В петък термоядрената машина Изкуственото слънце на Китайската академия на

...
В петък термоядрената машина Изкуственото слънце на Китайската академия на
Коментари Харесай

Накараха „Изкуственото слънце“ да свети по-мощно от истинското

В петък термоядрената машина „ Изкуственото слънце " на Китайската академия на науките доближи температура 120 милиона градуса по Целзий (216 милиона градуса по Фаренхайт), която се задържа 101 секунди.
Последният път, когато EAST (Експериментален модернизиран свръхпроводящ токамак или HT-7U) се задържа на извиваща се плазмена верига толкоз дълго, беше през 2017 година, само че температурата тогава доближи „ единствено " 50 милиона°C. През 2018 година реакторът задържа газ, нагорещен над 100 милиона градуса - границата, считана за решаваща при генериране на сила, само че съумя да поддържа плазмата единствено за към 10 секунди.
Сега, когато плазмата се задържа на температура осем пъти по-висока от тази на ядрото на Слънцето (15 милиона°C), новият връх още малко приближи света до този неосезаем, само че мощно издирван чист източник на сила.
„ Пробивът е забележителен прогрес и крайната цел би трябвало да бъде поддържането на температурата на устойчиво равнище за дълго време ", сподели физикът от Южния университет за просвета и технологии Ли Миао пред Global Times.
При синтеза се употребява технологията на реакциите, които протичат надълбоко в Слънцето - те притискат водородните атоми да се държат дружно в по-големи детайли като хелий. Но гравитацията на Слънцето е друга от земната, ето за какво, тук на Земята, учените прибягват до по-фини средства като качват температурите в особено построени генератори, които раждат сили, нужни за атомния „ коктейл ".

С теоретичния капацитет за безвредно произвеждане на такива големи количества сила без парникови газове и без съвсем никакви радиоактивни боклуци, термоядрената сила се счита от някои за свещения граал на чистата сила.
В момента обаче нуклеарният синтез към момента не е сигурен, защото с цел да действа с цялостния си потенциал на „ Изкуственото слънце “ са нужни още десетилетия. Все още не е достигната точката, в която термоядрен реактор може да „ изплюе " повече сила, в сравнение с изразходва, само че някои специалисти считат, че задачата се доближава.
Корея държи предходния връх от 100 милиона°C за 20 секунди. Все още следва дълъг път, с цел да се реализира непоклатимост на плазмата при нужните високи температури.
Източник 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР