Вчера, по предложение на областния управител на Видин Любен Иванов,

...
Вчера, по предложение на областния управител на Видин Любен Иванов,
Коментари Харесай

Остров Тимок и „Бабу“ стават защитени територии

Вчера, по предложение на регионалния шеф на Видин Любен Иванов, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов е издал заповеди за 2 нови предпазени територии в региона. Това са „ Остров Тимок “ и „ Бабу́ “. Инициативата е осъществена със съдействието на общините Ружинци, Чупрене и Брегово, които предоставиха нужната информация на Иванов за упоменатите територии.
Местността „ Остров Тимок “ (в землището на с. Връв, община Брегово) е получила статус на предпазена територия за запазване местообитания на застрашени, редки и уязвими водолюбиви и водоплаващи птици, които гнездят по Дунавските острови: огромен корморан (Phalacrocorax carbo), дребен корморан (Microcarbo pygmeus), сива чапла (Ardea cinerea), дребна бяла чапла (Egretta garzetta), лопатарка (Platalea leucorodia).
Природна забележителност „ Бабу́ “ (в землищата на с. Средогрив, община Чупрене и с. Гюргич, община Ружинци, област Видин) се афишира за запазване на присъщи скални формирания от червен пясъчник, скални стени, колони, които оформят незабравим обект на неживата природа с благоприятни условия за развиване на познавателен туризъм.
Областният шеф благодари на общините Ружинци, Чупрене и Брегово за оказаната помощ, която ще докара до запазване на естествените обекти и застрашените скотски типове. Той се надява съдействието сред общините да продължи за развиването на област Видин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР