Правителствена агенция на САЩ, която наблюдава слънчевата активност, предупреди, че

...
Правителствена агенция на САЩ, която наблюдава слънчевата активност, предупреди, че
Коментари Харесай

Огромна геомагнитна буря връхлетя Земята

Правителствена организация на Съединени американски щати, която следи слънчевата интензивност, предизвести, че радиото, GPS и сателитните връзки могат бъдат наранени през уикенда вследствие на рисково слънчево изригване, предава Ройтерс.

Центърът за прогнозиране на галактическото време на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) разказа събитието като „ рискови “ условия и сподели, че последното изригване от сходен мащаб се е случило през октомври 2003 година, когато са развалени електрически съоръжения в Швеция и Южна Африка.

Първото от няколкото изхвърляния на коронална маса, огромни изхвърляния на плазма и магнитни полета от Слънцето, е пристигнало в ранния следобяд източно американско време

 Невиждана от 20 година: Светът се готви за мощна слънчева стихия. Ще има ли безпорядък с мрежите? Светът 4 мин. Невиждана от 20 година: Светът се готви за мощна слънчева стихия. Ще има ли безпорядък с мрежите?  „ Космическо време “: Геомагнитни стихии след изригване на Слънцето България 1 мин. „ Космическо време “: Геомагнитни стихии след изригване на Слънцето  Седмица на магнитни стихии: Изригването през днешния ден е с най-високата степен за февруари Любопитно 4 мин. Седмица на магнитни стихии: Изригването през днешния ден е с най-високата степен за февруари  Невиждана от 20 година: Светът се готви за мощна слънчева стихия. Ще има ли безпорядък с мрежите? Светът 4 мин. Невиждана от 20 година: Светът се готви за мощна слънчева стихия. Ще има ли безпорядък с мрежите?  „ Космическо време “: Геомагнитни стихии след изригване на Слънцето България 1 мин. „ Космическо време “: Геомагнитни стихии след изригване на Слънцето  Седмица на магнитни стихии: Изригването през днешния ден е с най-високата степен за февруари Любопитно 4 мин. Седмица на магнитни стихии: Изригването през днешния ден е с най-високата степен за февруари

Центърът добавя, че геомагнитни стихии са евентуални през уикенда. Причината за тях е огромен комплициран клъстер от слънчеви петна, който е 17 пъти по-голям от диаметъра на Земята.

Очаква се мощните геомагнитни стихии да продължат през идващите дни, защото Слънцето наближава пика на 11-годишния цикъл, който води до нараснала интензивност.

Снимка: Reuters

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати съобщи, че не чака обилни въздействия върху националната система за въздушно пространство заради евентуалната геомагнитна стихия.

За разлика от слънчевите изригвания, които се движат със скоростта на светлината и доближават Земята за към осем минути, короналната маса се движи с релативно по-ниска скорост, като съгласно публични данни междинната стойност сега е 800 километра в секунда.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР