Веригите Kaufland и Lidl пуснаха първите в България автомати за

...
Веригите Kaufland и Lidl пуснаха първите в България автомати за
Коментари Харесай

Kaufland и Lidl пуснаха първите в България автомати за събиране на пластмасови бутилки и кенове срещу депозит

Веригите Kaufland и Lidl пуснаха първите в България автомати за събиране на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета на правилото на така наречен депозитна система. В подмяна на върнатите боклуци хората ще получават ваучер от 5 стотинки на бутилка, който могат да употребяват по-късно при извършване на покупки в съответния магазин.

Пилотните планове на двата немски марката, част от Schwartz Group, са основани на от дълго време публикуваната в Европа депозитна система за преправяне и преработване на боклуци. Идеята е посредством паричен тласък за жителите цели да насърчи използването на зелените политики и трансформацията на стопанската система в кръгова. Скоро следва да стартира работа и по внедряването на сходна обществена система, стана ясно по време на особено събитие за публицисти.

„ Този развой е простоват, ефикасен и може да ангажира всички български жители като ползватели да вземат участие в кръговата стопанска система “, сподели изпълнителният шеф на „ Лидл България “ Милена Драгийска.

Как работят автоматите?

Автоматите в Kaufland и Lidl одобряват пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и железни кенове. Ако те са смачкани, нечисти или с течности, машината няма да ги одобри, защото това е значимо за последващото добиване на суровината и нейната преправка. Автоматите отхвърлят също и пластмасови бутилки от мляко и млечни артикули, олио, зехтин и оцет.

Приетите опаковки се подават, а в автомата:
се разделят от автомата в разнообразни кафези съгласно типа им,оттам отпътуват за логистичните центрове на веригите, където биват балиранислед това се насочват към преработватели, които ги трансформират в материал, кадърен за наново използванет.нар. рециклат се изпраща на производителите на бутилки/кенове, които го внедряват в нови опаковки


Срещу всяка върната бутилка или кен човек получава еко ваучер от 5 стотинки, който може да употребява по-късно при извършване на покупки и да приспадне сумата от общата си сметка. Стойността депозита не е математически калкулирана, а закрепена на база относителен разбор. Тепърва следва да се проучват резултатите от действието на автоматите, да се обсъдят с промишлеността и вероятно да претърпят промени, в това число и във връзка с паричния тласък.

Инвестицията в един автомат и неговата апаратура надвишава 100 хиляди евро, стана ясно от думите на Иван Чернев, основен изпълнителен шеф на Kaufland България. Към момента бизнес моделът към момента не е изкусен до дъно. Въпросните 5 стотинки се поемат от веригите, като по-късно им се приспадат разноски от магазините финансират петте стотинки от сметките на клиентите, а по-късно получават доход от преработвателите.

„ От една страна пазиме околната среда, от друга пестим средства “, означи посланикът на Германия Ирене Планк, изтъквайки какъв брой е значимо всички да бъдат част от кръговата стопанска система.

Съоръженията са ситуирани в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, измежду които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и други.

Защо е значимо?

„ Тези пластмасови бутилки и кенчета са една суровина, която освен е добре да бъде събрана, само че и да бъде употребена (повторно) в българската хранителна промишленост и по този начин да се осъществя концепцията „ от-бутилка-до-бутилка “, която е образец за щадяща стопанска система “, разяснява Милена Драгийска.

Независимо дали човек ще се възползва от тези автомати, или не – съществуването им е значимо за данъкоплатците като цяло, с цел да не се прахосват техните пари за евентуални наказания върху страната. Като страна член на Европейски Съюз, България има ангажимент към нормативите за запазване на околната среда. Приетите правила задължават страната към 2025 г, да има 77% събираемост на бутилки и кенчета в обращение, а към 2029 – 90%. Освен това към 2030 година промишлеността към този момент би трябвало да влага най-малко 30% рециклат в производството на бутилки.

„ Това са три елементарни аргументи, заради които стартът на един подобен пилотен план е значим освен за нас, а за обществото като цяло. “

Тестът на организационните и логистични процеси ще покаже къде какво още може да се усъвършенства, с цел да се надгради в цялостна депозитна система.

Пилотните планове на двата немски марката са единствено първата стъпка към замисленото по-широко приложение на сходни автомати в България. Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева сподели, че още в границите на тази седмица следва да бъде определен реализатор за консолидиране на национална депозитна система. Проектът, който е част от Национален проект за ръководство на отпадъците и Стратегията за кръговата стопанска система, ще бъде показан за публично разискване доникъде на май.

„ Постигането на задачите до 2035 година да рециклираме над 65% от отпадъците ще се случи с помощта и на бизнеса, и на всички жители “, сподели Колева.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР