Веригата за доставки и сглобяване на смартфоните iPhone на Apple

...
Веригата за доставки и сглобяване на смартфоните iPhone на Apple
Коментари Харесай

Веригата за доставки на Apple се разклаща с нарастването на напрежението между САЩ и Китай

Веригата за доставки и сглобяване на смарт телефоните iPhone на Apple стартира да се разклаща заради възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай, заяви Bloomberg. И макар че в Китай все още участват към 80% от индустриалните сътрудници на Apple, компанията продължава да разнообразява производството на съставни елементи, като ги разпределя в разнообразни страни.

Засега обаче Китай остава основен център за веригата за доставки на Apple. И броят на сътрудниците в страната остава на практика неизменен от 2012 година насам, макар че в цяла Азия се появяват индустриални бази. Според известие на източника, през 2022 година описът на главните, произвеждащи съставни елементи за iPhone, MacBook и други устройства на Apple, снабдители включва 188 компании.

Индия и Виетнам се трансфораха в най-популярните нови центрове за доставка на съставни елементи за Apple през десетилетието, откогато компанията стартира да разгласява своя лист с снабдители. И двете страни имат релативно ниски разноски за труд. Освен това Индия дава финансови тласъци на доставчиците и покачва цените за импорт на компании, които не създават на локално равнище, до момента в който Виетнам притегля производителите на технологии в страната с данъчни облекчения и безвъзмезден наем на земя.

В момента Индия създава почти 7% от всички iPhone и е утроила производството си през последната фискална година. Като цяло износът на електроника от страната се е учетворил от 2018 година до $24 милиарда предходната година. Що се отнася до Виетнам, електронната промишленост съставлява 32% от износа предходната година, което е към два пъти повече, в сравнение с преди 10 години.

Трябва да се означи, че политиката на Съединени американски щати, ориентирана към ограничение на софтуерния напредък на Китай, форсира прехвърлянето на производството от главните играчи в промишлеността от Средното кралство към други елементи на Азия. Затягането на санкционната политика и „ тарифната война “ по време на президентството на Доналд Тръмп доста усилиха наклонността Apple да напусне Китай, макар че предпоставките бяха налице доста преди този момент.

Много компании започнаха да търсят място за нови индустриални площи, когато заради бързия стопански напредък Китай стартира да покачва заплатите. По това време държавните управления на Индия, Виетнам и други страни интензивно развиват своя бизнес, предлагайки капиталови тласъци, реформирайки заплатите и подобрявайки инфраструктурата. Съществуват обаче и опасности за Apple в Индия и Виетнам, защото главните услуги като електричество и водоснабдяване са по-малко надеждни в тези страни, в сравнение с в Китай, а личната екосистема на веригата за доставки на Apple тук е по-слабо развита.

Диверсификацията на производството усилва риска от закъснение на доставките и увеличение на разноските, което може да докара до по-високи цени. „ Проблемът, който идва с това, е, че фрагментирате към този момент доста ефикасни вериги за доставки “ — сподели Джефри Дженсубхакидж (Jeffrey Jaensubhakij), основен капиталов шеф в основания в Сингапур върховен фонд GIC Pte. — „ Това ще усили разноските и затова с течение на времето ще продължи да подтиква инфлацията. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР