В последните десетилетия военните технологии напреднаха неимоверно(снимка: CC0 Public Domain) Военните

...
Коментари Харесай

5 технологии, които промениха военните конфликти


В последните десетилетия военните технологии напреднаха неимоверно
(снимка: CC0 Public Domain)

Военните технологии изминаха дълъг път от времето на лъка и стрелите. Напредъкът в технологиите докара до по-бързи самолети, лазерно насочвани оръжия и дронове, носещи бомби.

Тактиката и тактиката на военните спорове се трансформираха доста с навлизането на новите технологии и по-специално пет от тях…

Дронове

Бойните дронове, наричани още безпилотни летателни апарати, разрешават на войските да разполагат оръжия по време на спорове, като в същото време остават на безвредно разстояние на хиляди благи от предните линии, отбелязва Популярна механика. По този метод не е заплашен животът на водачите, което оказва помощ на военните да лимитират броя на жертвите в борба. Днес дроновете са на въоръжение в множеството развити страни, в това число Русия и Съединени американски щати, а също и в Турция, която ги продава и на други страни.

Бойните дронове предотвратяват загубата на хора-пилоти
(снимка: CC0 Public Domain)

Подводници

Подводниците направиха гражданска война в морската борба, като разрешиха на военните да нападат противников кораби, като остават отвън обсега на радара. Първата сполучлива офанзива с подводница против боен транспортен съд се случи по време на вътрешните цивилен спорове в Америка, които продължиха от 1861 до 1865 година През февруари 1864 година подводницата на Конфедерацията CSS H.L. Hunley потопи американския транспортен съд Housatonic във водите на Южна Каролина.

Подводниците направиха гражданска война в морските борби
(снимка: CC0 Public Domain)

Ядрено оръжие

Ядрените бомби са най-разрушителните оръжия на човечеството. Силата на тези бойни глави идва от нуклеарни реакции, които отделят големи количества сила. Първото в света нуклеарно оръжие, или атомна бомба, е създадено от физици, работещи по плана Манхатън по време на Втората международна война. През август 1945 година две атомни бомби са хвърлени върху Хирошима и Нагасаки в Япония и убиха хиляди почтени.

Ядреното оръжие е най-разрушително, само че се явява и възпиращ фактор
(снимка: CC0 Public Domain)

Стелт самолети

Стелт самолетите, както подсказва името им, оказват помощ на водачите да бъдат по-малко забележими в небето. Самолетите не могат да бъдат направени изцяло невидими за радарите, само че стелт употребява редица усъвършенствани технологии за понижаване на отраженията на самолета в радиочестотния и инфрачервения набор. Стелт технологията усилва възможностите за сполучлива офанзива, защото е по-трудно за враговете да открият самолетите, да ги проследят и да се защитят от тях.

Стелт самолетите са сложни за разкриване, следене и заличаване
(снимка: CC0 Public Domain)

Дистанционно ръководство на щурвала

Тази технология, наричана още „ Fly-by-wire ”, заменя ръчното ръководство на полета с електронен интерфейс, който употребява компютърно генерирани сигнали, излъчени по проводници, за пренасяне на механизмите за ръководство. Въвеждането на „ Fly-by-wire ” в самолетите усъвършенства точността на компютърното ориентиране и надзор. Например, тези системи могат автоматизирано да стабилизират полета на самолета, без да се постанова ръчно ръководство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР