Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше

...
Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше
Коментари Харесай

Главчев за пенсиите: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Вчера всички станахме очевидци по какъв начин още една предизборна пушилка беше разсеяна, съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев при започване на постоянното държавно съвещание.

Вчера Надзорният съвет на Националния застрахователен институт взе решение размерът на пенсиите от 1 юли да бъде повишен с 11% в сходство с всички правила за установяване на размера на пенсиите, както и кой е органът, акредитиран да извърши това. Не може и пенсиите да са предизобрен афиш и пропаганден материал на полтическите сили. Взехме решение в сходство със закона, съобщи Главчев.

Той сподели, че съществена задача на служебното правителсто е провеждането на транспарантни и почтени избори и всичко върви по проект. Имам увещание от Министерството на електронното ръководство, че графикът се съблюдава, удостоверяването на сходството на машините върви по проект, екипите работят и се чака от 24 до 26 май да бъде завършен процесът, увери министър председателят.

Той осведоми, че е провел среща с интернационалната организация " Прозрачност без граници ", които по думите му са водач в следенето на прозрачността, в това число и на изборния развой. Служебният министър председател се е срещнал с ръководителя Франсоа Валериан, както и българския представител Калоян Славов. Те останаха удовлетворени от това, което им разказахме по какъв начин Министерският съвет работи в посока транспарантни и почтени избори и дадоха обещание цялостно подпомагане в тази посока, сподели Главчев, цитиран от Българска телеграфна агенция.

Относно президентските избори в Република Северна Македония Димитър Главчев акцентира, че " неведнъж България е заявявала, че е за европейската вероятност пред тях, само че те би трябвало да извървят пътя, в случай че имат такова предпочитание, да станат членове на Европейски Съюз, само че това минава през съблюдаване на всички контракти ".

Първият подобен контракт подписахме на 1 август 2017 година, по-късно през 2022 година имаше сключване на контракти във формат с целия Европейски Съюз, напомни министър председателят. Той добави, че в случай че Република Северна Македония продължава да има предпочитание за участие в Европейски Съюз, би трябвало да съблюдава всички договорености. В никакъв случай България няма да е спънка на Република Северна Македония да се причисли към Европейски Съюз, при изискване, че съблюдава всички ангажименти от 2022 година до момента, съобщи Димитър Главчев.

Стопкадър: Нова Нюз
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР