Очаква се крайнодесните партии от различни краища на Европа да

...
Очаква се крайнодесните партии от различни краища на Европа да
Коментари Харесай

Експерт: Нивото на руска дезинформация в България шокира хората от Западна Европа

" Очаква се крайнодесните партии от разнообразни краища на Европа да натрупат повече поддръжка и повече места в Европейския парламент след изборите през юни. Но би трябвало да се означи, че и през 2019 година на европейските избори антисистемните и крайнодесни партии покачиха резултатите и наличието си и това не е нов феномен ", разяснява Мила Мошелова, лекар по политически науки пред Bloomberg Bulgaria.

По думите ѝ, даже да принадлежат към едно политическо семейство, политиките на тези партии много се разграничават.

„ Често съществува визията, че тези партии из цяла Европа, когато влязат в Европейския парламент, ще се обединят и ще гласоподават като един блок, само че това не е по този начин, защото те се разграничават по дадени тематики “, уточни доктор Мошелова.

Тя изясни, че политическите фамилии в Европейския парламент, в които има наличие на тези партии, са две.

„ Крайнодесните партии могат да бъдат категоризирани като такива от Източна Европа или някогашния Източен блок и тези от Западна Европа. Често разделяне сред тях е толерантността към етническите малцинства. Основната тематика, която разделя крайнодесните партии в Европа, е поддръжката за Украйна. Ако приемем, че ЕНП ще е с най-вече места в идващия парламент, то тя ще би трябвало да търси поддръжка от разнообразни фамилии по разграничителните тематики “, предвижда политическият анализатор.

Според доктор Мошелова очетливо се вижда и въздействието на Русия в някои страни и в дадени партии.

„ Имаше политически кавги по тази тематика в разнообразни страни от Европейски Съюз, сподели тя и изясни, че Европа обръща съществено внимание на това разделяне. – Виктор Орбан е най-големият образец в това, че даже няма потребност да става дума за нещо прикрито. Има политически играчи в Европа, които намерено поддържат проруска политика на Европейски Съюз и обособените страни. Може би може да кажем, че и хоризонтално и отвесно има такива детайли и се надяваме, че обособените страни и Европейски Съюз ще стартират по-сериозно да се борят с тях, тъй като равнището на дезинформация в страни като България шокира хора от Западна Европа. Много мъчно може да се обърне подобен развой, когато е дълготраен и по никакъв метод не е глобен, даже и от публичното мнение “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР