Испания, Ирландия и други държави членки на Европейския съюз /ЕС/

...
Испания, Ирландия и други държави членки на Европейския съюз /ЕС/
Коментари Харесай

Испания и други държави-членки на ЕС се готвят да признаят държавата Палестина

Испания , Ирландия и други страни членки на Европейския съюз /ЕС/ възнамеряват да признаят Палестинската страна на 21 май . Това заяви висшият представител на Европейския съюз /ЕС/ за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел , съобщи Ройтерс.

Борел е декларирал това нощес, преди днешното гласоподаване в Организация на обединените нации по приемане на страната Палестина за пълновръстен член на организацията. Той отговори позитивно на въпроса на испанското радио RNE, дали 21 май е датата, когато Испания , Ирландия и други страни от Европейски Съюз ще признаят Палестинската страна .

„ Това е алегоричен акт с политическо значение. Той признава желанието за съществуването на тази страна “, посочи Борел и добави, че Белгия и други страни ще създадат същото.

Март месец испанският министър председател Педро Санче с сподели, че Испания , Ирландия , Словения и Малта са съгласни да подхващат нужните стъпки по признаването на Палестина , с цел да се реализира дълготраен мир.

Преди това испанският министър на външните работи Жосе Мануел Албарес беше споделил, че решението към този момент е взето , макар че не уточни дата.

Международните апели за преустановяване на огъня и трайно привършване на палестинско-израелския спор нарастват, дружно с броя на жертвите от израелската атака в Газа.

Израел съобщи, че проектите за признание на Палестина са „ премия за тероризма “ и те ще понижат възможностите за решение на спора посредством договаряния .

Очаква се през днешния ден Общото заседание на Организация на обединените нации да поддържа кандидатурата на Палестина да бъде призната за пълновръстен член на организацията и да изпрати молба до Съвета за сигурност, с цел да „ да преразгледа въпроса благосклонно. “

Ирландката национална медия RTE заяви в четвъртък, че Испания, Ирландия, Словения и Малта са изчаквали гласуването в Организация на обединените нации и обмислят общо признание на 21 май.

Говорител на испанското външно министерство не даде коментар . До момента няма подобен  и от другите страни .

Словенският министър председател Роберт Голоб разгласи по-рано тази седмица, че Словения ще признае страната Палестина в средата на юни .

От 1988 година насам 139 от общо 193-те държави-членки на Организация на обединените нации за признали Палестинската страна.

Двама водачи се пробвали да подкупят служители на реда. Какво е последвало?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР