Машините за чипове на ASML ще бъдат изключени дистанционно от

...
Машините за чипове на ASML ще бъдат изключени дистанционно от
Коментари Харесай

Машините за чипове ще спрат, ако падне Тайван


Машините за чипове на ASML ще бъдат изключени отдалечено от производителя, в случай че Тайван премине в китайски ръце (снимка: Ben Winters/Renee d’Hooge / ASML)

Най-важната компания в полупроводниковата промишленост – холандската ASML, която доставя машините за произвеждане на чипове – сътвори механизъм за отдалечено изключване на своето съоръжение, конфигурирано в заводите в Тайван. Компанията ще прибегне до сходна мярка, в случай че Китай нападне Тайван, а това ще значи прекъсване на производството на процесори за AMD, Apple, Qualcomm и редица други софтуерни колоси.

ASML е създала метода за отдалечено изключване в съдействие с тайванската TSMC, която пък е най-големият производител на чипове по контракт в света и употребява съоръжение от своя холандски снабдител. Освен това ASML е единственият в света производител на машини за рискова ултравиолетова (EUV) литография, употребявани за чипове по напреднали софтуерни процеси.

Всичко зависи от Китай

Холандската компания е основала този „ комутатор ” при положение, че Китай нахлуе в Тайван като връзките сред страните сега са доста напрегнати, отбелязва Блумбърг. Китай счита Тайван за отделила се провинция, до момента в който островът се дефинира като самостоятелна страна. Въпреки това единствено към 20 страни по света признават суверенитета на Тайван.

Китай постоянно загатва, че може да анексира Тайван. Президентът Си Дзинпин се застъпва за спокойно обединяване и отхвърля да прибегне до военна интервенция. Американски публични лица считат, че Китай се стреми да нахлуе в Тайван до 2027 година Тайванските управляващи до момента омаловажаваха опасността от инвазия, а политиците в Пекин дефинират предизвестията на Съединени американски щати като неоснователни.

TSMC е подготвена да спре производството си, в случай че китайски войски се окажат на тайванска територия. Става въпрос за десетки EUV скенери на ASML, които са нейна благосъстоятелност – от 2016 година ASML е доставила над 200 такива машини на тайвански клиенти, множеството от които са закупени от TSMC.

Защо това е толкоз значимо

Ако ASML и TSMC приложат проекта си в деяние, при положение на боен спор сред Тайван и Китай, това безусловно ще засегне целия свят. TSMC създава чипове за стотици клиенти от десетки страни по света. Списъкът включва AMD, Qualcomm, Nvidia и, несъмнено, Apple – TSMC създава процесори за цялата съвременна линия устройства на ИТ колоса от Купертино.

Нещо повече, единствено TSMC има изцяло открит 3-нанометров индустриален развой за чипове, най-напредналият досега, и Apple се е погрижила авансово да наеме по-голямата част от съответния потенциал.

Със сигурност ще има опция на TSMC, само че евентуално не незабавно. Корейската Samsung също има 3-нм технология, само че е малко евентуално да успее да създаде същия размер чипове като TSMC в лимитирана времева рамка. В края на 2023 година TSMC заемаше повече от половината от международния пазар за произвеждане на чипове по контракт.

Следователно нахлуването на Китай в Тайван може да докара до проблеми с доставката на съставни елементи, да вземем за пример за iPhone. Процесорите на AMD също може да станат нищожни за известно време. Intel също е клиент на TSMC, само че производството на нейните процесори Core няма да страда от разногласия в азиатските страни, защото компанията има свои лични заводи в други райони на света. Те обаче могат да се оправят с най-много 10-нм технология.

„ Червен бутон ” със единодушието на Съединени американски щати

Всички изброени клиенти на TSMC са американски компании, без нито едно изключение. ASML е подложена на сериозен напън от страна на американските управляващи – не разрешават ѝ да работи с Китай и даже упорстват да реалокира централата си от Холандия в друга страна. Но холандското държавно управление съумя да я задържи в страната с финансови тласъци.
още по темата
ASML сътвори „ аления бутон ” не без единодушието на Съединените щати и даже побърза да увери американските управляващи, че в подобаващия миг „ превключвателят ” ще работи както би трябвало, отбелязва Блумбърг. Компанията съобщи, че го е тествала в учения, които симулират какво би направила, в случай че Китай завладее Тайван.

ASML и TSMC не прецизират по какъв начин тъкмо се реализира процесът на отдалечено деактивиране на EUV скенерите. Но е изцяло допустимо това да е някакъв софтуерен механизъм, защото ASML оборудването изисква освен хардуерна, само че и софтуерна поддръжка. Докато първото би трябвало да се направи на място, то второто може да се направи отдалечено.

Председателят на борда на шефовете на TSMC, Марк Лиу, разгласи по-рано подготвеност да спре производството на чипове. В изявление за CNN през септември 2023 година той сподели, че всеки завоевател, който нахлуе в Тайван и стигне до фабриките на TSMC, ще откри единствено негоден хардуер.

„ Никой не може да управлява TSMC принудително. Ако има военна инвазия, заводът на TSMC ще бъде деактивиран ”, сподели Марк Лиу.

Между другото, Съединените щати към този момент обявиха, че заводите на TSMC би трябвало да бъдат взривени, в случай че Китай се сплоти с Тайван. Тази концепция беше намерено изразена в края на 2023 година от някогашния американски почитан чиновник Елбридж Колби.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР