите разновидности на трасе. Бяха взети поради резултатите от извършените публични разисквания и заключенията на самостоятелните специалисти от осъществените Оценка на въздействието върху околната среда и Оценката за съгласуемост с предмета и задачите за опазването на предпазените зони от мрежата Натура 2000, се споделя в известието на екоминистерството.
В него се напомня, че процедурата по оценка за възсдействието на плана върху околната среда стартира през април 2015 година Направени бяха в допълнение забележителен брой съвещания с други ведомства, организации и институции за обективно взимане на решение поради приоритетността на обекта и проявения огромен публичен интерес, твърди ведомството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР