Да се прекрати дейността на две сдружения - Българско национално

...
Да се прекрати дейността на две сдружения - Българско национално
Коментари Харесай

Прокуратурата иска забраната на две паравоенни патриотични организации

Да се приключи активността на две сдружения - Българско национално придвижване " Шипка " и съдружие Български воински съюз " Васил Левски " , желае Окръжна прокуратура - Варна. Това става с импортирани в съда искови молби на съображение член 13, алинея 1, т. 3, б. " Б " от ЗЮЛНЦ. В исковете си прокуратурата се базира на изявления на сдруженията в обществените мрежи.

Причините за това са, че активността на двете сдружения е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност и единството на нацията, към разпалване на етническа или религиозна омраза.

Проверката си прокуратурата стартира през декември 2022 г. Припомняме, че до институциите желаеха двете организации да бъдат тествани и закрити. БХК още тогава съобщи, че двете сдружения основават секрети и военизирани структури , които си слагат за цел да извършат закононарушения (опит за прелом, протест или въоръжено въстание за срутване на властта ", като данните се базираха преобладаващо на открити източници - уеб страниците и фейсбук страниците на организациите, видеа в мрежата.

Двете сдружения - Българско национално придвижване " Шипка " и съдружие Български воински съюз " Васил Левски " са регистрирани през 2014 година и са ръководени от трима мъже - Д.С. на 62 година, В.Р. на 65 година и И.Л. на 30 година

Официалните цели на сдруженията, записани и в устава, са развиване и одобряване на духовните полезности, гражданското общество , опазването на здравето, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата просвета, както и други действия с патриотична устременост, само че зад опитите да се повдига българския дух в изявления на електронните им страници, както и в профилите им в обществените мрежи, е у становено нарушаване на член 44, алинея 2 от Конституцията на Република България, съгласно който се " не разрешават организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза , към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение ".

Окръжна прокуратура - Варна е направила инспекция и е установила текстове, в които се насажда ненавист на верски и етнически симптом , както и апели за разпра с непознати жители, представители на избрани етноси и религии.

Събрани са данни за това, че по време на съществуването си сдруженията са организирали самобитни образования за придобиване на избрани бойни умения на свои симпатизанти . Установено е също, че са правени проведени визити на границата на Република България с Република Турция, чиято цел е била залавянето на незаконни мигранти. Няма данни за реализирани резултати в резултат на тези цивилен патрули.

Освен това шефовете на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения. Вероятно прокуратурата е открила връзки с " Алтернатива за Германия ", само че в прессъобщението не се показва името на партия или секта. 

News.bg отбелязва, че източниците на двете сдружения са дейни и до през днешния ден.

БНО Шипка и " Български воински съюз " Васил Левски " добиха особена гласност с побой над протестиращи против визитата на съветската прокремълска рокерска група " Нощни вълци " в Бургас още веднъж през 2016 г, както и с дейното си присъединяване през 2015 година когато се образуваха хайки за нелегално задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница. Именно тогава - 2015/2016 - с усиления мигрантски напън по южната ни граница стана съвременно жители да се самоорганизират за " запазване на границата ",. Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова (ГЕРБ) се опълчи на тези самоинициативи, само че пък казусът бе замазан в подтекста и на концепциите на съдружните сътрудници от Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Атака " за законово регламентирани доброволчески отряди към Министерство на вътрешните работи.

В интервала от 2014 до 2016 - 2017 година представителите на сдруженията Владимир Русев и Красимир Симеонов бяха изключително дейни медиите, изявявайки се в това число и по Българската национална телевизия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР