Имаме потенциал да изхранваме 30 млн. души, а сме само

...
Имаме потенциал да изхранваме 30 млн. души, а сме само
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Ако не си прочистим земеделието от паразити, след време ще гладуваме

" Имаме капацитет да изхранваме 30 млн. души, а сме единствено 6 млн. В същото време внасяме 80% плодове и зеленчуци. Това е срамотия! ". Това съобщи някогашният длъжностен министър на земеделието Кирил Вътев.
" Имали сме 11 млн. овце, а през днешния ден не знам дали броят им не е 1 млн. Не са малко и хората, които още мислят, че самолетите, които разпръскват препарати над земеделските култури, ги имунизират против ковид или коклюш ", сподели още Вътев. Той акцентира, че нямаме добре структурирани браншови организации в земеделието.
" Румъния си направи кооперативно земеделие, до момента в който ние имаме позволителен режим към Гърция да употребява водите ни от Арда, Струма и Места. Държавата ни изрично би трябвало да обезпечи земеделците ни с вода за поливане ", сподели ощр Кирил Вътев. Той изясни и по какъв начин наричаните от него " субсиевъди " са един от огромните проблеми на родното земеделие.
" Тези хора не създават нищо или създават доста малко, а се записва като земеделци единствено с цел да получават дотации. Така значително пари отиват при тях, не при същинските фермери ", сподели някогашният аграрни министър.
Ако не си прочистим земеделието от паразити, след време ще гладуваме, предвижда някогашният министър. Според него, не е разумно за множеството от отговорностите на хората у нас да има периоди и санкции при несъблюдение, а за държавната администрация да няма.
Той цитира един образец от своето наличие в министерството. Преписка на един фермер е била забавена с месеци при служителите от министерството, а без техния автограф индивидът не може да започва значим за него план за напояване. Вътев получил от непознатия мейл, ревизирал случая и единствено за ден преписката била изпратена.
" А какъв брой хора остават да чакат благоволението на един служител и се принуждават да се откажат или дават подкупи ", уточни той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР