В Бразилия все още е пролет, но опасна гореща вълна

...
В Бразилия все още е пролет, но опасна гореща вълна
Коментари Харесай

58,5°C в Бразилия - уличните търговци припадат, а страната вече има и пустиня

В Бразилия към момента е пролет, само че рискова гореща вълна обхвана огромни елементи от страната. Търговците в Рио де Жанейро са принудени да изоставен улиците заради здравни предизвестия. Междувременно търсенето на сила се усилва на фона на известията за спирания на електрозахранването.

От Националния институт по метеорология в страната предизвестяват, че множеството бразилци са изправени пред „ огромна заплаха “ поради жегите, предава АП.

" Червени паники " са издадени за съвсем 3000 дребни и огромни градове в Бразилия, които претърпяват невиждана гореща вълна, показва Би Би Си.

Данните са безапелационни даже преди юли месец да е завършил

В неделя в Рио де Жанейро са регистрирани 42,5 градуса по Целзий – което е връх за ноември, и извънредно висока мокрота. Тази композиция носи чувството за горещини от 58,5 градуса, показват общинските управляващи. Тя се назовава топлинен показател и сега той е най-високият, регистриран в миналото там.

Повече от 100 милиона души са наранени от горещините, които се чака да продължат най-малко до петък.

Действителните температури в сряда леко са се намалили, само че се предвижда още веднъж да се повишат до 40 градуса.

„ Кариоките - както са известни локалните жителите на Рио, постоянно са виждали слънцето, топлината и плажа като част от своята еднаквост. Но това са прекомерно високи температури даже за доста от тях “, разяснява Нубия Берай, координатор на лабораторията GeoClima на Федералния университет на Рио де Жанейро.

„ Кариоките се прибират от работа в рейсове без климатик. Уличните търговци не могат да работят, тъй като от време на време припадат. Жегата ги убива “, показва още той.

Почти 60% е вероятността това да стане в интервала май-юли тази година, предизвестяват от Световната метеорологична организация

Екстремните горещини могат да обиден дишането, бъбреците и сърцето, като доста младите и възрастните хора са изключително изложени на риск.

От общината на Рио де Жанейро предлагат да се ядат плодове и зеленчуци и излизането на открито да бъде с чадър.

В Сао Пауло са регистрирани температури от 37,7 градуса по Целзий.

Бразилците употребяват от ден на ден вентилатори, климатици и влагозадържатели, с цел да се охладят, само че това води до рекордно ползване на сила. Съобщава се за спиране на тока в Сао Пауло и Рио де Жанейро.

На фона на мощните горещини има регистрирани и горски пожари. Те към този момент са опустошили регион с размерите на Кипър или повече от 947 000 хектара - към 3600 квадратни мили). Това демонстрират данните от Лабораторията за екологични сателитни приложения към Федералния университет на Рио де Жанейро.

„ Температурите в Южна Америка са повлияни от климатичния феномен „ Ел Ниньо “ - естествено събитие, което затопля повърхностните води в екваториалния район на Тихия океан. Но тази година температурата на океана се увеличи извънредно бързо – за няколко месеца “, показва климатологът Даниел Ферейра.

„ В Бразилия през годините „ Ел Ниньо “ е причинявал суши на север и интензивни превалявания на юг. Тази година неговото влияние е изключително трагично “, споделя Ферейра.

Половин милион души са останали без дом

В тропическите гори на Амазонка сушата е толкоз тежка, че общностите, подвластни от пресъхналите водни пътища, са блокирани без доставка на гориво, храна или филтрирана вода. А в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул опустошителните наводнения убиха десетки.

Според учените рисковите феномени се случват по-често и заради породените от индивида промени в климата.

Горещите талази са станали седем пъти по-чести през последните седем десетилетия, демонстрира изследване, оповестено тази седмица от Националния институт за галактически проучвания.

За първи път в страната към този момент има район, който има характерностите на пустиня - в североизточния щат Баия, сподели изследване на федералната организация този месец.

С повишението на световните температури водата се изпарява по-бързо. Опустиняването, както е известно това събитие, напредва и в други райони, споделя хидрологът Хавиер Томасела.

„ Никога не сме виждали нещо сходно “, показва още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР