В този момент на Република Северна Македония й трябва интеграция,

...
В този момент на Република Северна Македония й трябва интеграция,
Коментари Харесай

Ковачевски: На РС Македония и трябва интеграция, а не изолация

В този миг на Република Северна Македония й би трябвало интеграция, а не изолираност. Това съобщи министър председателят на страната Димитър Ковачевски в края на Стратегическия конгрес в Блед в Словения, оповестява БНР.

Той още веднъж прикани македонските депутати да одобряват конституционните промени и по този метод да отворят пътя на РСМ към участие в Европейския съюз.

По-рано в Блед ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че страните претенденти за участие, както и самият Европейски Съюз би трябвало да са подготвени до 2030 година за разширението му.

Държавите на Балканския полуостров би трябвало да схванат, че ще бъдем мощни единствено в случай че сме дружно. Това съобщи от своя страна българският министър председател Николай Денков към сътрудниците си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания.

Той изрази надижда идващия път, когато водачите се съберат в този състав, всички тези страни към този момент да са почнали договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

" Балканите са общ стопански и географски район, уповавам се да станат подобен и политически. Но нашите страни имат много домашна работа, която би трябвало да се свърши. В края на краищата Европейски Съюз не е просто географско обединяване. Той е учреден на полезности, които ни сплотяват ", акцентира българският министър-председател.

Той уточни, че всички питат България за какво стопира македонците по пътя им към Европейски Съюз поради смяната в Конституцията.

" Но въпросът може да бъде заложен и по различен метод: Защо е проблем българите да са част от листата с народи, включени в Конституцията на Северна Македония ", посочи Денков.

По негови думи това е политически проблем, който в този момент е част от договарянията сред РСМ и Европейския съюз. Той изрази вяра, че той ще бъде решен, както е записано в европейското предложение от 2022 година

Денков съобщи, че България също има " домашно ", с което би трябвало да се оправи, с цел да може да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединението ни към Шенген.

Той означи, че държавното управление има лист със задания и график, по който те би трябвало да бъдат изпълнени.

" Искаме да си напишем домашното на 100%, с цел да сме сигурни, че когато преговаряме, няма да има нещо в страната ни, за което да кажат, че не е наред ", означи министър председателят.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР