Вчера Украйна очевидно е нанесла забележителен военен удар на Русия:

...
Вчера Украйна очевидно е нанесла забележителен военен удар на Русия:
Коментари Харесай

Три експлозии в окупирания от Русия Крим: забележителен военен удар или просто взрив на боеприпаси?

Вчера Украйна явно е нанесла незабравим боен удар на Русия: три детонации избухнаха в съветска военна база в Крим, на към 300 километра от следената от Украйна територия. Разпространени бяха и видеозаписи, които демонстрират, че съветски изтребители също са били унищожени. На тях се виждат още детонации и огромни облаци пушек в непосредствена непосредственост до черноморските плажове. Твърди се, че са снимани покрай село Новофьодоровка, близо до морския курорт Евпатория. За момента информацията е, че един човек е умрял, а други седем са ранени при случая.

Руската позиция е, че става дума единствено за гърмеж на муниции. Тази версия обаче е малко евентуална заради на практика едновременните детонации.

Украински източници споделят, че употребяваното оръжие е " чисто украинско произвеждане ", като са взели участие и партизани. Официалната версия на Украйна обаче че е нямат такава.

Украинското министерство на защитата съобщи, че не може да каже нищо за повода детонациите в Крим. Темата разяснява и съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. На въпрос на самостоятелния съветски ефирен канал „ Дождь “ дали Киев е виновен за детонациите, той отговори: „ Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това? “ Малко преди този момент Подоляк беше обяснил: „ Това е единствено началото. “ Крим има бъдеще като туристически парадайс без съветска окупация.

Video of the explosions at Saki Airbase.
— Rob Lee (@RALee85)
Междувременно президентът Володимир Зеленски още веднъж даде обещание на сънародниците си, че Крим ще бъде освободен. " Крим е украински и ние в никакъв случай няма да се откажем от него ", сподели той във видеообръщение си във вторник. С анексията през 2014 година Русия трансформира Крим в едно от най-опасните места. „ Черноморският район не може да бъде безвреден, до момента в който Крим е окупиран “, сподели Зеленски. „ Тази съветска война против Украйна, против цяла свободна Европа, стартира с Крим и би трябвало да приключи с Крим, с неговото избавление.

Източник от съветското министерство на защитата обаче показва като причина за детонациите нарушаване на разпоредбите за пожарна сигурност. „ Няма индикации, доказателства или даже обстоятелства, че боеприпасите са били съзнателно взривени. “ Според Москва развалени самолети също няма. Въпреки това първите видеоклипове, които към момента не са тествани, допускат, че са унищожени и бойни самолети.

Reportedly footage of a destroyed Russian Su-24 aircraft at the Saki Airbase.
— Rob Lee (@RALee85)
Въпросът в този момент е дали това е офанзива, осъществена благодарение на партизани, или Украйна разполага с съвременни ракети с доста по-голям обхват отпреди?

Във всеки случай ударът надълбоко във вражеска територия е огромен боен и психически триумф за Украйна. От видеозаписи се вижда и по какъв начин съветските туристи се пробват да избягат от региона.

През последните седмици украинците нанесоха тежки удари на руснаците благодарение на високомобилните артилерийски ракетни системи HIMARS и взривиха голям брой хранилища с муниции и оръжия. Сега украинската войска демонстрира, че е способна да удари врага още по-дълбоко в своята територия, в сравнение с преди, оставяйки съветските сили уязвими надалеч зад фронтовите линии.

New York Times написа, че украинската войска е атакувала основната съветска военновъздушна база с Крим с оръжие, което е личната разработка. Вестникът се базира на неназован почитан украински боен.

Масираната офанзива против съветски военни уреди в Крим би била втори алегоричен триумф за Украйна откакто в средата на април беше потънал крайцерът „ Москва “, флагманът на съветския Черноморски флот.

От известно време Украйна се готви за контранастъпление на Юг в региона на Херсон, с цел да си върне изгубените територии. Руските окупатори, от своя страна, изразходват доста сила за подсигуряване на завладените от тях територии. Такъв образец е все по-голямата милитаризация на Запорожката атомна електроцентрала, която се намира директно до фронта на река Днепър. Явно концепцията е да се употребява като щит против украинска офанзива.

Миналия уикенд украинската атомна електроцентрала Запорожие в град Енерходар беше обстрелвана няколко пъти. Русия и Украйна си размениха обвинявания, които не могат да бъдат без значение тествани. В последна сметка Международната организация за атомна сила (МААЕ) излезе с позиция, че не вижда непосредствена опасност за нуклеарната сигурност след обстрела. Това заяви шефът на МААЕ Рафаел Мариано Гроси. Украинските управляващи осведомиха МААЕ, че макар вредите, измерванията на радиацията остават на естествени равнища.

Правителството в Москва изиска съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по тематиката. Съветът би трябвало да бъде осведомен от Гроси за положението на атомната електроцентрала в четвъртък следобяд (нюйоркско време).

Атомната електроцентрала е окупирана от съветската войска от началото на март, като украинската версия е, че Русия желае да я свърже с Крим. Ядрената компания " Росатом " е изготвила към този момент проект за свързване на атомната електроцентрала " към електроенергийната мрежа на Крим ", споделя шефът на украинската Енергоатом Петро Котин.

Междувременно Украйна разгласи, че съветските сили приготвят и подправен референдум - подобен с този на Крим преди осем години - който може да се употребява, с цел да оправдае анексирането на окупирани региони. Така завладените региони ще станат част от националната територия на нуклеарната мощ Русия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР