Векове наред бракът е бил обществено очакван, дори задължителен, макар

...
Векове наред бракът е бил обществено очакван, дори задължителен, макар
Коментари Харесай

Жените в историята, които постигнаха успех, защото никога не се омъжиха

Векове наред бракът е бил публично предстоящ, даже наложителен, въпреки че за дамите той е означавал отвод от доста персонални права. Обикновено мъжът е този, който " ръководи " фамилията и е самобитен шеф на своята брачна половинка във всяка обстановка. Нещо, което е жертвало съвсем напълно женската независимост.
 Жената преди единствено 60 години - безгласна, бременна и в кухнята (защото е пенсионирана на 32)
Жената преди единствено 60 години - безгласна, бременна и в кухнята (защото е пенсионирана на 32)

Как се живеели дамите през 60-те години на предишния век

За благополучие съвремието, в живеем, е доста по-различно. И все пак на доста места по света дамата към момента се счита за непълноценни, в случай че не е омъжена. Затова дано си напомним образците от историята, които потвърждават, че дамите могат да живеят сполучливо - и даже феноменално, и без брак.

Жана д`Арк (1412-1431)

Покровителката на Франция, известна още като Орлеанската дева, е същински боец, въпреки да не има мъжката мощ. Родена в малко село в Източна Франция, тя повежда цяла войска през няколко значими победи по време на Стогодишната война. Заловена е и изгорена на клада едвам на 19-годишна възраст.

Кралица Елизабет I (1533-1603)

Бракът на Хенри VIII и Ан Болейн приключва със гибелта на Ан, която бива обезглавена от личния си брачен партньор. От злощастната им връзка остава една щерка, чието заместничество на трона е оспорвано. Въпреки всичко, едвам на 25 години Елизабет е коронована за кралица. Тя ръководи цели 44 години, освен това извънредно сполучливо.

Флорънс Найтингейл (1820-1910)

Английската здравна сестра се смята за основателката на актуалното професионално здравно обслужване. Вярва, че Бог ѝ е дал професионалното призванието и по тази причина се отдава напълно на него, избирайки да бъде свободна жена. През 1860 година основава учебно заведение за сестри - болничното заведение " Сейнт Томас " в Лондон, което е първото светско учебно заведение по рода си в света. Международният ден на здравната сестра, който се чества по целия свят, е на датата на нейното раждане.

Мери Касат (1844-1926)

Американската художничка е една от дребното, които творят в стила на импресионизма. Още в напълно млада възраст взема решение, че бракът няма да е съчетаем с кариерата ѝ. Ползва се с уважението на огромните създатели от епохата като Сезан, Моне, Писаро, Реноар и Дега.

Коко Шанел (1883-1971)

Легендарната дизайнерка трансформира вечно образа на модата. Преобразява дамското облекло, включвайки в него мъжки детайли. Тя е и единственият фешън дизайнер в листата на най-влиятелните хора на XX в. на списание Time.

Грета Гарбо (1905-1990)

Актрисите от Стария Холивуд са известни с многочислените си бракове. Но шведско-американската звезда Грета Гарбо се опълчва на тази наклонност. През 1999 година Американският кино институт ѝ дефинира пето място в класацията си на най-големите дами звезди на класическото холивудско кино. През 1955 година получава почетен Оскар за цялостната си кариера и незабравимите превъплъщения на екрана.

Харпър Ли (1926-2016)

Тя е притежател на влиятелната премията " Пулицър " за книгата си " Да убиеш присмехулник ", написана през 1960 година, който е оповестена и за най-хубав разказ за всички времена във Англия. Родена е в Съединени американски щати, по време на Голямата меланхолия и в никакъв случай не се омъжва.

Даян Кийтън (1946)

Холивудкската актриса е позната на първо място от сантименталните филми. Но в действителния живот романтиката напълно не е измежду целите ѝ. Даян нееднократно е говорила за връзките си с другия пол, наблягайки, че има доста другари мъже, с които се схваща прелестно, само че в никакъв случай не е желала да бъде брачна половинка. Дори е казвала, че евентуално е единствената от нейното потомство, която е избрала в никакъв случай да не се омъжва.

Кондолиза Райс (1954)

Райс е прочут американски политик. Тя е първата жена Държавен секретар от афроамерикански генезис, както и втората на този пост след Мадлин Олбрайт. Професор по политология, създател на книги и предподавател в университета в Станфорд. На въпроса за какво не се е омъжвала, тя дава отговор, че в никакъв случай не е намерила някого, с който да желае да прекара живота си.

Опра Уинфри (1954)

Емблематичното ѝ телевизионно шоу печели няколко награди Еми и се трансформира в най-успешното токшоу в историята на малкия екран. Последният му епизод е излъчен през 2011 година Обявена е за най-богатия афроамериканец на 20 век и единствения в света милиардер от афроамерикански генезис. От 1986 година насам тя е във връзка със Стедман Греъм, само че в действителност в никакъв случай не е била законно омъжена за него.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР