Уважаеми колеги народни представители, четвърти ден българският парламент знаете ли

...
Уважаеми колеги народни представители, четвърти ден българският парламент знаете ли
Коментари Харесай

Георги Свиленски към управляващите: Прекроявате Закона за здравното осигуряване, за да намерите удобния човек

„ Уважаеми сътрудници народни представители, четвърти ден българският парламент знаете ли какво е приел? За над 20 часа пленарно време, сме приели само на първо гласоподаване законопроекта за държавния бюджет. През другото време си играете на процедури за избор, критерии, чуване, неизбиране, корекция на закони “. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски от парламентарната естрада по време на дебатите за промени в Закона за здравното обезпечаване.
Социалистът напомни, че същото е било направено и със Закона за правосъдната власт, а в този момент това се прави и с процедурата за избор за ръководител на НЗОК: „ Колеги, във вторник имаше точка в пленарното съвещание и избор на шеф. Имаше и претендент на тази естрада, който ви приказва 10 минути какво ще направи и никой от вас не сподели една дума, че казаното от нея е неверно. И след 2 часа – господин Ангелов даде мъжката си дума, че този проблем ще бъде решен с това, че на следващия ден няма кой да подписва. Е, тази мъжка дума, господин Ангелов, какъв брой може да ѝ имаме вяра на нея? “, попита Георги Свиленски.
И изясни във връзка с препоръчаната кандидатура от социалистите за шеф на НЗОК в лицето на проф. Жени Стайкова: „ Българските жители, българското общество имаха представител, претендент, минал през всички процедури, тестван от всички инстанции, отговарящ на критериите. И за какво, с цел да може в този момент да променяте закона и на следващия ден да няма кой да подписва, а господин Симидчиев да упрекна в тероризъм сътрудници народни представители. Кой го прави този политически тероризъм? Терористите не са в двата края на залата, терористите са по средата ми се коства – тъй като вие отказахте избора “, сподели Свиленски от парламентарната естрада.
Той се обърна към ръководещите: „ Вие оставихте Здравната каса без шеф и би трябвало да си понесете отговорността. И би трябвало един да излезе и да каже не „ Давам мъжката си дума, че ще го реша “, а да каже „ Колеги, оправдавам се на НЗОК, на българските жители, че ги оставих в идващите седмица, две, три, пет, не знам по кое време ще си намерите шеф в тази обстановка без шеф, който да подписва. И още какъв брой закона ще измененията в границите на седмица-две, с цел да се настройките и да си намерите претендентите? “, попита Георги Свиленски.
Той напомни вчерашния пленарен ден:  „ Първо, избирахте ръководители на комисии, по-късно зам.-председатели, но структурно, а по-късно и поименно. След това трябваше и по единично да ги гласуваме, тъй като през целия ден трябваше да загубите време, а извън на 40 градуса Национален осигурителен институт стачкуват. БНР стачкува. Това вас интересува ли ви? Не. Интересува ви да се промени Закона за Здравноосигурителната каса, тъй че да можете вероятно да се разберете събота и неделя за вашия претендент “, сподели Свиленски.
От парламентарната група националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ прикани: „ Излезте и чуйте хората извън, излезте и вижте цените, вижте на какви градуси сте ги оставили. Няма профсъюз, който да не стачкува – „ Защита “, КНСБ, „ Подкрепа “, ДАИ, Национален осигурителен институт, Статистически институт, БНР, Полиция, Национална агенция за приходите. Вие осъзнавате ли в какво положение тласкате страната? Няма една държавна конструкция, която да не стачкува и вие стоите тук и си променяте закона за Здравното обезпечаване, с цел да може да си намерите комфортния човек, за който господин Ангелов даде своята мъжка дума “, изрази отвращение Георги Свиленски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР