Днес всъщност беше – без да преувеличавам – исторически ден.

...
Днес всъщност беше – без да преувеличавам – исторически ден.
Коментари Харесай

ЕС прие революционен закон за изкуствения интелект


„ Днес в действителност беше – без да пресилвам – исторически ден. Приехме Закона за изкуствения разсъдък, първият по рода си закон в света, който подсигурява насочен към индивида, новаторски и безвреден изкуствен интелект за нашите жители и предприятия ”, съобщи Петра де Сутер, белгийски вицепремиер и министър на телекомуникациите (снимка: EU Council / X)

Държавите-членки на Европейския съюз дадоха през вчерашния ден окончателното си единодушие за първия огромен закон за контролиране на изкуствения разсъдък, до момента в който институциите по света се надпреварват да вкарват ограничавания за AI технологията.

Съветът на Европейски Съюз съобщи, че е одобрил Закона за изкуствения разсъдък – революционен регулаторен акт, който дефинира всеобхватни правила по отношение на AI технологията. „ Приемането на закона за изкуствения разсъдък е значим крайъгълен камък за Европейския съюз ”, сподели Матийо Мишел, държавен секретар по цифровизацията на Белгия.

„ С акта за AI Европа акцентира значимостта на доверието, прозрачността и отчетността при работа с нови технологии, като в това време подсигурява, че тази бързо изменяща се технология може да процъфтява и да подтиква европейските нововъведения ”, добави Мишел.

Основан на риска метод

Законът ползва учреден на риска метод към изкуствения разсъдък, което значи, че другите приложения на технологията се третират по друг метод според от възприеманите закани за обществото. Така да вземем за пример, законът не разрешава AI приложения, които се смятат за „ неприемливи ” във връзка с тяхното равнище на риск.

Подобни приложения разполагат с т.нар системи за „ обществено оценяване ”, които класират жителите въз основа на обобщаване и разбор на техните данни, ползват прочувствено различаване на работното място и в учебните заведения и други

Високорисковите AI системи обгръщат самостоятелни транспортни средства или медицински устройства, оценени съгласно рисковете, които съставляват за здравето, сигурността и главните права на жителите. Те също по този начин включват AI приложения във финансовите услуги и образованието, където има риск от пристрастия, вградени в логаритмите.

Големите американски компании на фокус

Матю Холман, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма Cripps, разяснява пред CNBC, че разпоредбите ще имат огромни последствия за всяко физическо или юридическо лице, което създава, основава, употребява или препродава изкуствен интелект в Европейски Съюз – като американските софтуерни компании са в светлината на прожекторите.

„ Изкуственият разсъдък на Европейски Съюз не наподобява на никой различен закон на планетата ”, сподели Холман. „ За първи път се основава обстоен регулаторен режим за AI ”.

“Американските софтуерните колоси наблюдават от близко този разрастващ се закон ”, добави Холман. „ Имаше доста финансиране за обществени генеративни AI системи, които ще би трябвало да обезпечат сходство с новия закон, който на някои места е много тежък ”.

Комисията на Европейски Съюз ще има пълномощието да глобява компании, които нарушават Закона за изкуствения разсъдък, с до 35 милиона евро (38 милиона долара) или 7% от годишните им световни доходи – което от двете е по-високо.

Дълъг път до осъществяването

Промяната в законодателството на Европейски Съюз идва след стартирането на ChatGPT от OpenAI през ноември 2022 година Длъжностните лица осъзнаха по това време, че в съществуващото законодателство липсват детайлностите, нужни за справяне с разширените благоприятни условия на зараждащата генеративна AI технология и рисковете към потреблението на материали, предпазени с авторски права.

Законът постанова строги ограничавания върху генеративните AI системи, наричани от Европейски Съюз AI с „ общо предопределение ”. Те включват условия за съблюдаване на закона за авторското право на Европейски Съюз, откриване на бистрота по отношение на метода на образование на моделите, рутинно тестване и съответна отбрана на киберсигурността.
още по темата
Но ще отнеме известно време, преди тези условия фактически да стартират да работят, съгласно Деси Савова, сътрудник в Clifford Chance. Ограниченията върху системите с общо предопределение няма да стартират до 12 месеца след влизането в действие на Закона за изкуствения разсъдък, счита тя.

И даже тогава генеративните AI системи, които сега са налични в комерсиалната мрежа, като ChatGPT на OpenAI, Gemini на Гугъл и Copilot на Microsoft, получават „ временен интервал ”, който им дава 36 месеца от деня, в който законът влезе в действие, с цел да приведат технологията си в сходство със законодателството.

„ Беше реализирано съглашение по Закона за изкуствения разсъдък – и този устав е на път да стане действителност ”, сподели Савова. „ Сега вниманието би трябвало да се насочи към ефикасното използване на закона ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР