В отворено писмо те посочват, че и в момента разликите

...
В отворено писмо те посочват, че и в момента разликите
Коментари Харесай

Подкрепа настоява за диференциация при увеличението с 15% на заплатите в метрото

В отворено писмо те показват, че и сега разликите във възнагражденията за една и съща активност са големи. При машинистите, да вземем за пример, диспропорцията е близо 1000 лева, а с новото нарастване тя единствено ще се резервира.

" Следва да се има поради, че нарастване на възнагражденията за всички с 15% ще задълбочи разликите в заплащането в границите на една и съща специалност, те ще набъбнат в допълнение и за някои ще се стигне до разлики от над 1100 лева

ФТР " Подкрепа " упорства " със средствата, избрани за нарастване на възнагражденията, да се положат старания за понижаване на актуалните фрапантни разлики в главните заплати ".

" Вече две седмици водим договаряния с сътрудниците от ФТС-КНСБ по предприятия, като в " Столичен автотранспорт " ЕАД и " Столичен електротранспорт " ЕАД към този момент бяха подписани съглашения. За страдание, в " Метрополитен " ЕАД постигането на консенсус се оказа сложна задача. За ФТР " Подкрепа " е основно значимо да бъдат минимизирани съществуващите разлики в главните заплати в границите на една и съща специалност. Колегите от КНСБ упорстват нарастването да е по 15% за всички работещи в " Метрополитен ", показват от Федерацията на транспортните служащи.

И дават образци за какво не одобряват равно процентно нарастване.

Разликата в главните трудови хонорари при машинистите е 989 лева - най-ниската заплата е 1647 лева, а най-високата 2636 лева . При депомайсторите разликата стига до 996 лева - най-ниска 1466 лева, найвисока 2462 лева Диспропорцията във възнагражденията при служба началник придвижване е 585 лева - най-ниска 1300 лева, най-висока 1885 лева Един инженер монтьор получава 1462 лева, а различен - 2315, което е разлика от 853 лева, изреждат от синдиката.

" Подчертаваме, че това са съществени заплати и разликите не са вследствие от по-висок стаж, преминати километри пробег или разнообразни условия на труд. Това са сътрудници, които правят една и съща активност и следва да получават идентични съществени хонорари. Обръщаме внимание, че към този момент има каузи, заведени в Комисията за отбрана от дискриминация, против сходни порочни практики и работодателят е наказан ", разясняват още в отвореното писмо синдикалистите от " Подкрепа ".

От синдиката напомнят, че на 26 февруари 2024 година беше подписано съглашение с кмета на Столична община господин Васил Терзиев за 15% нарастване на фонд " Работна заплата " от 1 март 2024 година на общинските сдружения от градския превоз, като ФТР " Подкрепа " упорства и за второ нарастване в границите на актуалната година с още 15%. Целта е да се преодолее тежкият дефицит на водачи и сервизни служащи. Тези средства следва да се разпределят " след договорености сред синдикалните управления и изпълнителните шефове на сдруженията в сходство със характерните потребности и недостиг на фрагменти ", пишат в позицията си от синдиката.

ФТР " Подкрепа " обръща внимание, че сходно диференциране на главните хонорари няма в другите общински сдружения от градския превоз. " Несправедливостта постоянно е причина за демотивация на работещите и е претекст за овакантяване, по тази причина ще продължим да се борим за обективни и почтени трудови хонорари ", приключва отвореното писмо на транспортния профсъюз към " Подкрепа ".

Вчера от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ оповестиха, че на 15 март служащите и чиновниците в сдружението провеждат протестен протест, тъй като имат опасения, че подписаното на 26 февруари съглашение с кмета на София Васил Терзиев за нарастване на възнагражденията с 15%, няма да се извърши във типа, в който е подписано.

" Опасенията на хората са, че има индикации, съглашението да не бъде изпълнено, по този начин както е написано, а да има систематизиране на хонорари за равнене, което нито е синдикално, нито е редно, тъй като опонира на това, което сме се споразумяли ", разяснява Александър Шопов, ръководител на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ, представен от Българска телеграфна агенция.

От своя страна шефът на столичния " Метрополитен " Стоян Братоев успокои, че покачването на заплатите с 15% си остава и ще бъде изпълнено, само че се водят договаряния дали да е за всички служащи, или с тези, които са с по-малки заплати, то да бъде надлежно и по-малко.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР