СподелиЛесбийки се венчаха на покрива на кметството в албанската столица

...
СподелиЛесбийки се венчаха на покрива на кметството в албанската столица
Коментари Харесай

„Трябва да горите в ада“. Сватба на лесбийки в Албания предизвика гневни реакции

Сподели
Лесбийки се венчаха на покрива на кметството в албанската столица Тирана, което отприщи вълна от яд и възмущения.

Алба Ахметай и Едлира Мара организираха в неделя неофициална сватбена гала – алегоричен акт, който се надяват да насърчи правата на ЛГБТ+ общността в консервативната балканска страна, предава Ройтерс.

Гостите хвърляха бели венчелистчета до момента в който двойката, облечена в бели рокли, вървеше към олтара с аспект към историческия център. Когато церемонията завърши, те се целунаха и прегърнаха тригодишните си дъщери близначки.

Еднополовите бракове не са разрешени в Албания, чието население е най-вече мюсюлманско. Бракът на двете албанки няма да бъде приет от страната. Но двойката, която бе бракосъчетана от двама английски пастори, желае да изпрати обръщение.

„ Обществото ни е доста патриархално и хомофобско “, сподели Ахметай пред Ройтерс преди церемонията. „ Това е нещо, което ни принадлежи, за какво обществото би трябвало да се намесва? “

Три етажа по-надолу полицията охранява входа на постройката при положение на митинг. Когато сватбата бе оповестена в обществените мрежи един ден по-рано, обявата бе залята с език на омразата.

„ Болни хора “, написа един. „ Трябва да горите в пъкъла “, написа различен.

Докато по-голямата част от Западна Европа е подхванала стъпки към брачно пълноправие, в огромна част от Централна и Източна Европа правата остават лимитирани.

Съседна Гърция одобри закон за еднополовите бракове по-рано тази година, а Косово, което също е с най-вече албанско население, обмисля легализирането на еднополовите съюзи скоро.

Мюсюлманските и християнските водачи обаче имат огромно въздействие в Албания и са срещу такава смяна, написа Българска телеграфна агенция.

Според отчет на Европейския съюз от предходната година към 40 % от албанската ЛГБТ+ общественост е съобщила за произшествия, учредени на дискриминация. Само за една пета от тях е обявено в полицията.

На 10 февруари Мара и Ахметай са пиели кафе с дъщерите си в кафене в Тирана, когато и двете получават известие във Facebook, в което написа, че ще получат патрон „ по средата на челата си “ със снайпер, в случай че още веднъж се появят в това кафене, споделя Мара. „ Страхувах се да ходя по тази улица с дни… в съзнанието ми заплахата към момента е налице “.

Все отново дамите се борят за правата си. Те са отишли в съда, с цел да бъде прието правото им на взаимно родителство. Ако това не се случи, те възнамеряват да пренасочат случая си към Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

„ Няма да спрем да се борим “, споделя Мара, която е биологичната майка на девойките. „ Дъщерите ни заслужават и двете да бъдем в формалните им документи “.

Сватбената гала се организира на мръкване с аспект към основния площад в Тирана. Няколко десетки посетители пиха вино и поздравиха приятелите си. Неподозиращите пешеходци се любуваха на топлата вечер изпод.

„ На тези, които са срещу брака, ще кажа, че нищо няма да се промени, земята към момента се върти. Албания ще продължи да бъде бедна и нечиста “, отбелязва Джени Карай, деятел за правата на ЛГБТ+ общността, чиято партньорка хвана букета.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР