Две шипобедрени костенурки са били спасени и върнати в гората

...
Две шипобедрени костенурки са били спасени и върнати в гората
Коментари Харесай

Спасиха 2 редки костенурки край Варна, които някои убиват заради безумно поверие

Две шипобедрени костенурки са били избавени и върнати в гората край село Бозвелийско, с помощта на чиновници на ДГС-Провадия.

Това оповестяват от СИДП.

При рутинна инспекция на каруца, ръководена от двама поданици на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в огромен съд. Служителите на стопанството незабавно прибират животните и ги пускат по-късно, на разстояние от пътя и местата, които най-често посещават гъбарите, съобщи Варна.

Шипобедрената костенурка е предпазен тип от Приложение II на Бернската спогодба и от Приложения II и III на Закона за биологичното многообразие. Основните аргументи за застрашеността на шипобедрената костенурка са интензивното земеделие и улавянето ѝ от хората.

Костенурките се употребяват за храна или поради поверието, че кръвта им оказва помощ за лекуването на рак, левкемия и други тежки заболявания, което не дава отговор на истината.

Хората, които ловят този тип, подлежат на санкция до 5000 лева по Закона за биологичното многообразие, а на юридическите лица се постанова имуществена глоба до 10 000 лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР