Уникални археологически находки, открити през миналата година при строителството на

...
Уникални археологически находки, открити през миналата година при строителството на
Коментари Харесай

Уникални находки от трасето на АМ „Струма“ представят на изложба „Българска археология 2017“

Уникални археологически находки, открити през предходната година при строителството на автомагистрала „ Струма ", са част от експонатите в националната галерия „ Българска археология 2017 ". Експозицията се открива на 16 февруари в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

В експозицията, която ще продължи до 1 април, може да се видят находки, открити при изследването на праисторическото населено място край село Дамяница, което е едно от най-големите на Балканския полуостров (от втората половина на VI до начало на IV хиляди прочие Хр.). Изграждането на лот 3.3 от Автомагистрала „ Струма " визира към 49% от него и през предходната година е осъществено изцяло изследване върху повърхност от 90 дка. Разцветът на селището край Дамяница е в края на късния неолит и в този интервал е необятно публикувана рисувана керамика. Посетителите на изложбата ще могат да видят скъпи керамични съдове от късния неолит, мраморна купична, медна секира и други



Представени са и находки, открити при археологическите изследвания на другите два обилни обекта по трасето на Автомагистрала „ Струма " - наоколо до селата Покровник и Мощанец, край Благоевград - част от лот 3.1. Сред откритите артефакти са бронзов щемпел от IV в. и бронзов връх на вотивна пръчица с форма на птица от IV-V век. Те са от избавителните археологически изследвания в местността Ширините, против Благоевград, където е намерено населено място от римската императорска ера и Късната древност. Бронзова фибула (вид катарама) от II в. и бронзова тока от IV в. са част от находките, открити при изследванията край с. Мощанец. Изследвани са структури от късноримската и ранножелязната столетия.



През предходната година за осъществяване на археологически изследвания по трасето на на автомагистрала „ Струма " Агенция „ Пътна инфраструктура " обезпечи към 4,5 млн. лева с Данък добавена стойност.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР