Вече е достатъчна само диплома за средно образование и един

...
Вече е достатъчна само диплома за средно образование и един
Коментари Харесай

Прием само с диплома: Местата в университетите са повече от кандидат-студентите


Вече е задоволителна единствено тапия за приблизително обучение и един възпитаник може да стане студент по специалности, за които до неотдавна се полагаха съществени изпити.

Приемът по дипломи подсигурява на кандидат-студентите елементарен достъп до университетите. Софийският университет, обаче вкарва разнообразни коефициенти на оценките от дипломите.

Не във всички специалности обаче ще се влиза с оценки от дипломата.

„ Тази година се завърнаха някои от кандидат-студентските изпити, това са изпитите по език – френски, немски, британски, както и се организират още по биология, физика, химия и математика “, изясни Антонио Стоичков – ръководител на Студентски съвет към Софийски университет.

Бившият министър на образованието Сергей Игнатов, в този момент ректор на университет в Литва, не отхвърля приема с оценки от държавните зрелостни изпити.

„ Дори в Германия има медицински университети, където с изключение на мотивационно писмо няма изпит, може да си визиите. Така, че считам, че това е естественото, което би трябвало да въздъхнем и да го приемем “, счита проф. Сергей Игнатов.

С изключение на правото, по всички други специалности във Великотърновския университет, ще може да се кандидатства с оценките от матурите.

„ Най- качествените се отсяваха в миналото, когато имаше селекция на входа. Сега такава няма. Сега е количество, а от нас се желае качество, което е на практика невероятно с изключение на упорита работа с някои от студентите, които желаят в действителност да учат, а не да вземат дипломи “, показва проф. Христо Бонджолов - ректор на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “.

Лесният банкет обезпечава достъп на повече студени отпреди пандемията.

„ Сега няма асортимент. Сега университетите са отворени да одобряват, колкото може повече. Просто са малко претендент студентите “, прибавя проф. Христо Бонджолов.

Университетите не са доста, само че са малко кандидат-студентите. Преди е имало випуск от порядъка 100000, в този момент нещата са слезли под 50.

Университетите да търсят претенденти и отвън границите на Европейския съюз, предлага проф. Игнатов.

„ Тъй като вие виждате, че броя на местата в университетите е по-голям от броя на завършващите “, изяснява той.

Кандидат-студентската акция стартира след седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР