Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите

...
Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите
Коментари Харесай

Грандиозен скандал на Евровизия! ЕС иска обяснения от организаторите

Европейската комисия съобщи през днешния ден, че ще желае пояснение от уредниците на 68-ото издание на песенния конкурс " Евровизия ", приключил в нощта на събота против неделя в шведския град Малмьо, за какво знамето на Европейския съюз не е било позволено в зала " Малмьо Арена " по време на финала, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Преди финала на песенния конкурс представител на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) разгласи, че от феновете с билети, които носят флагове, в залата ще бъдат допускани единствено хора с знамена на участващите страни, както и с цветовете на дъгата, които са знак на ЛГБТК+ общността.

Във връзка с състезанието Европейска комисия сподели, че възнамерява " много оживена полемика " с организационния комитет във връзка с възбраната на флага на Европейски Съюз. Макар и самичък по себе си Европейски Съюз да не бе участник в състезанието, доста от 27-те страни членки на блока бяха и неговото знаме със златисти звезди на наследник декор нормално се възприема като знак на единството на всички тях, показва АП.

Говорителят на Европейски Съюз Ерик Мамер съобщи, че " на този стадий няма информация от уредниците за повода за недопускането на знамето на Европейски Съюз на събитието ", само че мярката явно провокирала задоволително неспокойствие у заместник-председателя на Европейска комисия Маргаритис Схинас, с цел да организира диалози с управлението на ЕСРТ, който провежда състезанието и чието седалище се намира в Швейцария.

" Ние несъмнено приканваме ЕСРТ да осъзнае, че това е неточност ", съобщи Мамер. Организаторите на " Евровизия " към този момент бяха сложени напрегнат поради митингите против Израел поради войната в линията Газа и поради дисквалификацията от финала на представителя на Нидерландия Йост Клайн.

Случаят с отстраняването му не е изцяло обяснен, показва АП. Като причина бе разгласен случай със служителка на " Евровизия ", като бе посочено " заплашително деяние " от страна на артиста.

Във връзка със случая със знамето на Европейски Съюз, избран от Европейския съюз като неточност, извикваща " надълбоко оскърбление ", която не би трябвало да се повтаря следващата година, ЕСРТ съобщи, че малкия екран от страната на домакина Швеция - SVT, е решила да ограничи знамената, развявани от участниците в състезанието и феновете, съобщи Ройтерс.

Някои от присъстващите на състезанието са написали в обществените мрежи, че защитата на входовете на залата не им е дала да внесат флагове на Европейски Съюз, добавя организацията.

68-ото издание на " Евровизия ", в което България не взе присъединяване, бе извоювано от Швейцария с песента на Немо The Code ( " Кодът " ). По думите на спечелилия, определящ себе си като небинарен, песента му споделя историята на пътуването, което е почнал, когато е осъзнал, че не е нито мъж, нито жена.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР