В крайна сметка обаче победата на Луис Инасио Лула да

...
В крайна сметка обаче победата на Луис Инасио Лула да
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс разкрива намеса на САЩ в бразилските избори

В последна сметка обаче успеха на Луис Инасио Лула да Силва през октомври беше призната без съществено оборване от Болсонаро и ветеранът на левицата встъпи в служба на 1 януари.

Фактът, че изборите не бяха съществено оспорени, е удостоверение за силата на бразилските институции. Но това частично е и резултат от тиха, едногодишна акция за напън от страна на държавното управление на Съединени американски щати, което е упорствало политическите и военните водачи на страната да почитат и пазят демокрацията, за което не беше гръмко обявено, написа в. " Файненшъл Таймс ".

Целта е да се изтръгнат две поредни послания към размирните генерали в Бразилия и околните съдружници на Болсонаро: Вашингтон е безпристрастен във връзка с резултатите от изборите, само че няма да търпи никакви опити за слагане под подозрение на процеса на гласоподаване или на резултата.

Снимка: Getty Images

" Файненшъл таймс " беседва с шестима някогашни или сегашни американски чиновници, взели участие в напъните, както и с няколко основни бразилски институционални фигури, с цел да събере информация за това по какъв начин администрацията на Байдън е взела участие в това, което един някогашен почитан чиновник на Държавния департамент назовава " доста необикновена " акция за разпространяване на известия в месеците преди гласуването, употребявайки както обществени, по този начин и частни канали.

Всички те са се постарали да подчертаят, че най-голяма заслуга за спасяването на бразилската народна власт пред лицето на офанзивата от страна на Болсонаро имат самите бразилци и техните демократични институции, които са устояли пред невероятните провокации от страна на един президент, стремящ се да резервира властта си.

" Бразилските институции са тези, които в действителност се погрижиха за провеждането на изборите ", споделя почитан чиновник на американската администрация. " Важното беше, че предадохме верните послания и запазихме политическата дисциплинираност ".

Вашингтон има явен геополитически тласък да желаят да показва дарба да дефинира събитията в района. Дълго време Съединени американски щати бяха преобладаващата външна мощ в Латинска Америка, само че през последните години въздействието им бе подкопано от засилващото се китайско наличие.

Администрацията на Съединени американски щати е имала и по-пряк претекст. След щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари от страна на последователите на Тръмп, които се пробваха да анулират резултатите от изборите през 2020 година, президентът Джо Байдън се е почувствал доста мощно обиден от всеки опит на Болсонаро да сложи под въпрос резултата от свободни и почтени избори, споделят американски чиновници.

Кампанията не е лишена от риск. Съединени американски щати постоянно са подложени на критика в района за интервенция във вътрешните му работи; през 1964 година Вашингтон поддържа боен прелом в Бразилия, който смъкна държавното управление на левия президент Жоао Гуларт и слага началото на 21-годишна тирания.

Тези събития подхранват дългогодишния песимизъм към Съединени американски щати измежду бразилската левица, в това число Лула, който през 2020 година съобщи, че Вашингтон " постоянно стои зад " напъните за подкопаване на демокрацията в района.

Администрацията на Байдън е трябвало да откри метод да съобщи посланието си, без Съединени американски щати да се трансфорат в политическа топка в оспорваните избори.

Решението е съгласувана, само че необявена акция в голям брой клонове на американското държавно управление, в това число военните, Централно разузнавателно управление на САЩ, Държавния департамент, Пентагона и Белия дом. " Това беше доста необикновен ангажимент ", споделя Майкъл Маккинли, някогашен почитан чиновник на Държавния департамент и някогашен дипломат в Бразилия.

" Това беше съвсем цяла година на тактика, която се осъществяваше с доста съответна цел - не да се поддържа един бразилски претендент за сметка на различен, а да се концентрира мощно върху [изборния] развой, да се подсигурява, че процесът работи. "

Подкрепа на изборния развой

Според някогашния почитан чиновник на Държавния департамент Том Шанън напъните са почнали с визитата на съветника на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан в Бразилия през август 2021 година В изказване на посолството се споделя, че визитата " удостоверява дългогодишните стратегически връзки сред Съединените щати и Бразилия ", само че съгласно Шанън Съливан си е тръгнал обезпокоен след срещата си с Болсонаро.

" Болсонаро продължи да приказва за измамите в американските избори и продължи да гледа на връзките си със Съединените щати от позиция на връзките си с президента Тръмп ", споделя Шанън, който е и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Бразилия и поддържа тесни контакти в страната.

Снимка: AP/БТА

" Съливан и екипът, който отиде с него, си потеглиха с мисълта, че Болсонаро е изцяло кадърен да се опита да манипулира изборните резултати или да ги отхвърли, както направи [Доналд] Тръмп. Така че доста се мислеше за това по какъв начин Съединените щати да поддържат изборния развой, без да наподобява, че се намесват. И ето по какъв начин стартира всичко. "

С началото на изборния сезон Бразилия е политическо огнище. Страната е надълбоко разграничена сред Болсонаро, някогашен капитан от армията и непосредствен съдружник на Тръмп, и Лула, лява икона, чиито достижения в намаляването на бедността през първите му два мандата бяха засенчени от присъда за корупция и затвор. Лула беше освободен предварително, а по-късно присъдата му беше анулирана по процедурни аргументи.

Рисковете за бразилската народна власт са явни в страна с съвременна история на военна тирания. Болсонаро възхваляваше режима, управлявал Бразилия от 1964 до 1985 година, а през първия си мандат обсипваше въоръжените сили и полицията с похвали и пари, като усилваше бюджетите им и предоставяше основни държавни постове на военни.

През август 2021 година той заповяда на танкове да преминат около конгреса и Върховния съд с церемониал в деня, когато законодателите гласоподаваха неговото в последна сметка несполучливо предложение за възобновяване на хартиените бюлетини.

Някои генерали се усещаха неловко от опитите на Болсонаро да политизира една институция, която се опитваше да стои настрани от политиката, откогато върна властта на цивилните през 1985 година, и се притесняваха от рисковете военните да излязат отвън рамките на конституцията. Хамилтон Морао, вицепрезидентът на Болсонаро, е един от тях.

Снимка: БТА/АП

Шанън си спомня за визитата на Морао в Ню Йорк за частен обяд с вложители през юли предходната година, когато напрежението беше високо. След като е отхвърлил въпросите за рисковете от прелом и е повторил, че е убеден, че бразилските въоръжени сили са отдадени на демокрацията, Морао влиза в асансьора, с цел да си тръгне, а някогашният дипломат се причислява към него.

" Когато вратата се затваряше, аз му споделих: " Знаете, че визитата ви тук е доста значимо. Вие чухте от хората към масата техните терзания. И аз споделям тези опасения и, почтено казано, съм доста обезпокоен. Морао се обърна към мен и сподели: " Аз също съм доста обезпокоен ". Говорителят на Морао отхвърли коментар.

Електронно гласоподаване

През същия месец Болсонаро публично започва кандидатурата си за преизбиране. " Армията - сподели той на своите поддръжници - е на наша страна ".

Няколко дни преди оповестяването на акцията президентът удвои напъните си да хвърли подозрение върху изборния развой. Той свика към 70 посланици на среща в Бразилия и направи презентация, в която сложи под подозрение надеждността на бразилската система за електронно гласоподаване. Държавата оказа помощ за основаването на електронното гласоподаване през 1996 година и е единствената страна в света, която събира и брои гласовете напълно по дигитален път.

Сега Болсонаро допуска, че машините могат да допринесат за измами. Разтревожените чиновници на Съединени американски щати вземат решение, че би трябвало да засилят акцията си за информиране. Според тях Болсонаро е въвлякъл интернационалната общественост в разногласието за машините за гласоподаване, като е свикал срещата, и в този момент Вашингтон би трябвало да изрази още по-ясно своето мнение.

На идващия ден Държавният департамент разгласява извънредно утвърждение на изборната система, в което се споделя, че " способната и изпитана във времето изборна система и демократичните институции на Бразилия служат като модел за народите в това полукълбо и по света ".

" Изявлението на Съединени американски щати беше доста значимо, изключително за военните ", споделя почитан бразилски чиновници. " Те получават съоръжение от Съединени американски щати и се образоват там, тъй че положителните връзки със Съединени американски щати са доста значими за бразилските военни. .. Изявлението беше антидот против военната интервенция ", добавя той.

Седмица по-късно министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин употребява визитата си на районна среща на министрите на защитата в Бразилия, с цел да изпрати ясно обръщение. Въоръжените сили и силите за сигурност би трябвало да бъдат под " мощен цивилен надзор ", съобщи той в речта си.

Снимка: AP/БТА

На четири очи Остин и други публични лица коментират на бразилските военни последствията от поддръжката на всевъзможни противоконституционни дейности, като да вземем за пример прелом. " Ще има обилни отрицателни последствия за двустранните връзки сред военните, в случай че те подхващат нещо. Те би трябвало да зачитат резултата от изборите ", споделя почитан чиновник от администрацията.

Допълнително обръщение към висшите бразилски военни е отправила военачалник Лора Ричардсън, началник на Южното командване на Съединени американски щати, което дава отговор за Латинска Америка, по време на визитите си през септември предходната година и през ноември 2021 година, настояват чиновници пред " Файненшъл Таймс ". Шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс също е идвал и е споделил на администрацията на Болсонаро да не се бърка в изборите.

" Министърът на защитата, ръководителят на Централно разузнавателно управление на САЩ, съветникът по националната сигурност - всички те посетиха страната в годината на изборите. Обичайно ли е това? Не, не е. ", споделя Маккинли.

Съединени американски щати оказват и известна практическа помощ на изборния развой, като оказват помощ да се преодолеят компликациите по веригата за доставки, с цел да се набират съставни елементи, изключително полупроводници, нужни за производството на нови машини. Бившият дипломат на Съединени американски щати в Бразилия Антъни Харингтън съумява да употребява връзките си в производителя на чипове Texas Instruments, с цел да може, както споделя той, " да означи потребностите от полупроводници и да даде приоритет на въздействието върху демократичните избори ".

Според двама източници Държавният департамент на Съединени американски щати и някои висши бразилски чиновници също по този начин са поискали от тайванските управляващи да дадат приоритет на потребността на Бразилия от полупроводници, създадени от тайванската компания Nuvoton, които се употребяват в машините за гласоподаване.

По същото време, когато Съединени американски щати организират лична акция за разпространяване на известия, основни фигури в бразилските институции организират свои частни срещи с военните ръководители, с цел да се опитат да ги убедят да останат в границите на конституцията и да сигнализират в чужбина за рисковете от прелом. Някои от участващите в тях са говорили пред " Файненшъл Таймс ", като са поискали анонимност заради деликатността на полемиките. Много от тях към момента избират да заобикалят да загатват ролята си.

Високопоставен бразилски чиновник, който е взел участие директно в протичащото се, си спомня, че министърът на военноморските сили на Болсонаро, адмирал Алмир Гарниер Сантос, е бил " най-трудният " от военните началници. " Той в действителност се изкушаваше от по-радикални дейности ", споделя служителят. " Така че трябваше да свършим цяла тази работа по обезсърчаване, държавният департамент и военното командване на Съединени американски щати обявиха, че ще скъсат [военните] съглашения с Бразилия - от образованието до други типове взаимни интервенции. "

По време на напрегната вечеря с военните началници в края на август, траяла до два часа сутринта, основни цивилни фигури се пробват да ги убедят, че машините за гласоподаване не са манипулирани против Болсонаро и че би трябвало да уважат изборите.

Снимка: Getty Images

Моментът е от решаващо значение: Болсонаро призоваваше за всеобщи демонстрации в негова поддръжка в деня на независимостта на Бразилия, 7 септември.

Луиш Роберто Барозу, арбитър от Върховния съд, който по това време оглавява бразилския избирателен съд, споделя, че също е взел участие в отбрана на позицията на Държавния департамент на Съединени американски щати.

" Няколко пъти помолих [Дъглас Конеф, тогава настоящ дипломат на Съединени американски щати в Бразилия] за заявления по отношение на честността и надеждността на нашата система за гласоподаване и смисъла на нашата народна власт ", спомня си Барозу. " Той в действителност направи изказване, и освен това - накара Държавния департамент да направи изказване в поддръжка на демокрацията в Бразилия и целостта на системата. "

Посолството на Съединени американски щати отхвърля да разяснява детайлности за поверителните срещи, извършени по време на изборния интервал.

Вътрешен кръг

С наближаването на изборите висши американски чиновници вземат решение, че Болсонаро би трябвало да чуе и повече гласове от личния си кръг.

Те набелязват основни военни и политически съдружници, не всички от които са удовлетворени от опитите на президента да остане на власт непременно, с цел да го призоват да почете резултатите от изборите.

Артур Лира, началник на долната камара на конгреса, вицепрезидентът Мурао, Тарсио Гомеш де Фрейтас, министър на инфраструктурата на Болсонаро, и адмирал Флавио Роша, секретар по стратегическите въпроси в президентството, са били проводници на посланията на Съединени американски щати за нуждата да се отбрани честността на изборите.

Американските чиновници са поддържали постоянна връзка с тях и с други основни фигури в държавното управление на Болсонаро. " Имахме възприятието, че хората към Болсонаро го убеждаваха да постъпи вярно ", споделя почитан чиновник на администрацията.

На вота на 2 октомври нито един претендент не завоюва общо болшинство. Но след втория тур на гласуването по-късно същия месец стана ясно, че Лула е постигнал дребна, само че неоспорима победа.

Няколко основни съдружници на Болсонаро, в това число де Фрейтас и Лира, бързо признаха успеха на левия политик. " В рамките на 24 часа те одобриха резултатите от втория тур ", споделя Маккинли. " Какъв удар за всеки, който си е мислил, че има опция да оспори резултатите ".

Шокиран от резултата, Болсонаро изчезна от публичното полезрение и не се призна за надвит, само че насилствено подреди на формалните лица да спомагат за предаването на властта.

Снимка: БТА/АП

С наближаването на встъпването в служба на Лула на 1 януари напрежението продължи. На 12 декември бунтовници, подкрепящи Болсонаро, нападнаха полицията и подпалиха коли в Бразилия. Седмица по-късно някогашният капитан от армията участва на вечеря с някои по-умерени членове на най-близкото си обграждане, споделя един от присъстващите, пред изданието.

Със подозренията по отношение на готовността му да съобщи президентската лента на Лула по време на инаугурацията, някои от съдружниците на Болсонаро са се пробвали да го убедят да придвижи напред проектите си за пътешестване в чужбина и да пропусне инаугурацията, споделя източникът на " Файненшъл Таймс ".

Когато Болсонаро отпътува от Бразилия за Флорида два дни преди Лула да постави клетва, американците, както и доста бразилци, въздъхнаха с облекчение. Но заплахата не беше минала.

На 8 януари хиляди последователи на Болсонаро проведоха протест в Бразилия, като щурмуваха конгреса, Върховния съд и президентския замък с искане за военна интервенция. Бразилските военни се намесиха в границите на няколко часа, само че с цел да потушат митингите. Повече от 1000 стачкуващи бяха задържани.

По-късно полицейските следователи откриват у министъра на правораздаването на Болсонаро Андерсон Торес и един от най-близките му помощници, подполковника от армията Мауро Сид, проектодокументи, в които са разказани стъпки за анулация на резултатите от изборите и опазване на властта.

Торес, който тази година е прекарал пет месеца в пандиза в очакване на правосъден развой, твърди, че документът, открит в дома му, е " изваден отвън подтекста " и " без правна годност ".

Съединени американски щати вземат решение да създадат финален опит да поддържат зачитането на изборите. По време на въстанието Байдън е в Мексико за срещата на върха на северноамериканските водачи и е вежда протичащото се по новините. " Още тогава той изиска да приказва с Лула. След диалога той предложи на канадския министър-председател Джъстин Трюдо и на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор да отправим тристранно взаимно изказване в поддръжка на Лула и Бразилия. Това беше първото по рода си изказване за Северна Америка ", споделя почитан чиновник на администрацията.

След като бунтовниците са задържани, военните са под надзор, а Лула е на власт, бразилската народна власт наподобява е оживяла след евентуалната опасност.

За администрацията на Байдън връзките с Бразилия се усъвършенстват, само че към момента има търкания с новото държавно управление. Лула не сподели обществено самопризнание за акцията на Съединени американски щати за отбрана на изборите. Първото му публично посещаване във Вашингтон през февруари беше непретенциозно и продължи един ден.

Снимка: БТА/АП

През април той заведе огромна делегация в Китай на тридневна обиколка в два града. По време на това пътешестване Лула отхвърли глобите на Съединени американски щати против китайската софтуерна компания Huawei, изрази неодобрение от военната поддръжка на Запада за Украйна и поддържа устрема на Пекин да сътвори други възможности на щатския $.

Говорител на Лула упорства, че той е приказвал във Вашингтон за " отбраната на демокрацията и заканите от крайната десница " и че се обмисля по-дълго пътешестване до Съединени американски щати.

" Хората тук схващат, че ще има политически разлики ", споделя Шанън. " Но в основата на всичко това се крие звук на яд и отвращение, който в действителност изненада хората. .. Сякаш той не знае или не желае да признае какво сме създали ", добавя още той.

Превод: Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР