В германските медии бе разпространена информация за открит в България

...
В германските медии бе разпространена информация за открит в България
Коментари Харесай

Защо Хамас ще крие оръжие точно в България

В немските медии бе публикувана информация за открит в България тайник на " Хамас ". Защо терористичната формация е избрала страната ни - коментира експертът по сигурността Тихомир Безлов пред.

 
Г-н Безлов, през вчерашния ден немските медии разпространиха новината за тайник с оръжие, открит в България. Според немските правоохранителни органи оръжието било прикрито от дейци на терористичната организация " Хамас ", които подготвяли атентати против еврейски обекти в Германия – и по-точно в Берлин. Защо съгласно вас " Хамас " ще крие оръжие тъкмо в България?

Мога единствено да допускам. От подтекста, който беше обявен от информационните организации, стигам до извода, че евентуално става дума за обичаен път на противозаконни мигранти, които влизат през " зелената " турска граница и след това не престават нататък – основно към Сърбия, по-рядко към Румъния. Данните демонстрират, че измежду тези противозаконни мигранти има палестински жители – те са на пето или на шесто място по бройка. Аз допускам, че в тази ситуация става дума точно за противозаконни мигранти. Възможно е част от каналджийските мрежи да са били включени като участници в тази логистика за осъществяване на терористични актове. Засега сме на ниво догатки, само че считам, че през идващите дни би трябвало да има повече елементи: за какво там е прикрито това оръжие, каква е инфраструктурата, която ги поддържа. Тук би трябвало да напомним и друго: в България има релативно огромна палестинска общественост, още отпреди 1990 година – общественост, която е интегрирана. Тоест, тази диаспора също оказва помощ на тези хора, които нелегално минават през България и след това не престават към Западна Европа, главно към Германия.

Имате ли визия по какъв начин тъкмо действа съдействието сред българските правоприлагащи органи и немската Федерална полиция (в случая очевидно тя се е свързала с българските власти), а може би и немското външно разузнаване BND?

Като цяло те имат офицери за връзка. Освен това, доколкото съм осведомен, имат много директни канали, имат много интервенции, които организират със взаимни екипи. Има си традиция. Специално във връзка с трафика на хора има сносно развито съдействие сред ГДБОП и немските служби. Имаше доста положително съдействие и във връзка с киберизмамите. Така че си има традиция. Почти незабавно след 1990 година започнаха да се развиват такива връзки и има много забавни интервенции.

Оръжието, открито в този тайник, като количество въобще не звучи сензационно и трагично: вероятно единствено няколко револвера, пълнители… Откъде съгласно Вас може да идва то и за какво в това непретенциозно количество?

Нищо не знаем за вида оръжие. Агенциите оповестиха за револвери и пълнители. Засега няма никакви елементи – аз знам това, което и Вие знаете.

В каква степен войната в Газа, която последва терористичното нахлуване на Хамас против Израел на 7 октомври предходната година, усилва първо мигрантските потоци, минаващи през България? И второ: в каква степен подклажда опитите за терористични набези в Европа, осъществени от дейци на Хамас?

Това е първият случай, за който знаем с присъединяване на България и – респективно – за, намираща се в Германия. Досега различен подобен случай не сме имали. По време на по този начин наречената „ Ислямска страна ", в годините 2015-2016-2017, имаше много задгранични бойци, които се завръщаха и ги задържаха в България. Но това в този момент съгласно мен към този момент е нещо друго, напълно друг сюжет.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР