Изправен в парадната си униформа в своя кабриолет Аурус, министърът

...
Изправен в парадната си униформа в своя кабриолет Аурус, министърът
Коментари Харесай

Войната е приоритет за Путин, а войната на изтощение се печели чрез икономика

Изправен в парадната си униформа в своя кабриолет " Аурус ", министърът на защитата Сергей Шойгу мина през Червения площад за инспекция на войските на Парада на успеха, който се състоя предходната седмица. Това беше последната сходна инспекция, която направи в качеството си на министър.

През уикенда президентът Владимир Путин смени 68-годишния Шойгу, който е министърът с най-дълъг стаж в неговия кабинет. Такава радикална смяна е необикновена за Кремъл и то в миг, в който съветската атака в Северозападна Украйна реализира триумфи. Също толкоз слисващ бе и изборът на индивида, който да застане на мястото на Шойгу. Андрей Белоусов – 65-годишен стопански специалист, който в никакъв случай не се е занимавал с армията или с правоприлагащите служби.

Назначаването на Белоусов отпред на министерството на защитата бе оценено като ход, целящ усилване на контрола върху военните разходи и синхронизиране на бързо разрастващия се защитителен бранш с останалата част от стопанската система, която бе тежко наранена от западните наказания.

Рокадите изненадаха значително анализатори, а някои загадки занапред ще се разкриват.

Постът на Шойгу изглеждаше заплашен при започване на нашествието през 2022 година, тъй като на бойното поле Русия претърпя неуспехи, които разгневиха съветските ястреби. Много хора упрекнаха него и началника на генералния щаб на армията ген. Валерий Герасимов за несполучливия опит за завладяването на Киев, както и за прибързаното оттегляне на съветските войски в Североизточна и Южна Украйна в изискванията на решителна контраатака. Миналата година шефът на съветските наемници Евгений Пригожин предприе язвителна и нецензурна вербална офанзива против Шойгу и Герасимов, като ги упрекна в непросветеност и корупция. През юни Пригожин оглави бунт и изиска отстраняването им. Той завладя военния щаб в южния град Ростов на Дон и изпрати наемниците си към Москва на поход, който анулира няколко часа по-късно. След два месеца Пригожин и най-високопоставените командири на групировката му починаха в съмнителна самолетна злополука, в която доста хора виждат възмездие на Кремъл. Изглеждаше, че и Шойгу е затвърдил позицията си. Кремъл отхвърли да има нещо общо с злополуката.

Въпреки че Шойгу заемаше поста министър на защитата в продължение на единайсет години и половина, през последния месец ориста му наподобява още веднъж претърпя отрицателен поврат. Заместникът му Тимур Иванов бе задържан по обвинявания в корупция и бе изправен пред съда, още преди да преоблече военната си униформа. Иванов беше водещ съмишленик на Шойгу от времето преди да заеме поста боен министър и наблюдаващи на Кремъл видяха тук сериозен удар. Но Путин е прочут с това, че ненавижда да уволнява под напън и непоколебимо лоялният Шойгу, който през годините придружаваше президента на ваканции в сибирските планини, не беше изключение. Ситуацията приключи удобно за Шойгу и той бе назначен за началник на президентския Съвет по сигурност на мястото на Николай Патрушев. Тази позиция е почти сходна с тази на съветника по национална сигурност в Съединени американски щати.

" Шойгу минава на уважавана и мощна позиция поради неговата преданост и той и Путин остават другари ", написа в обществената мрежа " Екс " Дара Масико – старши теоретичен помощник в програмата " Русия и Евразия " на фондация " Карнеги ". Докато Шойгу получава опция да напусне министерството на защитата с достолепие, Белоусов " евентуално ще направи организационни промени ", добави Масико.

Назначаването икономист отпред на отбранителното ведомство се преглежда като метод за по-добро ръководство на все по-мащабното консумиране на съветските благосъстояния с напредването на третата година от войната. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира, че е нужна по-тясна интеграция на военния бранш с стопанската система, с цел да може той да се " синхронизира с актуалната динамичност "

Белоусов е приключил икономическия факултет на Московския държавен университет и е заемал високи държавни постове, преди да стане стопански консултант на Путин в интервала 2013 – 2020 година Оттогава насам той бе вицепремиер по икономическите тактики, който се застъпваше за по-голям държавен надзор. Белоусов е надълбоко набожен и неведнъж е приказвал за потребността от отстояване на " обичайните фамилни полезности ", което подхожда на консервативния дневен ред на Путин. Твърди се, че когато Москва нелегално анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 година, Белоусов е бил единственият представител на икономическия екип на Путин, който незабавно е подкрепил този ход.

Белоусов не е единственият граждански боен министър на Русия. Въпреки че Шойгу обичаше да носи униформа, той нямаше никакво военно минало; преди да стане министър на защитата, той оглавяваше министерството по изключителните обстановки, като отговаряше за гражданската отбрана и за оправянето с естествени бедствия. Преди това министри на защитата бяха сегашният шеф на данъчната полиция Анатолий Сердюков и Сергей Иванов – някогашен началник на външното разузнаване. Но всички прародители на Белоусов заемаха поста в спокойно време, до момента в който той застава отпред на отбранителното ведомство в миг от войната, който доста военни анализатори дефинират като решителен. Сега Русия се пробва да се възползва от забавянето на западните оръжейни доставки за Украйна.

Кремъл се опита да понижи всеобщото комплициране, провокирано от избора на Белоусов за министър на защитата, като акцентира, че сраженията в Украйна в действителност се управляват от началника на генералния щаб на армията Герасимов.

" В доста връзки началникът на генералния щаб е индивидът, който е директно зависещ на висшия главнокомандващ Путин, а министърът в действителност би трябвало единствено да подсигурява, че армията разполага с всичко, от което се нуждае ", сподели Марк Галеоти, началник на консултантската компания " Маяк интелиджънс ". " Назначаването на икономист, на някой, който е приказвал за потребността от главно покоряване на огромна част от стопанската система на военния бранш, в действителност има прочут смисъл. По създание в този момент това е работа за финансов админ ", добави Галеоти. Според него Путин към момента може да смени Герасимов, който разказа като " лишен от въображение и от податливост към същински разточителни интервенции ". Галеоти също по този начин счита, че Герасимов " изрично не желае да разкрие на висшия главнокомандващ Путин някои от действителностите на войната ".

" Украинците би трябвало да се надяват той да остане на поста ", уточни ръководителят на " Маяк интелиджънс ".

Много хора чакат Белоусов да прочисти министерството от основни сътрудници на Шойгу, само че сходен ход надали ще насърчи стабилността в този основен миг от спора. Масико и други наблюдаващи считат, че някои известни командири, които Шойгу преглежда като противници и се опита да в профил, могат да още веднъж да получат високи длъжности. Сред тях е и ген. Сергей Суровикин – прочут с дългогодишните си контакти с Пригожин и скъп поради построяването на многопластова система за защита, която предишното лято попречва украинската контраатака и тя приключи с крах.

Путин евентуално чака Белоусов да интегрира дневния ред на министерството на защитата и по-широките стопански политики, счита основаният във Вашингтон мозъчен концерн " Институт за проучване на войната ". " Това изпитание основава условия за по-цялостна икономическа готовност и допуска, че Кремъл ще продължи да се приготвя за продължителна война в Украйна ", написа институтът, представен от Българска телеграфна агенция.

Александра Прокопенко от програмата " Русия и Евразия " на фондация " Карнеги " също преглежда назначението на Белоусов като знак за желанията на Кремъл за продължителна война. " Войната е приоритет на Путин; войната на безсилие се печели посредством стопанска система ", написа тя. " Белоусов се застъпва за стимулиране на търсенето от бюджета, което значи, че военните разноски най-малкото няма да намалеят, а по-скоро ще се усилят. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР