Кметът на Монтана Златко Живков ще открие шестнадесетото издание на

...
Кметът на Монтана Златко Живков ще открие шестнадесетото издание на
Коментари Харесай

Над 600 участници се събират на фолклорния конкурс Напеви от Северозапада в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще открие шестнадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада “ в 9 часа тази събота.
В два следващи дни Общинският юношески дом ще посрещне в Монтана близо 600 фолклорни гении от 22 обитаеми места. Разделите, в които ще се състезават са “Народно пеене “, “Хореография “, “Инструменталисти “ и “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор “. 
На 18 май след откриването на състезанието ще пеят участниците в раздел " Народно пеене ". На 19 май конкурсната стратегия продължава с осъществяванията на децата от разделите “Хореография ”, “Инструменталисти ” и   “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор “.  Точно в 9.30 танцьорите стъпват на сцената в Младежкия дом. Инструменталистите стартират в 10.30 часа в дребната зала на институцията. Всички участници в “Напеви от Северозапада “ наложително ще извършват творба от нашия край, защото задачата на състезанието е да подтиква интереса към фолклорното благосъстояние на Северозападна България. 
Таланта и майсторството на артистите, инструменталистите  и танцьорите ще бъдат оценени от професионално жури - вокални педагози, национални реализатори, музиканти, композитори и хореографи.  
Традиционно в границите на Националния фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада ” се организира и видео състезанието за национални песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Задочно със свои видеозаписи се включиха участници от Съединени американски щати, Англия, Норвегия, Испания и Република Молдова.
Съпътстваща изява по време на състезанието ще е изложбата на достоверни национални носии. Тя носи името „ Хубост българска “ и ще бъде подредена в Младежкия дом.  Неин създател е Корнелия Александрова. След приключването на НФК „ Напеви от Северозапада “, изложбата ще бъде преместена в Художествена изложба „ Кирил Петров “  за по-дълъг интервал от време. 
Шестнадесетият народен фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада ” се провежда от Общински юношески дом – Монтана, в партньорство със съдружие „ Младежки ентусиазъм за бъдещето ” и Школа по български национални танци „ Стоянови ”. Изявата се реализира с поддръжката на Община Монтана, под патронажа на кмета Златко Живков и спонсорството на компании и организации от района, съпричастни към съхраняването на фолклорното благосъстояние на Българския Северозапад.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР